Otvorena izložba „Liturgijsko ruho u crkvama Slatinskog dekanata“

Glazbena škola Slatina proslavila 18. rođendan
10.05.2013.
I ove godine slatinski Zavičajni muzej u pripremi Noći muzeja
10.05.2013.
Glazbena škola Slatina proslavila 18. rođendan
10.05.2013.
I ove godine slatinski Zavičajni muzej u pripremi Noći muzeja
10.05.2013.

Otvorena izložba „Liturgijsko ruho u crkvama Slatinskog dekanata“

U petak, 7. prosinca, u slatinskom Zavičajni muzeju otvorena je izložbe pod nazivom „Liturgijsko ruho u crkvama Slatinskog dekanata“. Izložba se sastoji od materijala koji su prikupljeni iz svih župa slatinskog dekanata, Voćina, Sladojevaca, Sopja, čađavice, Podravske Moslavine, Nove Bukovice i Slatine.

Po riječima ravnateljice Zavičajnog muzeja Slatina Dragice Šuvak, izloženi predmeti izvučeni su iz svojih domicilnih prostora da bi se približili posjetiteljima, pokazala ljepota a ujedno i ukazalo na vrijednosti koje naša najbliža sredina ima, i čuva, a mi je nedovoljno poznajemo.

Izložba je pripremljena povodom velikih obljetnica koje crkva obilježava i to, 15 godina Požeške biskupije, 40 godina svećeništva biskupa Antuna Škvorčevića, 40 godina svećeništva Stjepana đurića u Podravskoj Moslavini, 35 godina svećeništva Vladimira Škrinjarića te 200 godina Župe Nova Bukovica i Godine vjere. Na svečanom otvaranju izložbe, brojnim uzvanicima iz crkvenog života, predstavnicima Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije, prigodnom riječima obratio se slatinski gradonačelnik Ivan Roštaš, a izložbu je svečano otvorio župnik Vladimir Škrinjarić. Svojom pjesmo, prvi put nastupivši u Zavičajnom muzeju uveličao je zbor iz Mikleuša, pod ravnanjem prof. Antonija Brzice.
U sklopu izložbe izrađena je i publikacija koja prati postavljenu izložbu sa fotografijama i tekstom, kako bi sve ostalo trajno zabilježeno i kako bi svi oni koji nisu posjetili izložbu mogli vidjeti bogatstvo koje se krije u ladicama i ormarima naših župa.
Izložba je postavljena mjesec dana a može ju se pogledati u radno vrijeme Zavičajnog muzeja, ali i svaki radnim danom od 17 do 19 sati.

Skip to content