Održana druga Memorijalna utrka Slatina – Hum – Voćin
26.10.2014.
Uz LAG Marinianis iz IPARD-a ostvareno 1.800.000 kuna
27.10.2014.
Održana druga Memorijalna utrka Slatina – Hum – Voćin
26.10.2014.
Uz LAG Marinianis iz IPARD-a ostvareno 1.800.000 kuna
27.10.2014.

Putovanje u Slovačku u sklopu projekata Comenius

U sklopu projekta Comenius multilateralno školsko partnerstvo Friendship of dances / Plesni prijatelji, koji financira Agencija za mobilnost i programe EU, uspješno je realiziran jedan od ciljeva – upoznavanje kulture i tradicije partnerske države Slovačke. Od 19. do 23. listopada 2014. godine članovi Comenius tima: Silvija Mađarić, koordinatorica, Renata Grahovac, Spomenka Bošnjak, Vera Menčik, Željka Novotni, Mira Brezovčan, Melita Schmitz, te ravnateljica škole Božica Majhen, proveli su planiranu treću mobilnost.

Osim tima, koji je predstavljao OŠ Eugena Kumičića Slatina, Virovitičko-podravsku županiju i cijelu Republiku Hrvatsku, sudjelovali su i timovi partnerskih škola iz Turske (Ankara), Poljske (Rybnik), Bugarske (Sofija), te učenici i učitelji škole domaćina – Spojene škole Tilgnerova, Bratislava, Slovakia.

Realizaciju planiranih aktivnosti započeli smo u ponedjeljak svečanim dočekom svih partnera u prostoru škole domaćina, gdje su razmijenjeni i prigodni pokloni. Slijedio je obilazak prostora škole domaćina. Prisustvovali smo oglednim satima u nekoliko razreda razredne nastave (slovački jezik, engleski jezik), te nekoliko predmetne nastave (slovački jezik, njemački jezik, kemij. biologija).

Također smo vidjeli rad učenika njihove školske zadruge, izložbu njihovih uradaka, ali i demonstraciju postupaka izrade različitih predmeta. Pokazali su spretnost i u pripremanju tradicionalnih jela i kolača koje smo i degustirali.

U poslijepodnevnim satima učenici škole domaćina predstavili su nam povijest svoje škole i tradiciju svoga zavičaja bogatim kulturno-umjetničkim programom. Sve do večernjih sati slijedio je obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti Bratislave u staroj gradskoj jezgri, Bratislava dvorac (povijesni muzej), važne građevine iz starije i novije povijesti, značajne spomenike, most s vidikovcem (UFO most),…

Sljedeći dan bio je posvećen radionicama s učenicima na kojima su učitelji – članovi timova partnerskih škola pokušali naučiti učenike škole domaćina svoje tradicionalne pjesme i plesove. Naš tim je održao dvije radionice u drugim i četvrtim razredima: učiteljica Mira Brezovčan, uz pomoć učiteljice V. Menčik, M. Schmitz i ravnateljice, vodila je radionice tradicionalnih hrvatskih plesova, dok je učiteljica Renata Grahovac, uz pomoć učiteljica S. Bošnjak, Ž. Novotni i S. Mađarić učenicima približila nekoliko hrvatskih pjesama. Mali Slovaci su s oduševljenjem prihvatili naše pjesme i plesove. Nakon radionica s učenicima i svi članovi timova sudjelovali su u radionici izrade košarica od pruća gdje smo se okušali u pletenju košara…

Poslijepodne je slijedila nova aktivnost: posjet znamenitom Devin dvorcu, značajnom kulturno-povijesnom spomeniku iz kamenog doba, kasnije utvrda iz rimskog perioda, ali i jednoj suvremenoj, vrlo zanimljivoj građevini: biciklističko-pješačkom mostu koji spaja Slovačku i Austriju. Bilo nam je interesantno stajati jednom nogom u Austriji, a drugom u Slovačkoj…

Srijeda je bila rezervirana za cjelodnevni posjet i obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti Beča koji je od Bratislave udaljen samo šezdesetak kilometara. Uživali smo razgledavajući veličanstvenu, višestoljetnu arhitekturu znamenitih bečkih građevina, ali se i malo prehladili zbog izrazito hladnog, kišovitog i vjetrovitog vremena.

Četvrtak je bio posvećen upoznavanju povijesti i kulture Slovačke obilascima mjesta u bližoj okolici Bratislave od kojih je najinteresantniji bio Crveni dvorac izgrađen od kvarcnog kamena specifične crvenkaste boje, sa svojim bastionima, podrumima i najvećom dvoranom u to vrijeme na području Europe, a koji svjedoči o bogatoj slovačkoj prošlosti.
Posjetili smo i dvorac u Smolenicama, gdje je uz zajednički svečani ručak bila upriličena podjela certifikata o sudjelovanju.

Završna aktivnost bilo je prisustvovanje nastupu slovačke nacionalne folklorne skupine SL`UK koji su izveli slovačke tradicionalne plesove. (Vera Menčik, Željka Novotni)

httpv://www.youtube.com/watch?v=uTHWp712WPk&feature=youtu.be

no images were found

Skip to content