Prekinut rad 9. sjednice Gradskog vijeća Grada Slatine, nastavak slijedi

„Štandom ljubavi“ slatinski Vretenci najavili Valentinovo
10.02.2023.
Otvoreni postupak javne nabave “Izgradnja prometnica u Poduzetničkoj zoni Turbina 3 u Slatini – 1. faza” u Slatini” EV. BROJ: 44/23″
13.02.2023.
„Štandom ljubavi“ slatinski Vretenci najavili Valentinovo
10.02.2023.
Otvoreni postupak javne nabave “Izgradnja prometnica u Poduzetničkoj zoni Turbina 3 u Slatini – 1. faza” u Slatini” EV. BROJ: 44/23″
13.02.2023.

Prekinut rad 9. sjednice Gradskog vijeća Grada Slatine, nastavak slijedi

Za danas u 16 sati zakazana 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine s prvotno predloženim dnevnim redom od 13 točaka nije dočekala svoj planirani završetak već je njezin rad prekinut za vrijeme rasprave po 4. točci, no krenimo redom.

Sjednica kojoj se pod predsjedanjem predsjednika Gradskog vijeća Tome Tomića odazvalo 12 od ukupno 15 vijećnika, a uz koje su istoj prisustvovali gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić, djelatnici Gradske uprave, predstavnici gradskih institucija i ostali zainteresirani građani, započela je odavanjem počasti minutom šutnje nedavno preminulom zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine Stjepanu Venusu.  

Budući da se na početku sjednice povela žustra rasprava tek je nakon pola sata usvojen dnevni red iste uz dvije izmjene.
Naime s dnevnog su reda skinute dvije točke koje su se odnosile na Razmatranje Godišnjeg Izvješća o radu Dječjeg vrtića Zeko za pedagošku 2021./2022. godinu, te Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog Statuta Dječjeg vrtića Zeko. Vijećnici su se jednoglasno složili da se spomenute točke odgode za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća budući da na današnjoj sjednici nije bila prisutna ravnateljica vrtića Danka Gojić Kajzer, a koja je prema informacijama iznesenima na sjednici podnijela neopozivo ostavku na tu funkciju.

Nakon usvajanja Izvoda iz zapisnika s prethodne sjednice Gradskog vijeća uslijedio je aktualni sat u sklopu kojega su gradski vijećnici trebali dobiti odgovore na čak 23 pitanja. Prvih šest pitanja stigla iz Kluba vijećnika SDP-FOKUS potrošila su svo vrijeme aktualnog sata tako da je Klub vijećnika HDZ-HSLS pristao svojih 17 pitanja postaviti pod posljednjom točkom, Pitanja i prijedlozi, odnosno na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća ukoliko ponestane vremena budući da je u 19 sati u istoj dvorani Hrvatskog doma bila zakazana svečanost Proglašenja najbolje sportašice, sportaša i sportskih ekipa grada Slatine za 2022. godinu.

Na “aktualcu” je najviše polemike izazvalo pitanje vezano uz ukidanje mjesečnika Slatinski petak, gdje je razlog tomu pojasnio direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj koji je istaknuo kako Slatinski petak više neće izlaziti budući da s Gradom Slatinom nije potpisan godišnji ugovor zbog nedostatka sredstava po toj stavci u gradskom proračunu. Gradonačelnik je dodao kako su ta sredstva kao između ostaloga i ona predviđena za razne manifestacije u gradu amandmanima oporbenih vijećnika preusmjerena na druge pozicije te je nemoguće dogovarati bilo kakve programe ako za njih nema osiguranih sredstava.  
Vijećnici iz klubova vijećnika SDP-FOKUS i HDZ-HSLS ustvrdili su kako oni nisu protiv tiskanja Slatinskog petka i organizacije manifestacija što će se, kako je istaknula vijećnica Sanja Mrzljak Jovanić, regulirati rebalansom proračuna, odnosno odlukom Gradskoga vijeća, a na što se nadovezao vijećnik Igor Fazekaš te između ostaloga naglasio: „Ne može nitko reći da smo mi kroz Gradsko vijeće bilo što ukinuli. Sve ćemo odraditi jasno i transparentno, ima na svim pozicijama dovoljno sredstava za sve i neće nas nitko ucjenjivati da mi to kroz rebalans ne damo.“
Kako se ni nakon poduže rasprave nije naziralo rješenje po ovom pitanju predsjednik Tomić je prekinuo raspravu tako da je ponovno pokretanje Slatinskog petka i dalje ostalo upitno.

Po završetku aktualnog sata gradski su vijećnici poveli raspravu o prijedlogu Odluke o dugoročnom kreditnom zaduženju Grada Slatine, koju u konačnici nisu donijeli.

U nastavku sjednice pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine Marin Kokorić ukratko je gradskim vijećnicima i javnosti koja je sjednicu pratila u izravnom prijenosu putem Radio Slatine, prezentirao Program mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Slatine za 2023. godinu, te naglasio kako Program obuhvaća 5 područja i 13 mjera.
Uslijedila je nova rasprava u sklopu koje su oporbeni vijećnici predložili nekoliko izmjena i prijedloga spomenutog Programa. Budući da se vijećnici oko istih nisu uspjeli složiti predsjednik Gradskog Vijeća Tomo Tomić prekinuo je rad sjednice, te dodao kako se nastavak iste može očekivati idući tjedan.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content