Projekt SLAT-In: VPŽ uz pomoć EU širi mrežu poduzetničkih inkubatora

Javni poziv za predlaganje kandidata za članove Gradskog savjeta mladih
01.04.2014.
Tihana Bišćan izabrana za predsjednicu Udruge vinogradara i vinara ”Slatinsko vinogorje”
01.04.2014.

Projekt SLAT-In: VPŽ uz pomoć EU širi mrežu poduzetničkih inkubatora

U virovitičkom inkubatoru već posluje 12 mladih poduzetnika, a dobri rezultati potaknuli su županiju na izgradnju inkubatora u Slatini

Potaknuta uspjehom Poduzetničkog inkubatora u Virovitici, Virovitičko-podravska županija planira uspostavu Slatinskog kreativnog inkubatora SLAT in, kojim želi dodatno osnažiti razvoj poduzetničkih aktivnosti na području županije i pružiti mladima ključnu podršku u prvim koracima prema uspješnom poslovanju.

Poduzetnički inkubator u Virovitici otvoren je u kolovozu 2013., a izgrađen je u sklopu EU projekta „e-inkubator sa i bez zidova“. Budućim se poduzetnicima subvencionira zakup poslovnog prostora, osiguravaju usluge bez naknade, subvencionira se najam namještaja i knjigovodstvene usluge te im se organiziraju stručni seminari i predavanja kako bi se im ulazak u poslovni svijet bio što lakši. Inkubator trenutačno broji 12 stanara, a prijave i dalje stižu. Za provedbu projekta Europska unija iz bespovratnih sredstava izdvojila je 719.777,83 eura, Virovitičko-podravska županija 221.137,22 eura, a Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA 19.300,34 eura.

Vrijedno iskustvo stečeno u osnivanju virovitičkog centra županija iskoristit će u izgradnji kreativnog inkubatora SLAT in, projekta koji će se provesti u suradnji s Gradom Slatina i Centrom za poduzetništvo Grada Slatine, a za koji će županija također zatražiti podršku Europske unije.

Ukupna vrijednost slatinskog inkubatora iznosila bi 10.460.759,07 kuna, a iz fonda Europske unije planira se povlačenje 8.850.388,90 kuna. Projektom se očekuje otvaranje minimalno 13 novih startup poduzetnika i minimalno 16 novih radnih mjesta u dvije godine, pod uvjetom da projekt bude odobren za financiranje.

„U cilju poticanja poduzetništva i jačanja konkurentnosti gospodarstva Virovitičko-podravske županije, nakon uspjeha prvog virovitičkog Poduzetničkog inkubatora, krenuli smo u razvijanje mreže inkubatora. Ovim projektom grad Slatina ojačat će svoju poduzetničku klimu i putem novih poduzetnika otvoriti nova radna mjesta“, istaknula je zamjenica župana Sanja Bošnjak

U sklopu planiranog centra, u zgradi starog Doma zdravlja u Slatini nalazit će se kuhinjski inkubator namijenjen postojećim OPG i poduzetnicima koji će kroz ovaj inkubator moći na tržište plasirati svoje prehrambene proizvode. Kako je Slatina i grad u kojem je proizveden prvi hrvatski pjenušac početkom 19 stoljeća, u inkubatoru će biti i kušaonica vina za različite namjene, posebno u edukacijske svrhe. Tu je i prostor za klasičnu inkubaciju „start up“ poduzetnika za osam novoosnovanih poduzetnika, galerijski prostor za stare zanate, kreativni studio sa suvremenim 3D printerom, te takozvani virtualni inkubator s online edukacijom za poduzetnike. Inkubator će imati i multifunkcionalnu konferencijsku dvoranu i kreativni studio za snimanje audio i video sadržaja. (vpz.hr)

Skip to content