Panonski drvni centar kompetencija – projekt od nacionalnog interesa

Od Nove godine brzina prijenosa podataka najmanje 1 Mbit/s
22.12.2014.
Božićna priredba u OŠ Josipa Kozarca
22.12.2014.

Panonski drvni centar kompetencija – projekt od nacionalnog interesa

U ponedjeljak, 22. prosinca u Zagrebu, predstavljen je Panonski drvni centar kompetencija, jedan od prvih projekata koji će biti realiziran iz strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava “Shema bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu” iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013.

Na početnoj konferenciji, uz župana Virovitičko-podravske županije, Tomislava Tolušića, prisutna je bila i zamjenica župana, ujedno i voditeljica projekta, Sanja Bošnjak.

Ukupna vrijednost projekta čija će se provedba odvijati tijekom 24 mjeseca je 44.701.237,17 kn, a 99 posto vrijednosti projekta bit će financirano iz strukturnih fondova EU, dok Virovitičko-podravska županija kao nositelj projekta financira razliku od jedan posto. Projekt predstavlja uspješan primjer suradnje znanstvenika, lokalne zajednice i industrije jer su Virovitičko-podravskoj županiji partneri na projektu VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković.

Centar koji će biti izgrađen u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II pružat će usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji, i to u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, odnosno proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije. Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije prema malim i srednjim poduzetnicima, te usluge izrade prototipa inovativnih proizvoda od drva, uslugu dizajna proizvoda, dizajna pakiranja za proizvode od drva i proizvode pratećih industrija, zatim usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.
-Iako dolazimo iz najmanje županije, imamo najuspješniju agencija u RH. Zapošljavamo 25 mladih visoko obrazovnih ljudi kojima je provedba i priprema projekata – način života. I ovom projektom cilj je ujednačen razvoj naše županije, te povećanje kvalitete života svih stanovnika. Sve je počelo prije tri godine, kada je organizirano putovanje u Austriju, u sličan centar kompetencija, nedaleko Graza, mali i srednji poduzetnici, na inicijativu Virovitičko-podravske županije, odlučili su krenuti u pripremu ovog projekta u sklopu kojeg je osnovan i Drvni klaster Viridis. Ovo je primjer projekta, kako spojiti javnu ustanovu, malo i srednje gospodarstvo, te dvije iznimno važne institucije, Institut Ruđer Bošković i Šumarski fakultet – rekao je o projektu vd ravnatelja VIDRA-e Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije Tomislav Petric.

-Ovaj projekt je od velike važnosti i za Hrvatsku i Virovitičko-podravsku županiju. On ukazuje na suradnju znanstvenika, lokalne zajednice i industrije, a to je vrsta suradnje na kojoj naš Institut, radi unazad nekoliko godina. Uprihodili smo više od 11 milijuna eura u čemu smo u vrhu Hrvatske. U Panonskom drvnom centru kompetencije, koristit će se proizvodi nano tehnologije. Ovo je dokaz kako gospodarstvo i znanost jedno bez drugog ne mogu i to je jedina šansa za oporavak našeg gospodarstva – rekao je ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Panonski drvni centar zapošljavat će šest djelatnika visoke stručne spreme, a uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije, izradu prototipa inovativnih proizvoda od drva, usluge produkt dizajna, dizajna pakiranja te usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.
-Ovo je najveći projekt ovog tipa u RH, projekt od strateškog značaja ne samo za Hrvatsku, nego i za čitavu regiju. Virovitičko-podravska županije je lider u drvno-prerađivačkoj industriji, četvrta županija po bogatstvu šuma u RH, a u radijusu od nekih 100 kilometara nalazi se oko 70 posto kontinentalne drvne industrije. Panonski drvni centar kompetencija bit će prvi hrvatski centar kompetencija usmjeren na jačanje drvno-prerađivačkog sektora. Vjerujemo kako će usluge Centra koristiti ne samo poduzetnici iz Hrvatske, već i korisnici iz drugih zemalja u regiji, prvenstveno iz Mađarske i Bosne i Hercegovine – rekao je Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije.

Panonski drvni centar kompetencija u ožujku 2013. godine Hrvatski klaster konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora proglasio je projektom od nacionalnog interesa za drvno-prerađivački sektor. (vpz.hr)

pdck_2

Skip to content