Ponovno pokrenuta proizvodnja prvog hrvatskog pjenušca u Slatini

Poziv za dostavu ponuda za nabavu službenog vozila putem operativnog leasinga
02.06.2016.
Javni poziv za dostavu inicijalnih prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Slatine prigodom obilježavanja Dana Grada Slatine, 1. rujna 2016. godine
02.06.2016.

Ponovno pokrenuta proizvodnja prvog hrvatskog pjenušca u Slatini

U četvrtak, 2. lipnja, u vinariji Stari podrum u Slatini ponovno je pokrenuta proizvodnja slatinskog pjenušca – „Slatinski biser“.

O proizvodnji  nam je više rekao Ivan Halas, jedan od vlasnika vinarije Stari podrum: „Pjenušac Slatinski biser pravimo od berbe 2015. godine od vina Chardonnay“.  Naglasio da se prva serija sastoji od 1000 boca koja će sazrjeti u prirodnim uvjetima u roku godine dana, pa se stoga gotovi pjenušac očekuje u idućoj godini.

“Ove godine probali smo sa tisuću boca, a ako nam se to pokaže isplativo povećati ćemo na 5000 boca na godinu. I  naravno zaposliti još nekoliko ljudi koji bi to obrađivali i radili vinograde“- istaknuo je Halas te izrazio nadu u dobru suradnju sa Gradom Slatinom i Gradskom razvojnom agencijom Slatina kod pripremanja projekata obnove prostorija Starog podruma, odnosno  prijava za sredstva EU fondova.

Svečanom flaširanju prvih boca pjenušca prisustvovali su i gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš, direktorica Turističke zajednice grada Slatine Helena Hegediš, ravnateljica Zavičajnog muzeja Slatina Dragica Šuvak, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac, načelnik općine Nova Bukovica Željko Vencl i  djelatnici GRAS-a.

Inače, u  razdoblju od 1864. do 1912. godine, u Starom podrumu je postojala tvornica pjenušavog vina kneza Schaumburg-Lippea. Pjenušac, roze boje, proizvodio se od grožđa proizvedenog na slatinskom području i to je bila prva tvornica pjenušca na  hrvatskom tlu. Od 1912. godine pa do danas pjenušac se nije proizvodio u komercijalne svrhe.

Također, važno  je spomenuti da se pjenušac u Starom podrumu radi u potpunosti prirodno i ručno, odnosno prema Dom Pérignon-ovoj metodi proizvodnje.

no images were found

Skip to content