Predstavnici Murtera jučer gostovali u Slatini, danas multimedijalno događanje na Višnjici imena „Ovce koje piju more“

ODLUKA O KONAČNIM REZULTATIMA IZBORA ČLANOVA VIJEĆA SRPSKE NACIONALNE MANJINE U GRADU SLATINI
09.05.2019.
FOTO: Festival Fra Ma Fu urodio prijateljstvom Slatine i Murtera
13.05.2019.
ODLUKA O KONAČNIM REZULTATIMA IZBORA ČLANOVA VIJEĆA SRPSKE NACIONALNE MANJINE U GRADU SLATINI
09.05.2019.
FOTO: Festival Fra Ma Fu urodio prijateljstvom Slatine i Murtera
13.05.2019.

Predstavnici Murtera jučer gostovali u Slatini, danas multimedijalno događanje na Višnjici imena „Ovce koje piju more“

Budući da se danas na Višnjici odvija manifestacija vezana uz Fra Ma Fu festival, zbližavanje zelene i plave Hrvatske, a na tragu buduće zajedničke suradnje Grada Slatine i Općine Murter koja je rezultirala nakon nekoliko mjeseci pripreme. Naime predstavnici Grada Slatine krajem prošle godine gostovali su na Murteru gdje su se sprijateljili s predstavnicima Općine Murter i pronašli zajedničke interese i dodirne točke koje je prepoznao i tamošnji načelnik Toni Turčinov uz poveznicu virovitičkog novinara Gorana Gazdeka koji vodi Fra ma fu festival i koji ga na neki način pokušava promovirati kroz cijelu Hrvatsku, i na ovaj način spojio dvije sredine koje su vrlo interesantne i posebne svaka za sebe te su odlučile kako će pokušati svoje različitosti, ali i sličnosti kroz ovu i buduću suradnju dovesti na jedan viši nivo.

Predstavnici Grada Slatine predvođeni gradonačelnikom Denisom Ostrošićem, predsjednikom Gradskog vijeća Darijom Vrbaslijom i direktoricom Turističke zajednice Slatine Vanjom Lazić sa suradnicima, u samom središtu grada dočekali su goste s Murtera koje su pak predvodili načelnik Općine Murter Toni Turčinov, direktorica Turističke zajednice Murtera Mateja Bašić i novinar iz Šibenika Stanko Ferić čija će izložba danas biti otvorena na Višnjici, a od 1. lipnja postavljena u Zavičajnom muzeju Slatina koji je i bio polazna točka jučerašnjeg razgledavanja grada Slatine.

U Muzeju su domaćine i goste kustosi Srđan Đuričić i Martina Gavran poveli u obilazak stalnog postava muzeja, te im pokazali slatinsku povijest i kulturu. Učenica OŠ Eugena Kumičića Slatina Gita Špoljarić predstavila je svoj uspješan i vrlo zapažen rad s ovogodišnjeg Lidrana, a Ivan Halas vlasnik vinarije Stari podrum dočekao s pjenušcem Slatinski biser koji je poslužen uz praline „Frajla Antoš“  Školske zadruge Slatina SŠ Marka Marulića i pobjedničke praline i macaronse slatinske „kraljice kolača“ Sandre Jadek.

Potom su obišli grad, između ostaloga, Crkvu sv. Josipa gdje im je župnik vlč. Dragan Hrgić ispričao stoljetnu povijest župe koja je osnovana 1919. godine i predstavio sakralne vrednote crkve koja je sagrađena 1913. godine.
U podrumu vinarije Stari podrum Ivan Halas predstavio je gostima povijest slatinskog pjenušca koji je bio prvi pjenušac proizveden na hrvatskom tlu, ali i današnju ponudu svoje vinarije vrhunskih vina koja su prezentirana kroz priču sljubljivanja vina i kuhanih sireva lokalne sirane Benkom, vlasnice Silvane Šimunović. Tako su posjetitelji podruma mogli kušati Chardonnay i dimljeni sir, Graševinu i kuhani slani sir, Pinot sivi i sir s vlascem, Pinot crni i sir s čili papričicama, te Cabernet sauvignon i sir s češnjakom, a sve uz domaće kiflice.

Ivan Halas ih je proveo i kroz povijest svoje vinarije koja datira od 1864. godine te istaknuo kako uz pjenušac Slatinski biser proizvedenog prema tradicionalnoj recepturi od sorte Chardonnay, ove godine proširuje paletu pjenušaca na pet sorti, a vinarija „Stari podrum“ za svoje kupce nudi i uslugu flaširanja personalizirane boce koju će posjetitelji moći iskoristiti već sljedeće subote 18. svibnja na svečanosti punjenja novih boca pjenušca.

