Predstavnici Gradskog savjeta mladih Grada Slatine sudjelovali u radu Kongresa savjeta mladih Republike Hrvatske

Tip operacije 2.2.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”
09.04.2018.
Gradonačelnik posjetio tvrtke Zlatna nit d.o.o. i Agro logistika d.o.o.
11.04.2018.

Predstavnici Gradskog savjeta mladih Grada Slatine sudjelovali u radu Kongresa savjeta mladih Republike Hrvatske

U Trogiru je proteklog vikenda održan Kongres savjeta mladih Republike Hrvatske na kojemu su sudjelovali predstavnici 30-ak savjeta mladih iz cijele Hrvatske, dok su slatinski predstavljali član Ivan Gribl i predsjednik Mario Đurinić. Otvaranje kongresa s panel raspravom održalo se u trogirskoj Gradskoj vijećnici, a u središtu je panela bila goruća tema demografske krize u Republici Hrvatskoj.

Đurinić nam je prenio najvažnije zaključke s održanog kongresa: – “U sklopu Kongresa održana je panel rasprava na temu “DEMOGRAFSKA KRIZA – izazov za Hrvatsku i prepreka gospodarskom rastu” u kojoj su sudjelovali dr.sc. Stjepan Šterc, vodeći hrvatski demograf, Jelena Miljenović (World Youth Alliance Hrvatska) i Martin Mladen Pauk (nezavisni vijećnik u Gradu Splitu). Predavači koji su kompetentni za ovu tematiku dotaknuli su se problema i prepreka u području gospodarskog rasta naše domovine, s posebnim naglaskom na problem iseljavanja mladih u druge europske zemlje.

Zabrinjavajuća je i alarmantna činjenica da je u prošlosti samo nositelj obitelji odlazio na prijevremeni rad u razvijenije europske zemlje, dok danas cijele obitelji napuštaju zemlju. Omjer onih koji rade i onih koji su u mirovini bit će 1:1, a kroz 10 će godina Hrvatska ovim tempom ostati bez novih milijun stanovnika.

Potrebne su nam dubinske reforme i rasprava koja će rezultirati širim konsenzusom svih političkih stranaka da bismo zajednički mogli pronaći rješenja. Demografska revitalizacija je temeljni preduvjet za gospodarski oporavak Hrvatske, a to je ujedno i zaključak panel rasprave.“ – zaključio je Đurinić uz dodatak da su spomenute teme itekako aktualne na području cijele Republike Hrvatske, a nažalost posebno na području Slavonije, te da mladi moraju preuzeti dio odgovornosti i aktivnije se uključiti u društvo i na taj način pokušati stvari i trendove pokrenuti u pozitivnom smjeru.

Na tom tragu su i završne riječi sa spomenute rasprave: – “Moramo napraviti zaokret u razmišljanju, nije sve tako crno kako se čini, ne smijemo gubiti vjeru i nadu. Uhvatimo se u koštac ovog problema, jer ga jedino tako, pa i na ovaj način kvalitetnog dijaloga možemo upravo mi mladi riješiti uz pomoć demografskih stručnjaka.”

Program je nastavljen u subotu, 7. travnja, i to 2. sjednicom predsjedništva Koordinacije savjeta mladih RH na kojoj je u Koordinaciju jednoglasno primljen Savjet mladih Grada Novigrada, kao 34. član Koordinacije. Nakon sjednice predsjedništva održane su brojne radionice na kojima se raspravljalo o aktualnim problemima i prijedlozima članova savjeta mladih iz cijele Hrvatske.

Na kongresu je spomenuta i uloga medija koji izuzetno snažno utječu na percepciju stanja i stvaranja dojma lošeg života u Hrvatske te umjesto afirmativnog djelovanja i barem ponekad isticanja pozitivnog, stvaraju sliku da je trava „puno zelenija“ negdje drugdje, što nije u potpunosti točno.

Od ostalih tema na kongresu se razgovaralo o obrazovnoj reformi i položaju žena i djece u društvu.

Predstavnici Gradskog savjeta mladih zahvaljuju se Gradu Slatini na podršci i pružanju prilike da iz prve ruke čuju iskustva svojih kolega iz cijele Hrvatske i zajedničke zaključke prezentiraju i pokušaju implementirati na lokalnoj razini, što i je temeljna funkcija savjeta mladih. (www.radioslatina.hr)

no images were found

 

 

Skip to content