Predstavnici Gradskog savjeta mladih Grada Slatine aktivno sudjelovali u radu Koordinacije Gradskih savjeta mladih Republike Hrvatske

Slatinski mladi borci posjetili gradonačelnika Ostrošića
21.12.2017.
Božićna i novogodišnja čestitka gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića
22.12.2017.

Predstavnici Gradskog savjeta mladih Grada Slatine aktivno sudjelovali u radu Koordinacije Gradskih savjeta mladih Republike Hrvatske

17. prosinca u Hotelu Silver u Osijeku održana je Izborna skupština Koordinacije savjeta mladih Republike Hrvatske, udruge koja okuplja članove 31 gradskog Savjeta mladih.

Za predsjednika je izabran Ante Škrobica iz Trogira, za zamjenika predsjednika Gracian Čop iz Crikvenice, a za glavnog tajnika Ivan Svjetličić iz Požege.

Uz izbor novog predsjedništva, članovi Skupštine su donijeli odluku o promjeni Statuta na način da se u Koordinaciju priključe i općinski savjeti mladih, a ne samo gradski kao što je do sada bilo pravilo.

Skupštini je prethodilo predavanje “Mogućnost financiranja kroz nacionalne i EU fondove” koje se održalo 15. prosinca u Belišću i konferencija “Hrvatska u svijetu od samostalnosti do danas” koja se održala 16. prosinca na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Na predavanju su sudjelovali mag.iur. Mario Marolin (direktor Lokalne razvojne agencije grada Belišća) i mag.oec. Vanja Miličević (direktor Valpovačkog poduzetničkog centra), a na konferenciji dr.sc. Miro Kovač (predsjednik Odbora za vanjske poslove u Hrvatskom saboru), Jozo Radoš (zastupnik u Europskom parlamentu), Ivan Jakovčić (zastupnik u Europskom parlamentu), Damir Pejaković (suvlasnik tvrtke Patrinus d.o.o.) i moderatori: doc.dr.sc. Dražen Ćućić i novinar Saša Drinić.

Na ovom važnom skupu aktivno su sudjelovali i predstavnici Gradskog savjeta mladih Grada Slatine. Njegov predsjednik Mario Đurinić i član Ivan Gribl.

Đurinić nam je tom prilikom rekao:  – “U svibnju 2017. Savjet mladih Grada Slatine primljen je u Koordinaciju Gradskih savjeta mladih Republike Hrvatske, čime je suradnja sa drugim gradskim savjetima omogućena i uvelike poboljšana.

Udruga koja trenutno okuplja članove 30 gradskih savjeta mladih s ciljem razmjene iskustva i davanja savjeta donositeljima odluka za mlade.

Sudjelovanjem na ovakvim predavanjima educiramo se i u neposrednoj komunikaciji sa predstavnicima mladih iz cijele Hrvatske stječemo iskustva kako bismo lakše i kvalitetne ostvarivali naše ciljeve. Mladi, kao jedna od najosjetljivijih skupina koja se često marginalizira i čije se mišljenje ne shvaća previše ozbiljno su svakako budućnost i mišljenja smo da ih treba što ranije uključiti u društvo te ih na taj način zainteresirati za daljnji angažman u svim sferama istog, o ovakva okupljanja prvi su korak prema tom cilju.  Aktivnosti ćemo nastaviti i tijekom 2018. godine sudjelovanjem naših članova na sjednicama Koordinacije kako bi i dalje ostvarivali suradnju sa drugim gradovima i održavali položaj mladih grada Slatine na Nacionalnoj razini.”

Iskoristio je priliku te u ime Gradskog savjeta mladih Grada Slatine svim građanima Slatine poželio Sretan Božić i božićne blagdane te uspješnu novu 2018. godinu.

no images were found

 

Predstavnici Gradskog savjeta mladih sudjelovali na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Republike Hrvatske u Samoboru.

Stotinjak sudionika iz više od 40 savjeta mladih iz cijele Hrvatske, među kojima su bili i predstavnici slatinskog savjeta mladih Ivan Rešetar i Marko Letić, okupilo se na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Republike Hrvatske, održanoj od 01. do 03. prosinca u Samoboru.

Ovogodišnja konferencija bila je usmjerena ponajviše samim članovima te njihovim iskustvima i praksama koje bi ostali savjeti mladih mogli slijediti. Iz tog razloga, u programu je bilo predviđeno predstavljanje dobrih praksi.

– Konferencija je imala za cilj ojačati ulogu savjeta mladih u procesima donošenja odluka i kreiranju lokalnih politika te izgraditi kapacitete članova savjeta. Korišteni su  primjeri dobrih praksi iz raznih dijelova Hrvatske.

Osim plenarnog dijela, središnji program Nacionalne konferencije bilo je održavanje tematskih radionica koje su imale za cilj mapirati ključna pitanja i probleme oko eventualnog poboljšanja aktualnog Zakona o Savjetima mladih te ponuditi neka kratkoročna konkretna rješenja za pojedine probleme.

Nacionalna konferencija savjeta mladih RH održana je u organizaciji Savjeta mladih Grada Samobora i Udruge gradova.

Na ovogodišnjoj konferenciji sudjelovalo je preko 90 mladih iz više od 50 savjeta mladih Republike Hrvatske. (mk)

no images were found

Skip to content