Pan papirna industrija cjelokupnu proizvodnju seli u Slatinu

Osnovan LAG pod nazivom Marinianis
09.05.2013.
Uručene zahvalnice Grada Slatine
09.05.2013.
Osnovan LAG pod nazivom Marinianis
09.05.2013.
Uručene zahvalnice Grada Slatine
09.05.2013.

Pan papirna industrija cjelokupnu proizvodnju seli u Slatinu

Pan papirna industrija uskoro će zatvoriti tvornicu papira u Zagrebu, cjelokupnu proizvodnju preseliti u Slatinu te u njoj otvoriti i tvornicu celuloze s oko pet stotina zaposlenih – rekao je to Marinko Mikulić, direktor Pan-a tijekom jučerašnjeg susreta s gradonačelnikom Slatine Ivanom Roštašem. Mikulić se na ovaj potez odlučio saznavši da na području Slatine postoji ukupno 13 INA-inih bušotina iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća u kojima su, umjesto nafte, pronađeni geotermalni izvori s temperaturama vode od 70 do 190 celzijevih stupnjeva.

U tehnologiji proizvodnje papira tako bi se smanjila potrošnja energije za trideset posto, a kako je Pan-u trenutno 50 posto proizvodnje namijenjeno izvozu u Mađarsku i Srbiju, tržišta koja namjeravaju zadržati i ubuduće, Slatina je bila konačno odredište.

„Planiramo proizvesti 500 tisuća tona papira godišnje a izgradit ćemo i tvornicu celuloze s kapacitetom od oko 250 tisuća tona na godinu. Osim što ćemo postojeću tvornicu u Zagrebu prebaciti u Slatinu, nabavit ćemo i novi stroj za proizvodnju premaznih grafičkih papira kojim bismo pokrili potrebe tržišta Hrvatske. Onoga trenutka kada krenemo s proizvodnjom, bit ćemo jedna od najprofitabilnijih tvrtki u toj branši u Europi“, kaže Mikulić. Za potrebe proizvodnje na površini od desetak tisuća hektara uzgajao bi miscantus a, s obzirom na nove tehnologije koje kani koristiti, otkupljivao bi i šećernu repu te surađivao s virovitičkom, osječkom i županjskom tvornicom šećera. Vrijednost cjelokupnog projekta je, tvrdi Mikulić, oko 320 milijuna eura, dijelom bi se oslonio na HBOR i različite fondove, ali će osnova investicije biti vlastiti kapital. „Okosnici proizvodnje“ – radnicima bez kojih proizvodnja papira u sadašnjoj, zagrebačkoj tvornici papira ne bi funkcionirala, spreman je osigurati stan te isplatiti naknadu za preseljenje iz Zagreba u Slatinu, a prvi proizvodni rezultati očekuju se u idućoj, 2012. godini.

Skip to content