Vjerujem da ćemo na ovaj način omogućiti jednu dugogodišnju suradnju između Općine Murter i Grada Slatine te povodom Dana Općine Murter i Dana Grada Slatine obznaniti naše bratimljenje i time pokušati ovu transvenzalu plave i zelene Hrvatske učiniti jednom aktivnom poveznicom da se predstave jedni drugima i da nađu svoj interes kroz ponudu i potražnju, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.

Obilazak Slatine završio je zajedničkom večerom i druženjem na Višnjici gdje će se danas u organizaciji Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO) iz Virovitice i Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva u okviru projekta Fra Ma Fu festival u gostima uz izložbu fotografija imena „Ovce koje piju more“, novinara Stanka Ferića iz Šibenika održati multimedijalno događanje s bogatim programom.
(www.radioslatina.hr)

„Ovce koje piju more“ priča je o Kornatima na kojima je Ferić, obavljajući svoj reporterski posao, upoznao nevjerojatne ljude koji tamo žive, svoje doživljaje zapisao u reportersku bilježnicu i ovjekovječio čudesnim fotografijama. Fotografije će biti izložene na otvorenom, pod lijepim malim vrtnim šatorima razasutim po cijelom imanju. Sve će funkcioniralo po principu poučne staze: posjetitelji hodaju od punkta do punkta, gledaju fotografije i od domaćina slušaju priče o Kornatima i njihovim stanovnicima.

Sastavni dio izložbe je i svojevrsni performans na kojem će se pojaviti neki od stanovnika Kornata, a publiku ćemo animirali pričom o ovcama koje piju more, novinarskom istraživanju, lutanju, nesporazumima i na kraju prijateljstvu.

Novinarska priča o Kornatima bila je dobra prigoda da u jedinstvenom ambijentu tipične slavonske pustare koja je pretvorena u prvorazrednu destinaciju kontinentalnog turizma spojimo plavo i zeleno – Općinu Murter, Grad Slatinu i Općinu Sopje – potaknemo ih na suradnju, razmjenu ideja, kulturnih, folklornih, gastronomskih i gospodarskih dobara.

Izložba je tako prerasla u cjelodnevno multimedijalno događanje namijenio široj publici – lokalnom stanovništvu, gostima i posjetiteljima Pustare Višnjica. Ciljana grupa su stanovnici Virovitičko-podravske županije (Višnjica je omiljeno izletište, nalazi se na pola puta između Virovitice i Slatine, dva najveća grada u županiji), Slavonije, Podravine i Mađarske kojoj destinacija gravitira, gostima koje ovdje iz Zagreba na jednodnevni izlet ili vikend dovode turističke agencije i članovi Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Bit će predstavljeni gospodarski potencijali te gastronomska i turistička ponuda Općine Murter-Kornati, Grada Slatine, Općine Sopje i Pustare Višnjica te Nacionalni park Kornati.
U kulturno-zabavnom programu nastupit će klape, folklorna društva, kornatski trubaduri…

Kako bi cijeli događaj bio dinamičniji i privukao što više posjetitelja pozvali smo zainteresirane proizvođače vina, piva, sireva, maslina, suvenira i svega onoga što možemo smatrati turističkom potrošnjom.

Cilj događanja je očuvanja lika i djela Franje Martina Fuisa, poticaj novinarima da na zanimljiv i atraktivan način pišu o turističkim odredištima, povezivanje kontinentalnih i jadranskih destinacija u svrhu suradnje i zajedničkog nastupa turističkom tržištu i promocija turističke ponude dviju županija.

Program

9,30 – 11,00 – Žetveni doručak i odmjeravanje u starim sportovima (gosti iz Murtera i Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“, KUD-a Podravac iz Sopja

11,00 – 11,30 – otvorenje izložbe fotografija Stanka Ferića (do kraja svibnja na Pustari Višnjica, prostor pastuharne. Tijekom lipnja u Zavičajnom muzeju u Slatini), nastup učenika s nagrađenim recitalom na ovogodišnjem LIDRANO-u, nastup članova KUD-a Podravac

11,30 – 12,30 – Nastup KUD-a Podravac iz Sopja, Mandolinskog sastava i klape iz Murtera

12,30 – 13,30 – Slobodno

13,30 – Ručak – gastronomsko sljubljivanje „plave i zelene Hrvatske“:

Kornatska Janjetina na murterski.

