Otvorenje radova na sunčanoj elektrani Medinci

Otvoreno Slatinsko ljeto 2015
05.07.2015.
Prikazan prvi film u sklopu “Piknik kina”
07.07.2015.
Otvoreno Slatinsko ljeto 2015
05.07.2015.
Prikazan prvi film u sklopu “Piknik kina”
07.07.2015.

Otvorenje radova na sunčanoj elektrani Medinci

U ponedjeljak, 6. srpnja, u Medincima su otvoreni radovi na „Sunčanoj elektrani Medinci“. Radove su otvorili simboličnim postavljanjem temelja gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, saborski zastupnik Josip Đakić i zamjenica župana Sanja Bošnjak.

„Ovaj projekt je jedinstven u Republici Hrvatskoj, a i u Europi po svojoj inovativnosti i zato što ima edukativni karakter.“ rekao je gradonačelnik Roštaš. Također je istaknuo da će se električna energija dobivena iz elektrane koristiti za ustanove u vlasništvu Virovitičko-podravske županije, a učenici Srednje škole Marka Marulića će tu moći obavljati stručnu praksu. Naglasio je da ovim projektom grad Slatina pomaže i Republici Hrvatskoj u ispunjavanju dogovorenih kvota prema EU u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora energije.

„Ovo je jedinstvena solarna elektrana u Hrvatskoj, prije svega najveća solarna elektrana koja će biti u vlasništvu jedne općine, grada ili županije.“ izjavio je župan Tolušić. Također je napomenuo da će elektrana biti snage 0,5MW ,a vlasnik elektrane je Virovitičko-podravska županija. Ovaj projekt je prepoznao i Fond za zaštitu okoliša i sufinancirao ga sa velikih 85% te je župan pohvalio inovativnost i znanje zaposlenika VIDRA-e i Virovitičko-podravske županije koji su projekt pripremali i pisali od početka.

Na kraju je radove i izvoditelje radova blagoslovio župnik Nikola Jušić.

Inače, izgradnja Solarne elektrane Medinci u sklopu projekta ,,Sinerot“, vrijedna je 6,6 milijuna kuna, a sufinancirana je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i sredstvima Virovitičko-podravske županije. Projektom se namjerava razviti  jedinstveni model spajanja korištenja obnovljivih izvora energije u sinergiji sa poljoprivrednom  proizvodnjom kao primjerom dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija a partneri na projektu Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića Slatina.

no images were found

Skip to content