“Postdiplomsko obrazovanje” u Pučkom otvorenom učilištu Slatina

Osnovna glazbena škola Slatina u petak obilježava Dan škole
09.11.2015.
Radovi na zamjeni krovišta crkve sv. Josipa su pri kraju
10.11.2015.
Osnovna glazbena škola Slatina u petak obilježava Dan škole
09.11.2015.
Radovi na zamjeni krovišta crkve sv. Josipa su pri kraju
10.11.2015.

“Postdiplomsko obrazovanje” u Pučkom otvorenom učilištu Slatina

U četvrtak, 12. studenog, u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina s početkom u 20 sati održat će se kazališna predstava “Postdiplomsko obrazovanje”. Redatelj predstave je Borna Armanini, a glume Vilim Matula-BINOCULAR TEATAR i Siniša Labrović-TEATAR 2000. U predstavi je prikazan gorko istiniti humorni portret socijalne slike našeg vremena.

U svojoj novoj monodrami Vilim Matula iznova osvaja jedinstvenom glumačkom osobnošću. Na urnebesno duhovit način on progovara o trenutno najperspektivnijem zanimanju u Hrvatskoj – zanimanju kriminalca. U formi predavanja studentima on daje upute mladim ljudima s diplomom te ih savjetuje kako postati i ostati kriminalac u usponu. Na ovan način uzevši ironičan odmak od zbilje, glumac Vilim Matula, glazbenik Igor Pavlica i ostali dio autorskog tima progovaraju o našoj svakodnevici nastojeći stvoriti materijal koji kombinira iskustva glumca i autora, u ovom slučaju Vilima Matule sa subverzivnim materijalim aLabrovićevih tekstova i nekim igranim pričama sastavljenim od karaktera uronjenih u ove i ovakve događaje.

I dok smo Münchausenove lagarije trebali samo zamisliti – sve ovo što se dogodilo Joži Horvatiću uopće ne trebamo zamisliti, dovoljno je samo izaći na ulicu pa da nam se uruše svi snovi o bilo kakvom “boljem sutra”. U monodrami “Postidiplomsko obrazovanje” o tome kako se uči to posvećeno umijeće kriminaliteta, Vilijev imaginarni lik Joža Horvatić iz straha pred takvom opasnom ekipom bježi čak u Australiju ili na Novi Zeland. Jedna od model priča je ona o Alojzu Trtiću, katastarskom službeniku, koji pripada finoj petoj, šestoj generaciji zagrebačkih pokornih službenika i koji je prisiljen kamuflirati istinu o bespravnoj gradnji Flaksijeve urbane vile u podsljemenskoj zoni, pri čemu je Alojz itekako duboko svjestan logike stradavanja: “Ak’ to ne potpišem vama, onda sam gotov od vas, a ak’ to potpišem, onda sam gotov od njih.”

Skip to content