Predstavljanje knjige Marijana Gubine „260 dana“ u četvrtak, 5. studenog

Učenici OŠ Eugena Kumičića kroz “Atletska borilišta” stvaraju zdrave navike
28.10.2015.
Prva proslava Martinja na slatinskom Vidikovcu u srijedu, 11. studenog
28.10.2015.
Učenici OŠ Eugena Kumičića kroz “Atletska borilišta” stvaraju zdrave navike
28.10.2015.
Prva proslava Martinja na slatinskom Vidikovcu u srijedu, 11. studenog
28.10.2015.

Predstavljanje knjige Marijana Gubine „260 dana“ u četvrtak, 5. studenog

Turistička zajednica grada Slatine, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 2015., ali i svih ostalih žrtava u obrani Lijepe naše, poziva Vas na predstavljanje knjige Marijana Gubine „260 dana“ u četvrtak, 5. studenog.

Suorganizatori ove promocije su Udruga HVIDRA Republike Hrvatske, Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina, Grad Slatina, Pučko otvoreno učilište Slatina i Gradska knjižnica i čitaonica Slatina.

Dolaskom u Slatinu u 16,00 sati, autor će najprije posjetiti Spomen sobu u Zavičajnom muzeju Slatina, a potom će odati počast, sa predstavnicima braniteljskih udruga i organizatora, ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u 16:30 sati, gdje će zapaliti svijeću i položiti cvijeće.

Marijan Gubina rođen je 1981. godine u Vinkovcima. S roditeljima i sestrama, živio je u Dalju. U ljeto 1991., zajedno s obitelji biva zarobljen i sproveden u Srpske koncentracijske logore. Kao dječak od 10 godina, vidio je, doživio i na svojoj koži osjetio ono što nitko ne bi smio, a najmanje najranjiviji, djeca. Mržnju. I sve ono najgore što mržnja rađa. I čini. Samo jer nije bio „njihov“. Nakon 260 dana logora, patnji i boli, obitelj Gubina je došla u Osijek, kao prognanici. Starija sestra im se tek naknadno pridružila. Njena agonija zarobljavanja je i dalje trajala. Ostala je „u rukama zla“.

U ratnom Osijeku završava osnovnu školu, ali su tragične smrti oca i mlađe sestre dovele do sloma mladog Marijana. Ne znajući drugačije, sa svojim unutarnjim demonima borio se je sa na svoj način. Na pogrešan način. Koji ga je doveo do uličnog života, punog samoće i problema.

Ipak se uspio odškolovati za profesionalnog vozača, a radio je i kao građevinski radnik, te redar u disco klubovima. 2000. godine otvara ugostiteljski obrt i izučava zanat ugostitelja. Godine 2002. upoznaje svoju ljubav života, mijenja životne navike i prvi put osjeća život, ljubav i istinsku sreću. Danas živi u Osijeku u sretnoj obitelji koju čine supruga Marta i dvoje djece.

http://www.260-dana.com

O svom zarobljavanju, i o ratu te 91. napisao je knjigu „260 dana“ prema kojoj je HNK Osijek uprizorilo i istoimenu dramu. Predstavljanje knjige, čiji je izdavač Auxilium, a koja je prevedena na 15 jezika, započet će u 17,00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Slatina kratkim filmom o kalvariji hrvatskog naroda u Domovinskom obrambenom ratu „Sjećanje“.

Svoj osvrt o knjizi će reći Ana Knežević, knjižničarka Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, a o ratnim događanjima tih devedesetih Mladen Graovac, profesor povijesti.

Unatoč što su ih Srbi „u koje je ušlo zlo“ krvnički mlatili, što su mu silovali sestru pred očima obitelji, Marijan Gubina kaže da nikoga ne mrzi. Jer je upoznao Boga.

Župnik župe sv.Josipa, Dragan Hrgić, također će reći svoj doživljaj knjige, ali i nešto o autoru, koji unatoč proživljenom paklu i dalje vjeruje. I dalje je kršćanin. I vjernik.

Moderator večeri bit će Helena Hegediš.
Projektom „260 dana“ Marijan kontinuirano odaje počast žrtvama rata, skreće pažnju na besmisao rata i kao vjerodostojan svjedok utječe na stil života mnogih kako se rat ne bi nigdje i nikome ponovio.

Nakon predstavljanja knjige, u predvorju dvorane POU Slatina, bit će druženje sa autorom i potpisivanje knjige.

Budući da je posjet Vukovaru u Planu i programu osnovnih i srednjih škola, preporučujemo i dobrodošli su svi učenici kojima će ovo biti jedinstvena prilika da čuju nešto o Domovinskom ratu, kao i svjedočanstvo čovjeka koji je kao dječak prošao zarobljavanje, a ipak našao snage da nakon svega proživljenog ostane čovjek.

Skip to content