Sopjanski bošpor (crveni i bijeli) – Udruga sportske rekreacije KUD-a Podravac, tri generacije obitelji Šantak koji su svjetski prvaci u pripremanju ovog regionalnog gastronomskog specijaliteta

Desert;  LOKŠICE –„poderane gaće“


Sljubljivanje vina i sira

Na degustaciji će biti poslužena vina vinarije Stari podrum, vlasnika Ivana Halasa, uz kuhane sireve lokalne sirane Benkom, vlasnice Silvane Šimunović. Sir i vino sljubila je Ivana Nemet, enologinja PP Orahovica.

Chardonnay 2018 – Kuhani dimljeni sir
Graševina 2018 – Kuhani sir slani
Pinot sivi 2018 – Kuhani sir s vlascem
Pinot crni – Kuhani sir s čili papričicama
Cabernet sauvignon – Kuhani sir s češnjakom

Benkom, obrt za proizvodnju i usluge, vl. Silvana Šimunović

Obrt Benkom posluje od 1996. godine, a od 2012. fokusiraju se na uzgoj muznih krava te proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda. Danas svojim kupcima nude široku paletu proizvoda: svježe mlijeko, svježi sir i vrhnje, maslac, jogurt, voćni jogurt, sirutku i voćnu sirutku te nekoliko vrsta kuhanih sireva (slani, dimljeni, s vlascem, sa češnjakom ili čili papričicama). Svoje proizvode dovoze kupcima na kućni prag, a prodaju i na sajmovima. Želja vlasnice je daljnji razvoj proizvodnje, povećanje broja muznih krava te proširenje palete proizvoda tvrdim i polutvrdim sirevima.

Vinarija Stari podrum, vlasnik Ivan Halas
U vinariji „Stari podrum“, vlasnika Ivana Halasa, proizvode se i prodaju autohtona vina slatinskog vinogorja. U ponudi vinarije su vina sorte: graševina, chardonnay, cabernet sauvignon, frankovka i pinot. Vinarija datira još od 1864. godine kada je knez Schaumburg Lippe pokrenuo proizvodnju pjenušavog vina od sorte kadarka i upravo je to bila prva tvornica pjenušca na hrvatskom tlu. Da priča o prvom hrvatskom pjenušcu ne ostane zaboravljena, gospodin Halas i danas, u istom podrumu, od sorte Chardonnay, prema tradicionalnoj recepturi proizvodi pjenušac „Slatinski biser“. Ove godine proširuju paletu pjenušaca na pet sorti. Vinarija „Stari podrum“ za svoje kupce nudi i uslugu flaširanja personalizirane boce.

Sandrini kolači, vlasnica Sandra Jadek

Slatinska „kraljica kolača“ Sandra Jadek, sve je češće „hrvatska kraljica kolača“. Ove godine, na tri izdanja Hrvatskog kupa, osvojila je tri prva mjesta. Reprezentativka je Hrvatske, a na Svjetskom kupu osvojila je broncu. Sandra svojim slasticama zaslađuje brojne domjenke, svadbe, krizme i krstitke kako u našoj županiji, tako sve više i diljem Hrvatske. Također, nerijetko njezini kolači upotpune i stolove izvan granica naše države. Neke od svojih recepata podijelila je u kuharici „Slatko putovanje Virovitičko-podravskom županijom“ koju je pripremila zajedno sa Sanjom Mijac, food blogericom. Predstavit će se svojim izborom pralina i macaronsa.

Praline „Frajla Antoš“

Praline „Frajle Antoš“ proizvod su Školske zadruge Slatina SŠ Marka Marulića. Čokoladne praline, zdrava slastica bez  aditiva, načinjene od džema Othello, domaćih keksa i autohtonog likerskog vina, proizvod je koji istinski predstavlja naš grad. Taj slatinski suvenir, osmišljen je i proizveden u čast mladoj Slatinčanki Jelki Antoš koja je odbila sva udvaranja i svoj život posvetila crkvi sv. Josipa sagrađenoj 1913. godine.  Za svoja dobročinstva odlikovana je papinskim odlikovanjem. Praline se pakiraju u porculanske šalice na kojoj se, rukom oslikana, nalazi Frajla Antoš. Svaki slikopis je drugačiji. Danas su praline nezaobilazan slatki zalogaj raznih izložbi, sajmova i manifestacija.

