Saborski zastupnik Josip Đakić i župan Tomislav Tolušić otvorili Sunčanu elektranu u Medincima

Asfaltiranje nogostupa u ulici N.Š.Zrinskog u Slatini
04.11.2015.
Rješenje o određivanju biračkih mjesta u gradu Slatini
04.11.2015.

Saborski zastupnik Josip Đakić i župan Tomislav Tolušić otvorili Sunčanu elektranu u Medincima

U srijedu, 4. studenog, u slatinskom prigradskom naselju Medinci, svečano je otvorena Sunčana elektrana . Gradnja ovog jedinstvenog modela solarne elektrane započela je početkom srpnja ove godine u sklopu projekta Sinerot. Elektrana je vrijedna 6,6 milijuna kuna, a sufinancirana je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i sredstvima Virovitičko-podravske županije. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu su Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića Slatina.

„Projekt Sinerot je projekt koji je prepoznat od struke, kolega iz drugih agencija, poljoprivrednika, energetskog sektora, lokalnog stanovništva i medija kao jedan od najboljih projekata u 2015. godini u Republici Hrvatskoj.“- izjavio je Tomislav Petric, ravnatelj Agencije za regionalni razvoj VPŽ „VIDRA“. Kao iznimne vrijednosti projekta Sinerot naglasio je promociju energetske učinkovitosti, promociju edukacije učenika u srednjim školama i zaštitu okoliša, odnosno smanjenje emisije CO2 u okoliš.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik grada Slatine Ivan Rošaš: „Ova sunčana energana u Medincima jedan je u nizu projekata koje smo ove godine u gradu Slatini započeli i završili. Ovdje, u poduzetničkoj zoni Kućanica-Medinci u tijeku su radovi na jednom bioplinskom postrojenju, a isto tako imamo građevinsku dozvolu za još jedno bioplinsko postrojenje.“ Također je naglasio da grad Slatina ima građevinske dozvole za četiri kogeneracije- elektrane na šumsku biomasu te da se početak radova očekuje do kraja godine ako to vrijeme dopusti. „Do 2020. Hrvatska je preuzela obvezu da će 20% energije proizvesti iz obnovljivih izvora energije, da će povećati energetsku učinkovitost za 20%, i smanjiti emisiju CO2 za 20%. Dakle ova elektrana je 500kWh, ova bioplinska postrojenja su 1MW i 2 MW, kogeneracije su sa 3MW i više što je značajan doprinos u toj kvoti“-zaključio je Roštaš.

„Ovo je definitivno jedinstven projekt u Republici Hrvatskoj, ovakvo nešto ne postoji niti u jednoj županiji, niti u jednom gradu, niti u jednoj općini u Republici Hrvatskoj, a pitanje je koliko ovakvih projekata ima i na razini Europske unije“-rekao je župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić.

Župan Tolušić također je naglasio da se neće stati samo na ovoj elektrani. Županija je u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA povukla sredstva za još deset sunčanih elektrana koje će biti ugrađene na odgojno-obrazovne ustanove te za ugradnju 200 solarnih sušnica duhana.

Ova će poljoprivredno-energetska cjelina imati i još jednu funkciju – poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju „Sinerot“ proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije. Jedan od ciljeva je i doprinos razvoju poljoprivrednih stručnjaka na području županije, što će se postići kroz suradnju s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku.

„Moram pohvaliti rad Razvojne agencije VIDRA, kao i našeg župana Tomislava Tolušića, koji su osmislili ovaj projekt jedinstven u RH, ali i u Europi. Vjerujem da će na ovom zemljištu već u proljeće niknuti proizvodi koji će se naći na našim tržnicama, u kućanstvima i školskim kuhinjama te ćemo ako postići dvostruku korist.” –  rekao je saborski zastupnik Josip Đakić.

Elektranu je na kraju blagoslovio župnik Nikola Jušić.

no images were found

Skip to content