Otvorena Sortirnica i pakirnica jaja kokoši Hrvatica u Kozicama

Povodom Dana Grada predstavljena zbirka priča “Omorina”
01.09.2015.
Učenicima deficitarnih zanimanja stipendije u iznosu od 750 kn
02.09.2015.
Povodom Dana Grada predstavljena zbirka priča “Omorina”
01.09.2015.
Učenicima deficitarnih zanimanja stipendije u iznosu od 750 kn
02.09.2015.

Otvorena Sortirnica i pakirnica jaja kokoši Hrvatica u Kozicama

U srijedu, 2. rujna, u Kozicama je svečano otvorena Sortirnica i pakirnica jaja u vlasništvu Zadruge „Kokoš Hrvatica“. Projekt je započet 2010-te godine na inicijativu Službe za gospodarstvo grada Slatine, Savjetodavne službe i 12 proizvođača jaja od kokoši Hrvatica, vrijednost mu je oko 300 tisuća kuna, a danas okuplja preko 20 proizvođača na području županije. Sufinanciran je od strane grada Slatine i Virovitičko-podravske županije.

Na otvorenju o ulozi Savjetodavne službe govor je održao Darijo Zagorac, viši koordinator za stočarstvo u savjetodavnoj službi. On je naglasio da model u kojemu se proizvođači udruže u udrugu, a nakon toga i zadrugu je model kojim se pojačava pozicija obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na tržištu te je primjer na kojeg bi se svi proizvođači trebali ugledati.

Zlatko Janječić, profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu i stručni voditelj na ovom projektu rekao je: „Proveli smo znatan broj istraživanja gdje smo zapravo i dokazali kvalitetu jaja samih kokoši Hrvatica, gdje smo pokazali da to jaje, unatoč tome što je možda malo sitnije nego što je jaje hibridnih kokoši, ima svoju vrijednost. Ima svoju vrijednost u sastavu, prvenstveno u odnosu žutanjka i bjeljanka.“ Također je napomenuo bogatstvo omega-3 masnih kiselina koje jaja kokoši Hrvatica sadrže.

Gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš naglasio je da ovo nije financijski zahtjevan projekt, ali da je najbolji primjer povezivanja jedinica lokalne i područne samouprave sa proizvođačima od proizvodnje do samog plasmana na tržištu. „Danas u Republici Hrvatskoj se provodi uzgoj kokoši Hrvatica u 17 županija, a mi u gradu Slatini i Virovitičko-podravskoj županiji smo otišli najdalje otvaranjem danas ovog Pakirnog centra.“-rekao je gradonačelnik Roštaš. Također je naglasio važnost ovog Pakirnog centra za male OPG-e

Gradonačelnik Roštaš se zahvalio profesoru Zlatku Janječiću što je prepoznao važnost projekta te županu Tomislavu Tolušiću i Virovitičko-podravskoj županiji na pomoći koju su pružili u ostvarivanju ovog projekta. Također se zahvalio Službi za gospodarstvo grada Slatine na čelu sa Verom Radaš i Savjetodavnoj službi na čelu sa Tihanom Bišćan koje su odradile najveći dio posla.

no images were found

Skip to content