Predavanje na inicijativu Savjeta mladih Grada Slatine – “Nove droge”

Slatinčani na sudu predstavili Slavoniju
09.03.2015.
Muzej oživio tradicijsko ukrašavanja pisanica opletanjem koncem
10.03.2015.

Predavanje na inicijativu Savjeta mladih Grada Slatine – “Nove droge”

Na poziv članova Savjeta mladih Grada Slatine, danas je u holu Srednje škole Marka Marulića za učenike 2. razreda gimnazije i ekonomskih usmjerenja organizirano predavanje o tzv. “novim drogama” popularno nazvanim “legalicama”. Predavanje je održao dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sv. Rok Virovitičko-podravske županije.
Pod pojmom „nove droge“ podrazumijevaju se kemijske supstance koje se nalaze u sastojcima brojnih komercijalnih proizvoda poput soli za kupanje, osvježivača zraka i sl.,  a koji se zloupotrebljavaju najčešće udisanjem odnosno putem miješanja sa cigaretama i nekim drugim sredstvima.
Neposredni povod za ovo predavanje je tragičan događaj od prije nekoliko dana u Zagrebu kada je 15-godišnjak preminuo od, pretpostavlja se, posljedica udisanja osvježivača prostora kojeg je pomiješao sa cigaretom.
Cilj predavanja je ukazati i upozoriti vršnjake tragično preminulog mladog čovjeka da potencijalna konzumacija takvih proizvoda nije nikakva bezazlena igra, koja može završiti vrlo tragično čak i fatalno.
Glavni izvor tzv. „legalnih droga“ je internet i tzv. Smart shopovi, kojih na svu sreću na području Grada Slatine i naše županije još uvijek nema.
Dr. Venus naglašava da su istraživanja pokazala da vrlo mali broj adolescenata odmah započinje sa konzumacijom “legalnih” ili ilegalnih teških droga. Prva faza najčešće počinje s cigaretama koje su za njih također ilegalno sredstvo ovisnosti budući da su maloljetni pa se kasnije prelazi na teže vrste droga. (www.radioslatina.hr)

Skip to content