Kišobrani-zaštitni znak 2. FFAKS-a
15.09.2015.
Zaziv Duha Svetoga za početak nove školske godine u Novoj Bukovici
15.09.2015.

Počinje Program mlijeka u školama

Dana 17. rujna 2015. godine na snagu stupa Pravilnik o provedbi Programa mlijeka u školama (NN 96/15 od 9.9.2015.). Pravilnikom se reguliraju uvjeti provedbe Programa potpore Europske unije za poboljšanje dostupnosti mlijeka i mliječnih proizvoda u odgojno-obrazovnim ustanovama radi poboljšanja distribucije mlijeka i mliječnih proizvoda te poboljšanja prehrambenih navika djece. Mjera je namijenjena korisnicima – učenicima prva četiri razreda osnovne škole, kojima podnositelj zahtjeva osigurava isporuku 4 mliječna obroka mjesečno za vrijeme trajanja školske godine. Valja napomenuti da su sve osnovne škole potencijalni korisnici ove mjere, odnosno više od 160.000 učenika. Ukupni iznos potpore po kilogramu mlijeka/određenih mliječnih proizvoda predstavlja zbroj europskog (Europskog poljoprivrednog jamstvenog fonda u iznosu od 0,1815 €/kg) i hrvatskog dijela potpore (Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 3,25 kn/kg). U Državnom proračunu za 2016. godinu rezervirano je 5,4 milijuna kuna za provedbu ove mjere.

Podnositelji zahtjeva za dodjelu potpore mogu biti obrazovne ustanove, nadležna obrazovna tijela, dobavljači mlijeka školama, organizacije osnovane isključivo u svrhu opskrbe korisnika školskim mlijekom, koje za tu namjenu moraju biti odobrene od strane Agencije za plaćanja.

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u srpnju ove godine usvojila je Nacionalnu strategiju za provedbu Programa mlijeka u školama za razdoblje od 1. kolovoza 2015. do 31. srpnja 2016. godine.

Svi dokumenti vezani uz sudjelovanje i provedbu ovog Programa dostupni su na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a osnovne upute, pojašnjenja i primjeri nalaze se na  mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede.(www.mps.hr/)

Skip to content