Otvorena 9. slatinska mala scena POU Slatina

Održana početna konferencija projekta „Slatino, zaželi II!“
14.10.2022.
U slatinskoj Gradskoj upravi održana prezentacija za pravne osobe od interesa za civilnu zaštitu u Slatini
18.10.2022.

Otvorena 9. slatinska mala scena POU Slatina

Danas je u prepunoj kino dvorani u Slatini svečano otvorena 9. slatinska mala scena.

Projekt je to koji je i ove godine organiziralo Pučko otvoreno učilište Slatina uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Slatine s ciljem da se djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta kroz kazališne predstave približi kazališna umjetnost.

Ovogodišnju Slatinsku malu scenu obogatit će pet izvrsnih predstava od 17. do 26. listopada.

Na prvoj od njih imena „Ezop-Jean de La Fontaine: Basne“ u izvedbi Kazališta Virovitica okupili su se oni najmlađi, polaznici slatinskih dječjih vrtića Zeko i Suncokret koje su na samom početku pozdravili ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić kojemu je i ove godine pripala čast otvoriti Slatinsku malu scenu.

– Prije svega zahvaljujem pučkom otvorenom učilištu na 9. po redu manifestaciji Slatinska mala scena.
Ono što je bitno je da se upravo na ovaj način zadovoljava više stvari odjednom,  a to je da se u grad polako ali sigurno vraća kazalište, da se iz školskih kurikuluma ispunjavaju određene zadaće koje imaju, ne samo škole već i vrtići s našeg područja i drago mi je što su se ove godine uključile i škole i vrtići iz susjednih općina.
Prema najavama ovogodišnja Scena nudi izvrstan program, a evo već je današnja predstava odlično primljena i vjerujem da je to zapravo jedan dobar početak stvaranja kazališne publike od najmlađih dana, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te službeno otvorio ovogodišnju Slatinsku malu scenu.

– Danas je otvorena 9. po redu Slatinska mala scena na što smo izuzetno ponosni, tim više što se možemo pohvaliti da je tijekom svih ovih godina kroz nju prošlo 12 i pol tisuća klinaca i mislim da je ovo manifestacija koja će i u budućnosti rasti.

Program smo započeli Ezopovim basnama Gradskog kazališta Virovitica gdje su nas posjetili polaznici slatinskih dječjih vrtića Zeko i Suncokret za koje pripremamo još jedno iznenađenje. Naime, u ponedjeljak, 24. listopada u njihovim vrtićima posjetit će ih slatinska glumica Mirna Ostrošić koja će održati zanimljivu radionicu i zajedno s djecom izrađivati kazališne lutke i poigrati se s njima kako to rade pravi glumci, – istaknula je ravnateljica Fabric Fabijanac.

Ovogodišnju Slatinsku malu scenu otvorilo je Kazalište Virovitica koje je pod autorskom palicom dramatizacije i adaptacije Draška Zidara publiku oduševilo izvrsnom izvedbom pet poznatih Ezopovih basni – Cvrčak i mrav, Lisica i gavran, Lisica i roda, Kornjača i zec, te Miš i lav.

Slatinsku pozornicu okupirale su „životinje koje zbore k’o ljudi i svaka neku pouku nudi“, a u ovoj su predstavi prikazane na vedar i komičan način.
Djeca su se izvrsno zabavila kroz veselu igru, dopadljive likove, domišljatu režiju, maštovite kostime i šaroliku scenografiju, a ujedno su puno toga mogli i naučiti s obzirom na edukativan karakter predstave predstavljen na zabavan način.
Osim srca i uma punih dojmova u svoje se vrtiće mališani nisu vratili ni praznih ruku jer su ih djelatnici Pučkog otvorenog učilišta na izlasku darivali raznobojnim veselim balonima.

U okviru programa ovogodišnje Male scene, slatinska će publika moći uživati u još četiri predstave.

Tako će 18. listopada s početkom u 11 sati Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca izvesti predstavu „Vitez željeznog srca“ od 10 i 11:15 sati.

24. listopada POU Slatina donosi predstavu „Forum crvenkapica“ Kazališne družine „Ivana Brlić-Mažuranić“ Slavonski Brod koja će toga dana imati čak tri izvedbe, od 9:30, 11 i 13 sati.

25. listopada srednjoškolcima će biti prikazan bećarski mjuzikl „Đuka Begović“ u izvedbi Gradskog kazališta mladih Split s početkom u 12 sati, dok će 26. listopada 9. slatinsku malu scenu zatvoriti Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka predstavom „Bijeli klaun“ u 11:30 sati.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content