Međunarodni dan muzeja 2010.
10.05.2013.
Drugi rok prijemnog ispita za upis u OGŠ Slatina
10.05.2013.
Međunarodni dan muzeja 2010.
10.05.2013.
Drugi rok prijemnog ispita za upis u OGŠ Slatina
10.05.2013.

Otvorena izložba Mirne Fedoran

U Zavičajnom muzeju Slatina bilo je dinamično, zabavno i opušteno. Razlog je tome obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, manifestacije koja se jednom godišnje održava pod okriljem ICOM-a, Međunarodnog savjeta za muzeje, a u kojoj slatinski muzej ove godine sudjeluje s raznolikim i nekonvencionalnim programom. Tematska okosnica predložena od ICOM-a ove godine je „Muzeji za društveni sklad“, a mi smo je odlučili iskoristiti za promociju muzeja u jednom drukčijem svjetlu, kao aktivatora kulturnih događanja i promjena u zajednici.

Prvo je u muzeju predstavljena nova internetska stranica, dizajnera Davora Turčeka, na kojoj zainteresirani mogu dobiti uvid u detaljan pregled povijesti slatinskog kraja i najnovija istraživanja i aktivnosti u muzeju.

Nadalje, u skladu s temom manifestacije postavili smo izložbu skulptura i slika Mirne Fedoran „Tragovi crvene u sivom“, što je njeno prvo izlaganje, te smo time otvorili put njenoj galerijskoj afirmaciji. Izložbu je svečano otvorio župan Virovitičko-podravski, Tomislav Tolušiæ, te još jednom pokazao interes i podršku za rad našeg muzeja i programe koji promoviraju mlade i njihovu kreativnost. Otvorenju je prisutvovao i dogradonačelnik Miroslav Venus, kao i osamdesetak posjetitelja zainteresiranih za rad ove mlade umjetnice, slatinčanke, apsolventice na likovnoj Akademiji u Rijeci, smjer slikarstvo. Radove na ovoj izložbi karakterizira upotreba tri osnovne boje- sive, crne i crvene, s osnovnom idejom da crvena u sliku uvijek unosi određenu životnost, optimizam, pulsirajuæu energiju u opreci sa sivilom i crnilom koje prevladava. Teme su, s druge strane, raznolike, pa umjetnica varira motive s referencom na pop-art, hiperrealizam i op-art, što rezultira vizualno zanimljivim radovima u kojima je dominantno poigravanje određenim motivom, poput njegovog hiperdimenzioniranja ili igra linija i boja kojom izaziva poigravanje percepcijom promatrača. S druge strane u njenim radovima prisutan je i simbolični lirizam pod utjecajem melankolije i sjete, koji priziva stanovitu nostalgiju i kontemplaciju kod promatrača. Izložba æe u Zavičajnom muzeju Slatina trajati do 11. lipnja.

S velikim zadovoljstvom najavljujemo i drugi dio programa povodom Međunarodnog dana muzeja 2010. koji æe se održati dana 22. svibnja s početkom u 12.00, a uključuje cjelodnevne likovne radionice podijeljene u nekoliko dijelova: mural, tj.oslikavanje zida na zgradi HVIDRE (prostorije Udruge mladih Krik) pod vodstvom slikara Filipa Mrvelja, te kiparstvo i slikarstvo u parku 136. brigade pod vodstvom umjetnika Mirne Fedoran i Darka Venusa. Likovni program u parku bit æe popraæen plesno-glazbenim nastupom mladih slatinskih izvođača: Bandoleros i slatinski skateri, KUD Dika, te Hana Vereš, s početkom u 16.00 sati.
Za kraj ovog nekonvencionalnog programa u organizaciji Zavičajnog muzeja Slatina i Udruge mladih Krik najavljujemo koncert benda Kawasaki 3p, ovogodišnjih dobitnika diskografske nagrade Porin za album „Idu Bugari“ u kategoriji najbolji alternativni album. Koncert æe se održati na rukometnom igralištu s početkom u 21.00, a ulaz je slobodan.
Zahvaljujemo sponzorima bez kojih ovaj projekt ne bi bio moguæ:
Županija Virovitičko-podravska, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, Grad Slatina, Turistička zajednica grada Slatine, Hypo banka, Slatinska banka, Auto-škola Champion d.o.o., Kobak.d.o.o., Vinogradarsko vinarski obrt Kufner, Grafoprojekt, Calco, St.Patrick’s Pub, Pizzerija Ivona.

Skip to content