Po treći put u Slatini održano Prelo Udruge Napredak

GRAS priprema nove radionice na temu “Komunikacijske i organizacijske vještine”
16.02.2019.
Financijski izvještaj Grada Slatine za 2018. godinu razina 22 i razina 23
19.02.2019.
GRAS priprema nove radionice na temu “Komunikacijske i organizacijske vještine”
16.02.2019.
Financijski izvještaj Grada Slatine za 2018. godinu razina 22 i razina 23
19.02.2019.

Po treći put u Slatini održano Prelo Udruge Napredak

Udruga Napredak Slatina, koja okuplja Hrvate rodom iz Bosne i Hercegovine u Virovitičko-podravskoj županiji, sinoć je po treći puta organizirala kulturno-zabavnu manifestaciju Prelo uz vrlo bogat program.
I ove je godine Prelo okupilo brojne predstavnike društvenih i gospodarskih djelatnosti s područja županije, a među brojnim uzvanicima bili su saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Miran Janečić, načelnik Policijske uprave VPŽ Siniša Knežević, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, zamjenik načelnika Općine Voćin Roko Perić te dekan Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici Virovitica Oliver Jukić.

Srdačne riječi dobrodošlice svim gostima na početku ove veseljem ispunjene večeri uputili su potpredsjednik Udruge Napredak Ivo Bilić za kojega članovi kažu da je „dobri duh Udruge“, te predsjednik Tvrtko Kovačević koji se tom prigodom prisjetio svoje mladosti kada je zbog studija u Zagrebu napustio Bosnu, no vrlo ubrzo shvatio da je Bosna u njemu i uvijek će biti.
Mi smo naučili živjeti s vjerom i u vjeri, i u tuzi biti veseli, veseliti se malim stvarima i biti sretni cijeli život. Naučili smo nositi križeve koje nosimo kroz cijelu povijest i štujemo život i obitelj, to nam je najveća vrijednost.“ – rekao je predsjednik Tvrtko Kovačević.

Potom su sve nazočne u prigodnim obraćanjima pozdravili uvaženi gosti. Emotivnim govorom prisutnima se obratio gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić:
„Hrvati iz BiH dolaskom u ove krajeve dobro su primljeni i tu su svili svoja obiteljska gnijezda. Od Domovinskog rata na ovamo Slatina doista živi jednu hrvatsku multikulturalnost. I vi ste došli u Slatinu mukom, s problemima i izabrali je s više ili manje želje. Međutim sve ove godine ja vas susrećem na ulicama grada i doživljavam vas doista kao, ne samo ravnopravne građane, nego doista i vrijedne poštovanja jer ste se dokazali kao ljudi koji vjeruju u obitelj, u vjeru, u našu Hrvatsku ali prije svega u sebe jer ste pronašli svoj smisao u Slatini, jer ste poduzetnici, jer ste obrtnici i jer njegujete svoju kulturu i običaje.“

U svom je obraćanju župan Igor Andrović nazočnima prenio pozdrave cijele Virovitičko-podravske županije te im zahvalio što njeguju svoje kulturu dokazujući da čuvaju običaje svoje rodne grude.

Zajedno s vama proživljavao sam teške trenutke u Domovinskom ratu, zajednički smo obranili hrvatstvo i vjeru te stvorili slobodnu Hrvatsku, a tako i danas zajednički živimo život u domovini Hrvatskoj, i poštujemo Bosnu i Hercegovinu jer vam vašu kulturu i tradiciju nitko ne smije oduzeti.“ – istaknuo je saborski zastupnik Josip Đakić.

Blagoslov prije večere izmolili su slatinski župnici, vlč. Dragan Hrgić i vlč. Nikola Jušić, a u kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su: kulturno-umjetničko društvo „Veseli Posavljaci” iz Bijelog Brda, Izvorna folklorna skupina ”Sloga” iz Guče Gore u blizini Travnika, Ženski vokalni ansambl ”Napredak” iz Bugojna, te poseban gost večeri prof. glazbe i pijanist Perica Mihaljević.

Udruga Napredak zahvalila je svim gostima koji su se odazvali pozivu i došli na Prelo, donatorima na potpori i svim članovima kulturno-umjetničkih društava što čuvaju tradiciju i običaje.
Tom je prigodom predsjednik Udruge Tvrtko Kovačević izrazio posebnu zahvalu Nenadu Križiću koji je inicijator, motor i snaga Udruge Napredak, koju je od ideje svom svojom snagom i sposobnošću pomogao osnovati.  
Prelo je nastavljeno u veselom raspoloženju uz bogatu tombolu i pjevača Željka Jurića.
(www.radioslatina.hr)

Kakva je bila atmosfera na ovogodišnjem Prelu pogledajte u velikoj foto galeriji.

Skip to content