O NAMA

Stanko Ferić je rođen 10. lipnja 1954. godine u Starim Mikanovcima, općina Vinkovci, do 1986. godine živio je i radio kao novinar, javni i kulturni djelatnik u Slavonskom Brodu, a od 1986. godine živi i radi u Šibeniku. Profesionalni novinar od 1976. godine, publicist od 1979. godine Radio je kao profesionalni novinar „Večernjeg lista“, „Jutarnjeg lista“, „Vjesnika“, „Poleta“, „Slobodne Dalmacije“ te kao dopisnik i suradnik brojnih časopisa i revija: „Arena“, „Studio“, „Nautika“, „Playboy“, „Vikend“, „Hrvatski zemljopis“, „Orka“, „Hrvatska arhitektura“ itd.

Dužnost šefa dopisništva „Večernjeg lista“ u Šibenik preuzima 1987. godine. Na toj je dužnost bio  1998. godine kada preuzima dužnost dopisništva „Jutarnjeg lista“,  iste godine osniva prvi samostalni obrt za izdavačku djelatnost, opskrbu medija vijestima, informacijama i fotografijama u Dalmaciji. Od 2008. godine kao medijski poduzetnik pokretač je i urednik časopisa za odgoj, obrazovanje, kulturu, zaštitu baštine i promicanje šibenskih zavičajnih vrijednosti  Šibenik tm / Volim Šibenik koji od početka 2015. godine izlazi pod imenom „Volim Šibenik“

Autor je turističkih edicija: „Murterski otočni brevijar, vodič po Kornatima i Nacionalnom parku Kornati“, Murter 1999., „Rijeka Krka i Nacionalni park Krka“, Šibenik, 2000., „U slast! gastronomsko-turistički vodič Šibensko – kninske županije“, Šibenik 2000. te projekta, „Šibenski takuin & šibenski bagatin suvenirski novac“, Šibenik 2013. i 2014. godine.

AGRO-TURISTIČKO IMANJE VIŠNJICA Smješteno u pitomoj ravnici između obronaka Papuka i Drave. Odlikuje ga bogata ruralna baština, uređeno u skladu sa tradicijom nekadašnjih naselja bezemljaša, tzv. „pusta“.  Predstavlja jedinstven primjer obnove gospodarske baštine prošlih stoljeća u Slavoniji.  Hotel Pustara Višnjica *** obgrljen je nizom starih primjeraka parkovnog drveća, jablana, kestenova, dudova, te nekoliko korala za konje i pregonskim pašnjacima na 200-tinjak ha za stoku. Gosti mogu timariti konje, jahati, raditi u štali, hraniti jelene, biciklirati obilježenim ciklo – turističkim putovima, voziti se kočijom, vrtlariti u tematskom vrtu, pohađati gastronomsku, slikarsku i mnoge druge radionice, obilaziti tematske putove.  Godine 2011. osvojila je prestižnu nagradu Europske komisije EDEN (European Destinations of ExcelleNce) – Europska destinacija izvrsnosti, koja promovira umrežavanje, regionalnu raznolikost, kvalitetu sadržaja i usluga, te nastoji izbalansirati vremenske i destinacijske turističke tokove.

FRA MA FU FESTIVAL  Pokrenut je 2015. godine u Virovitici, rodnom mjestu Franje Martina Fuisa, novinara koji je djelovao tridesetih godina prošlog stoljeća, a potpisivao se pseudonimom Fra Ma Fu. Bavio se novinarstvom, književnošću, filmom, kazalištem i stripom. Bio je pilot, obožavao je avione. Na reporterske zadatke putovao je biciklom, tako je obišao cijelu Hrvatsku. Multimedijalni festival na ulice i trgove donosi atraktivne programe, izložbe, promocije knjiga i stripova, projekcije filmova recentnih hrvatskih i inozemnih autora. Cilj je očuvanje reportaže kao vrste koja je sve manje zastupljena u medijima. Prva četiri festivala  održana su u Virovitici, Višnjici, Slatini i Pitomači, Fažani i na Brijunima, a ove će godine  biti održan u Daruvaru. Prošle je godine u okviru festivala organizirano 35 događanja koja su okupila 200 sudionika iz 13 zemalja od kojih 120 novinara. Godine 2015. Europska federacija turističkih novinara nagradila ga je priznanjem  Povelja F.E.S.T za izvornost.

Skip to content