Povodom Međunarodnog dana žena u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba Slatinčanke…

Gradu Slatini stiglo 350 spremnika za odvojeno prikupljanje biootpada
09.03.2021.
25. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine održat će se u ponedjeljak 15. ožujka
10.03.2021.
Gradu Slatini stiglo 350 spremnika za odvojeno prikupljanje biootpada
09.03.2021.
25. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine održat će se u ponedjeljak 15. ožujka
10.03.2021.

Povodom Međunarodnog dana žena u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena izložba Slatinčanke…

Jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina svečano otvorena izložba pod nazivom Slatinčanke… koju su povodom Međunarodnog dana žena pripremili u zajedničkoj suradnji Zavičajni muzej Slatina i slatinske srednje škole uz potporu gradske Turističke zajednice i Grada Slatine.

Na samom početku čestitavši svim ženama njihov dan, izložbu je ukratko predstavio v.d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić koji je tom prigodom istaknuo kako je djelovanje svih muzeja bazirano na istraživanju, promociji i prezentaciji s ciljem proširenja znanja o pojedinoj temi, a upravo je ova izložba rezultat suradnje s učenicima koji su kroz svoje viđenje prikazali život i djelovanje Slatinčanki na raznim poljima poput obrazovanja, zdravstva, poduzetništva, sporta i kulture.
Tako su prikazani portreti učiteljica, medicinskih sestara, liječnica, primalja, poslovnih žena, sportašica i umjetnica.

Izložbu je pripremilo 7 učenica 3. i 4. razreda ekonomije Srednje škole Marka Marulića pod mentorstvom prof. Sanje Mrzljak Jovanić i 14 učenika 2. razreda prodavača Industrijsko-obrtničke škole Slatina pod mentorstvom prof. Nede Mađarac.

Njihov odabir spoj je već prikazanih portreta poznatih slatinskoj javnosti i žena koje su izvukli iz zaborava prošlosti, odnosno žena koje su svojim radom i požrtvovnošću unaprijedile kako Slatinu tako i oplemenile zajednicu na svim poljima života. Među poznatim slatinskim imenima našle su se: Ankica Trbojević, Anđelka Zelenka, Dušanka Jablanović, Terezija Bognar, Jelena Kastaneti, Marica Stanković, Tomislava Grijak, Ljubica Schmidler, Mirjana Volf, dr. Marija Turk-Kuči, Jelena Vejić, Ana Vavra, Rajna Šargač, te Ženski rukometni klub i Ana Knežević.

Nakon što se Đuričić zahvalio svima koji su omogućili ovu izložbu, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac osvrnuo se na zajedničku suradnju slatinskog Zavičajnog muzeja, Turističke zajednice Grada Slatine i slatinskih srednjih škola koji su uz pomoć vrijednih profesorica osmislili ovako hvalevrijednu ideju u spomen na žene koje su zadužile ovaj grad svojim djelovanjem.

– Ovo je samo nastavak već u više navrata ostvarene suradnje naše škole s Muzejom, a ono što krasi i ovu izložbu je dobrobit učenika koji su puno naučili o prošlosti, i ovakav dio kulture koji nosi identitet našega grada treba kroz zajedničku suradnju razvijati i ubuduće, – zaključio je ravnatelj Graovac.

O obrazovnim ishodima izložbe govorila je prof. Neda Mađarac koja je istaknula kako je svrha ovoga projekta bila premjestiti mjesto poučavanja učenika iz učionice u muzej gdje su koristili svu muzejsku građu uz asistenciju v.d. ravnatelja Muzeja Srđana Đuričića, te potpuno samostalno izradili plakate.

– Ova je ideja hvalevrijedna jer je omogućila da učimo o nekim novim metodama poučavanja kao što je istraživačka nastava. Osim toga cilj je i da od pasivnih konzumenata kulture postanemo aktivni sudionici i sukreatori, – istaknula je prof. Neda Mađarac.

– Mi kao odgojno-obrazovni djelatnici trudimo se djecu poučavati ne samo teoriji koju će vremenom zaboraviti, već želimo da to bude istraživački rad kroz koji će biti uključeni u život svoje lokalne zajednice i surađivati sa svim institucijama koje u Slatini postoje. Ova je izložba rezultat učeničkog rada, istraživanja, njihovih ideja, odabira i u konačnici viđenja Slatinčanki koje su na neki način zadužile grad Slatinu, – zaključila je prof. Sanja Mrzljak Jovanić.

Izložbu su potom otvorile učenice Ivana Bračun, 4. r. ekonomije SŠ Marka Marulića, te Veronika Tomić i Ivona Pipek, 2. r. prodavača Industrijsko-obrtničke škole, koje su autorice pojedinih plakata.

Izložbu je pozdravio i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić istaknuvši njezinu vrijednost i značaj za Slatinu koju su ove „velike“ žene oplemenile svojim radom i djelovanjem.
Među brojnim posjetiteljima koji su zbog epidemioloških razloga uslijed koronavirusa posjetili izložbu Slatinčanke… u nekoliko različitih termina, kao jedan od domaćina bio je i direktor Turističke zajednice Grada Slatine Jurica Bosak.

Ova zanimljiva izložba bit će postavljena do 23. ožujka, a osim u prostoru muzeja moći će se pogledati i u virtualnom obliku na službenoj web stranici Zavičajnog muzeja Slatina.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content