Pozlaćena samo frankovka Branka Cerovskog

Kiša, grah i spektakularni krijes obilježili Prvosvibanjski piknik 2011.
10.05.2013.
Međunarodni dan muzeja
10.05.2013.
Kiša, grah i spektakularni krijes obilježili Prvosvibanjski piknik 2011.
10.05.2013.
Međunarodni dan muzeja
10.05.2013.

Pozlaćena samo frankovka Branka Cerovskog

Jučer su u restoranu “Stari podrum” podijeljena priznanja i odličja za vina slatinskih vinara koji su sudjelovali na 17. Izložbi vina slatinskog vinogorja. Ovu manifestaciju i ove godine su organizirali Turistička Zajednica Grada Slatine i tvrtka “Stari podrum” d.o.o. iz Slatine. Uz izložbu je održana i projekcija fotografija Foto video kluba Slatina imena “Šetnja slatinskim brežuljcima”. Stručno povjerenstvo u sastavu: Blaženka Mozer dipl. ing-enolog (predsjednica komisije), Zrinka Vinković Jergović dipl.ing.-enolog, Irena Sabo i Rajka Maravić ocijenile su 12 prijavljenih uzoraka.

 

 

Jedino zlatno odličje zavrijedio je Branko Cerovski za frankovku, šest je slatinskih vinara zavrijedilo srebro:  Vlatko Kelemen i Ivan Srbić za stolna bijela vina te Zvonimir Perković, Milenko Plantak, Ivan Želežić i Vlado Matoković za graševine.
Osim zlata za frankovku, Branko Cerovski nositelj je i brončanog odličja za stolno vino.
Preostala 4 vina koja su sudjelovala na Izložbi zavrijedila su priznanje: graševina Ivana Pere Mataije, stolna bijela vina Milenka Plantaka i Zlatka Antolovića i portugizac Branka Jurline.
Kvaliteta slatinskih vina nije bila na zavidnoj razini, predsjednica ocjenjivačke komisije Blaženka Mozer realan alibi za to vidi u inače slaboj prošloj godini što se tiče vremenskih prilika: – ” Da, prošla godina nije bila baš najsretnija za naše vinogradare i podrumare tako da vina  i nisu mogla biti izuzetne kvalitete. Ono što smo danas kušali vina su prosječne kvalitete, odskočila je frankovka ( Branka Cerovskog op.a.), graševine su solidne, imali smo par stolnih bijelih vina tako – tako kvalitete…”.
Bitan savjet Mozer je uputila svim podrumarima: – ” Podrumari moraju znati da se sumpor dodaje da bi se vino zaštitilo od oksidacije, da se ne bi pojavila hlapljiva kiselina. To je praktički jedna vrst konzervansa, a ne nekakva kemija kako to mnogi znaju reći. Ono što je natrijev-benzoat kod pripreme zimnice to je sumpor kod vina. Ne treba se bojati sumporit vino jer sumporenjem vino dulje održava svježinu isto tako sumpor neće dozvoliti da se razviju nedozvoljeni procesi u vinu koji dakako utječu na kvalitetu vina pri konzumaciji ali i ovakvoj vrsti ocjenjivanja.”

Skip to content