Putujuća izložba Anne Frank u OŠ Josipa Kozarca do 12. svibnja

Glasnici istine sudjelovali na memorijalnom maratonu Nova Gradiška-Okučani
01.05.2016.
Obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak proglasila elementarnu nepogodu zbog mraza
04.05.2016.
Glasnici istine sudjelovali na memorijalnom maratonu Nova Gradiška-Okučani
01.05.2016.
Obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak proglasila elementarnu nepogodu zbog mraza
04.05.2016.

Putujuća izložba Anne Frank u OŠ Josipa Kozarca do 12. svibnja

U Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Slatini, u ponedjeljak 2. svibnja, otvorena je putujuća izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“. Izložbu su otvorili ravnateljica škola Ksenija Vujanović Juras, pročelnik Ureda gradonačelnika grada Slatine Radenko Pavić i nastavnik povijesti Markan Lukić.

Ravnateljica škole, Ksenija Vujanović Juras tom prilikom pozdravila je sve prisutne i zaželjela im dobrodošlicu u OŠ Josipa Kozarca te istaknula:

„Tijekom učenja u školi učenici se u više nastavnih predmeta susreću sa Annom Fank. Naša škola je ponosna što je dobila prigodu postaviti ovu izložbu, zahvaljujemo se onima koji su je inicirali, zahvaljujemo se na suradnji slatinskim srednjim školama kao i svima koji su nam omogućili da budemo ovih nekoliko dana domaćini ove izložbe na koju su nam dolazak već najavili učenici nekih drugih škola koje će naši učenici volonteri provesti kroz izložbu.”

Pročelnik ureda gradonačelnika Radenko Pavić pozdravio je sve prisutne u ime gradonačelnika Ivana Roštaša i gradske uprave. Zahvalio se svima zaslužnima za postavljanje izložbe koju će pogledati i učenici ostalih škola i tom prilikom rekao:

„Anne Frank je simbol stradanja djece i cijelih židovskih obitelji u holokaustu ali ja bih više naglasio ovaj drugi dio naziva izložbe „Povijest za sadašnjost“ koji ustvari daje i proteže tu jednu opće vrijednu nit i pokazuju snagu pisane riječi jer da nije bilo dnevnika ne bi bilo ni Anne Frank. Iako je ona proživjela tu strašnu sudbinu,  da nije bilo zapisano ne bi imala ovakav utjecaj na mnoge ljude kojima je ukazala na strahote holokausta. Želim da ovu izložbu pogleda što veći broj učenika ali i naših građana.”

Nastavnik povijesti Markan Lukić okupljenima je ukratko pojasnio značenje pojma “holokaust” kroz povijest do njegovog značenja u 2. svjetskom ratu kao sustavno uništenje židova od strane nacista uoči i za vrijeme 2. svjetskog rata.

„Upravo sudbina djevojčice Anne Frank govori o velikoj nesreći koja je zadesila milijune njezinih sunarodnjaka i drugih ljudi koji se nisu uklapali u nacistički mentalni sklop opterećen rasnom i nacionalnom mržnjom.  Ova izložba će nam zacijelo dočarati užas 2. svjetskog rata i djelovati na našu savjest da se ovako nešto ne ponovi. Ona bi trebala biti opomena mladim generacijama na opasnost od ekstremizma i nacionalizma s obzirom na porast netrpeljivosti prema raznim skupinama u društvu po rasnoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Moramo naučiti razlikovati ideologije koje mogu dovesti do novih tragedija i takve sprječavati u njihovim naumima a u tome će nam pomoći i ova izložba.“ – riječi su s kojima je profesor Lukić zaključio otvaranje izložbe.

Izložba se sastoji  od tridesetak izložbenih panela koji sadrže brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu. Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za svijest, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.

Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

Posjetitelje će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, volonteri na izložbi. Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Hrvatskoj je već bila u Zagrebu, Rijeci, Splitu,Osijeku, Čakovcu, Daruvaru, Bjelovaru,Vrgorcu, Zadru, Puli, Labinu, Opatiji, Slavonskom Brodu, Krku, Koprivnici i Varaždinu. Izložba Anne Frank – povijest za sadašnjost besplatna je i otvorena za javnost do 12. svibnja 2016. u prostorima OŠ Josipa Kozarca Slatina, N. Š. Zrinskog 2, gdje će se održavati i organizirani grupni posjeti za srednje i osnovne škole.

no images were found

Skip to content