Projekt Grada Slatine Erasmus+ u konkurenciji za izbor najboljeg europskog SALTO projekta

Udruga umirovljenika Slatina proslavila 77. obljetnicu
03.10.2023.
XV. Izmjena Plana nabave za 2023. – GRAD SLATINA
03.10.2023.
Udruga umirovljenika Slatina proslavila 77. obljetnicu
03.10.2023.
XV. Izmjena Plana nabave za 2023. – GRAD SLATINA
03.10.2023.

Projekt Grada Slatine Erasmus+ u konkurenciji za izbor najboljeg europskog SALTO projekta

Projekt Grada Slatine Prvi koraci ušao je u izbor najbolja tri projekta u kategoriji participacija u demokratskom životu. Projekt je nominiran na SALTO (Support, Advanced Learning and Training Opportunities) nagrade za 2023. godinu i tako se našao u konkurenciji zajedno s Njemačkom (Demokratski kamp –demokracija, održivost i intersekcionalnost) i Grčkom (nEU Citizenship).

SALTO je mreža sedam resursnih centara koji rade na europskim prioritetnim područjima unutar područja mladih putem platforme Salto-youth.net. Kao dio strategije Euroske komisije SALTO centri predstavljaju stručnu podršku, odnosno izvor informacija, metoda i primjera neformalnog učenja, organizacijama i osobama aktivnima u radu s mladima. Osim toga nudi mogućnost sudjelovanja na međunarodnim osposobljavanjima u organizaciji nacionalnih agencija koje provode program Erasmus+ ali i oglašava osposobljavanja organizacija koje provode projekte financirane od nacionalnih agencija za Ključnu aktivnost 1 – Mobilnost osoba koje rade s mladima.  

Kako bi dao podršku svim projektima financiranim iz Erasmus + programa SALTO svake godine dodjeljuje nagrade za najbolje projekte kao primjere dobre prakse i pokretače promjena u lokalnim sredinama pa se tako u više od 200 prijavljenih projekta lokalni Prvi koraci našli u kategoriji među tri najbolja projekta za cijelu Europu.

Podsjetimo, gradski projekt Prvi koraci financira se iz Erasmus + programa, ključne aktivnosti 1, Mobilnost u svrhu učenja za pojedince ukupne vrijednosti 28.133,33€ u trajanju od 1.10.2022. do 31.1.2024. godine.
Partneri Gradu Slatini na projektu su: Gradska razvojna agencija Slatine koja je sudjelovala i u pripremi projekta, Klub za mlade Youth Buzz, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Slatina, Hrvatsko kulturno – umjetničko društvo “Dika” Slatina, UZOOR – Udruga za obrazovanje i održivi razvoj, Udruga mladih KRIK i Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla.

Opći cilj prijavljenog projekta je okupiti mlade od 13 do 30 godina starosti i donositelje odluka na lokalnoj razini, dok su specifični ciljevi projekta motivirati mlade za uključivanje u rad lokalne zajednice, osvijestiti donositelje odluka o važnosti participativnog sudjelovanja mladih u donošenju odluka, kao i novog Lokalnog programa za mlade Grada Slatine 2024.-2027.

Tijekom zadnjih 7 mjeseci provedbe Grad Slatina je zajedno sa svojim projektnim partnerima anketirao mlade na području grada te provodio fokus grupe na lokalnom području zajedno s prigradskim naseljima.
Projekt je ušao u završnu fazu provedbe te je u tijeku izrada Lokalnog programa za mlade Grada Slatina za što je zadužena Gradska razvojna agencija Slatine koja je ujedno i partner na projektu.

Rezultati izbora najboljeg europskog SALTO projekta doznat će se u četvrtak, 5. listopada kada će se održati svečana dodjela nagrada SALTO 2023..

Ova će se svečanost održati u Lublinu u Poljskoj u 16:15 CEST (po briselskom vremenu), tijekom Triangle Youth Event-a.

Svi zainteresirani mogu se pridružiti i gledati ceremoniju uživo online, a prenosit će se uživo na saltoawards.eu, a više o programu SALTO potražite na: 

Skip to content