Sjajan koncert Nakazawe i Gilming – predivna uvertira u DMK

GRAS misli i na obrtnike i učenike strukovnih usmjerenja
27.09.2018.
Predstavnici MO Braće Radić gradonačelniku izložili problematiku MO
28.09.2018.

Sjajan koncert Nakazawe i Gilming – predivna uvertira u DMK

dig

U sklopu pretprograma Dana Milka Kelemena sinoć je u koncertnoj dvorani Hrvatskog doma održan odličan koncert na kojemu su nastupile violinistica Kimiko Nakazawa i pijanistica Petra Gilming.

Na početku glazbene večeri posjetitelje i goste, najavljujući ove vrhunske glazbenice, pozdravila je direktorica festivala DMK Jadranka Srdoč koja je ukratko i najavila program 24. Dana Milka Kelemena koji će se u Slatini održati od 4. do 20. listopada.
Kimiko Nakazawa bila je gošća 19. festivala DMK na kojemu je posljednji put prisustvovao i Milko Kelemen, a ova godina je izuzetno teška jer smo izgubili maestra koji mi je bio učitelj, mentor, a mogla bi reći i drugi otac.
S druge strane za ovogodišnje DMK bilo je teško prikupiti i dovoljna sredstva za pripremu kvalitetnih programa, na čemu zahvaljujem Gradu Slatini i Ministarstvu kulture, ali i svim ostalim institucijama koje nam pomažu. Žao mi je što ovaj vrhunski koncert nije održan u crkvi što bi mu dalo još jednu ljepšu dimenziju, ali u crkvi će se održati svečano otvorenje Festivala 6. listopada.“
– rekla je između ostaloga direktorica festivala Jadranka Srdoč.

Riječi dobrodošlice nazočnima je uputio i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.
„Drago mi je što smo večeras ovdje i da možemo osjetiti tu jednu energiju i povratak Milka Kelemena kući koji je trajao 23, odnosno 24 godine, a od sada je on stalno s nama, u svemu onom što je ostavio iza sebe.
Sve ove godine vidjeli smo doista eminentne predstavnike, njegove i uopće europske i svjetske glazbe. Intenzivni programi, vrlo jaki, vrlo bogati i doista večeras mogu zahvaliti toj energiji, odnosno sinergiji gospodina Končara i gospođe Srdoč  i svih onih koji su dali sebe da bi ovaj Festival zaživio i da bi smo ga na neki način ne samo održali, već i nagodinu u 25-toj obljetnici učinili da bude još kvalitetniji i bolji, ako je to ikako moguće jer su i do sada programi bili izvrsni.“
– naglasio je gradonačelnik Ostrošić.

Potom je umjetnički voditelj Festivala i ugledni hrvatski violinist Goran Končar predstavio novo notno izdanje “Koncerta za violinu i simfonijski orkestar” koji je Milko Kelemen napisao daleke 1953. godine u vrijeme kada je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kod prof. Stjepana Šuleka. Bilo je to doba kada se trebalo odvažiti krenuti u suvremenu glazbu, a ovaj je koncert nešto što povezuje ono klasično u smislu punine tona i forme s onim što je donijela avangarda, rekao je Končar te dodao:
Ovo su prvi DMK bez maestra Kelemena među nama. Oni kreću sada u jednom zadanom smjeru ali uz puno novih mogućnosti prema onome što je obilježavanje svih mogućih promjena u glazbi.
Govoreći o eminentnim glazbenicima koji će u sklopu ovogodišnjeg programa ali i idućih DMK nastupiti u Slatini mogu slobodno reći da su Dani Milka Kelemena ubilježili čvrsto Slatinu na svjetsku kartu značajnih glazbenih zbivanja.“

Istaknuo je još jednu poveznicu Slatine sa svijetom, naime zahvaljujući Muneyukiu Nakazawi, predsjedniku jedne od najvećih glazbenih tvrtki uopće, ovaj će se violinski koncert snimiti sa Češkom filharmonijom u Pragu.

Violinistica Kimiko Nakazawa trenutno je na europskoj turneji gdje se ovaj koncert prije Slatine imao priliku vidjeti u Milanu, Londonu i Beču što govori o bogatstvu glazbenih događaja koje donosi ovogodišnji Festival tim više što se rijetko ima prilike čuti takvu violinu koja je jedan od najvrjednijih instrumenata na svijetu, takve kategorije koja je nedostižna. To su instrumenti koji se cijene između 25 i 30 milijuna eura, a najvrjedniji gudački instrumenti napravljeni su tijekom 17. i 18. stoljeća od drveta javora iz hrvatskih i bosanskih šuma.

Vjerujem da ćemo u okviru ovih Dana Milka Kelemena ostvariti jedan okrugli stol na kojem bismo zajedno zacrtali put za sve ono što njegovo ime može donijeti i Slatini ali i puno šire, hrvatskoj, europskoj i svjetskoj kulturi jer DMK od iduće godine kreću u jednom malo širem smjeru, te se nadam široj podršci, a  zahvaljujući Gradu Slatini i svima koji su u tome pomogli Kelemenovi dani i jesu ono što jesu, ali najvažnije je da osjetite da je ovo Vaš festival.“ – zaključio je Končar.

Kimiko Nakazawa i Petra Gilming vrhunski su izvele djela Handela, Bethovena, Dvořáka i Brahmsa.
Nakon održanog koncerta violinistica Kimiko Nakazawa izrazila je zadovoljstvo nastupom u Slatini gdje ju je dočekala jedna topla i srdačna atmosfera, te je ostvarila najbolju izvedbu ove turneje. Unatoč boravku od samo dva dana u Slatini i Višnjici oduševljena je domaćinskim okruženjem i prirodnim ljepotama koje je nažalost Japan izgubio. (www.radioslatina.hr)

no images were found

Skip to content