Saborski zastupnik Josip Đakić i župan Tomislav Tolušić u Čađavici

Prijava šteta od elementarnih nepogoda
03.06.2015.
Proslavljeno Tijelovo u župama bl. Ivana Merza i sv. Josipa u Slatini
04.06.2015.

Saborski zastupnik Josip Đakić i župan Tomislav Tolušić u Čađavici

Nakon Sopja, čelnici Županijskog odbora HDZ-a, predsjednik i potpredsjednik, saborski zastupnik Josip Đakić i Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić danas su na konferenciji za novinare ukazali i na problem zapuštenog državnog poljoprivrednog zemljišta u općini Čađavica.

Josip Đakić istakao je kako je na području Virovitičko-podravske županije zbog nemara Ministarstva poljoprivrede i Agencije za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem zapušteno preko 3.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a samo u općini Čađavica zapušteno je preko 700 hektara.

– Moram naglasiti da smo bili u pravu što smo negirali donošenje novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu zbog kojega je i ovo zemljište ostalo zapušteno i pusto. Zbog toga naše konferencije za novinare nazivamo “Slavonska pustinja”, kako bismo što prije ponukali Ministarstvo poljoprivrede, koje je proglašavalo naše načelnike “lokalnim šerifima”, da što prije ovakva zapuštena zemljišta stavi u funkciju. Pod hitno tražimo izmjenu zakonske odredbe prema kojoj se onim poljoprivrednicima koji ponude najbolji gospodarski program dodjeljuje 60 bodova, zbog čega naši OPG-ovci više neće imati mogućnost razvitka, na natječajima biti konkurenti i dobiti zemljište na raspolaganje. Jednostavno rečeno, mali poljoprivrednici ne mogu za dodjelu zemljišta konkurirati onim velikim koji raspolažu s preko 50 traktora i imaju preko 100 zaposlenih. Ova slika koju želimo pokazati hrvatskoj javnosti dovoljno govori o nebrizi Ministarstva poljoprivrede, njihovom neznanju i lutanju, zbog čega je ova zemlja zapuštena preko dvije godine. Zbog toga i nije donosila očekivane prihode niti seljacima, niti općini, niti županiji, ali niti državi koja je i dalje, usprkos ekonomskoj krizi, okrenuta uvozu hrane, istakao je Josip Đakić.

Tomislav Tolušić je istakao kako hektar ovakve prvoklasne zemlje u Europskoj uniji vrijedi i do 100.000 eura, ali nažalost, u našoj državi ona stoji pusta.

– Razlog tome isključiva je nebriga i nerad Ministarstva jer dok su o državnom poljoprivrednom zemljištu brigu vodile općine ili gradovi, zemljišta su bila podijeljena, obrađivala su ih domaći ljudi i svima je bilo dobro. Nažalost, centraliziranjem cjelokupne priče oko dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta, kako sam već naveo zbog nebrige Ministarstva, preko tisuću hektara u RH stoji neobrađeno i zapušteno. Ako i dođe do raspodjele ovog zemljišta, bojim se da će zbog tajkunizacije hrvatske poljoprivrede doći u ruke “onih velikih”, koji su nažalost u direktnoj sprezi s resornim Ministarstvom, ministrom Jakovinom i SDP-om, strankom koja ga u tome podržava, istakao je Tomislav Tolušić.

Načelnik općine Čađavica Mirko Rončević naglasio je kako je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina “grobar poljoprivrednika” te da bi zbog nebrige za hrvatskog seljaka prvo trebao raspustiti Agenciju, a potom i sam podnijeti ostavku.

– Na području naše općine trenutno je od ukupno oko 3.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta oko 1.000 hektara zbog nemara Ministarstva i Agencije ostalo neraspoređeno.

Kada je Općina vodila brigu o tom zemljištu, od 2007. do 2010. godine proveli smo devet natječaja koje je provjerilo Ministarstvo poljoprivrede i Državno odvjetništvo te pritom nisu našli nikakve nepravilnosti u radu mene kao općinskog načelnika te Općinskog vijeća. U to vrijeme nismo imali ovakvih zapuštenih površina, a kako bi se to riješilo, pod hitno treba mijenjati Zakon o državnom poljoprivrednom zemljištu, raspustiti Agenciju i općinama ponovno povjeriti raspisivanje i provođenje natječaja, kazao je Mirko Rončević.

Konferenciji za novinare, nazočili su i načelnici općina, Sopje – Josip Granjaš, Voćin – Predrag Filić i Gradine – Dražen Peić.  (2. 6. 2015, www.icv.hr)

Skip to content