Otvoren stalni postav Spomen sobe Domovinskog rata-“Moj križ svejedno gori”

Izložba “Pape na poštanskim markama” do 24. srpnja 2015.
25.06.2015.
Polaganjem vijenaca i misom obilježen Dan državnosti RH
25.06.2015.
Izložba “Pape na poštanskim markama” do 24. srpnja 2015.
25.06.2015.
Polaganjem vijenaca i misom obilježen Dan državnosti RH
25.06.2015.

Otvoren stalni postav Spomen sobe Domovinskog rata-“Moj križ svejedno gori”

U prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske u Spomen sobi Domovinskog rata u Zavičajnom muzeju grada Slatine u srijedu, 24. lipnja, svečano je otvorena izložba pod naslovom „Moj križ svejedno gori“, kao i prostorija Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Stalni postav sobe otvorili su saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš , predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Marija Maračić te ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak.

„Na inicijativu predsjednice Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Marije Maračić, Grad Slatina je u suradnji sa Virovitičko-podravskom županijom, Ministarstvom branitelja, Zavičajnim muzejom, Hrvatskim časničkim zborom započeo i završio projekt uređenja stalnog postava Spomen sobe domovinskog rata. Ukupna vrijednost radova je 292.000 kuna, a Grad Slatina je sudjelovao sa 150.000 kuna, Virovitičko-podravska županija sa 50.000kn, Ministarstvo branitelja sa 40.000kn, Udruga roditelja 30.000kn, Zavičajni muzej 12.000kn i Hrvatski časnički zbor 10.000 kuna.“ –izjavio je gradonačelnik Roštaš.

Župan Tolušić se zahvalio na pozivu i izrazio iznimnu čast što je prisutan na ovakvom događaju. Izrazio je nadu da će spomen soba zaista poslužiti svojoj svrsi to jest očuvanju sjećanja na hrvatske junake koji su položili svoje živote za Domovinu.

Saborski zastupnik Josip Đakić rekao je da žrtva branitelja i povijest ne smiju biti zaboravljeni i izmijenjeni, a ovakve spomen sobe su potrebne da se podsjete oni koji su zaboravili te da bi se educiralo nove generacije. Svim stanovnicima Slatine i Virovitičko-podravske županije treba biti čast što posjeduju ovu Spomen sobu, izjavio je Đakić.

U emotivnom govoru predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Marija Maračić ispričala je kako se strpljivost isplatila te da su napokon uspjeli u dugogodišnjem naumu koji se ne bi ostvario bez gradonačelnika Roštaša . Posebno se zahvalila gradonačelniku što je Udruzi dao cijeli tim stručnjaka na raspolaganje te županu Tolušiću koji im je također uvijek na raspolaganju.Na kraju otvorenja župnik Dragan Hrgić je blagoslovio Spomen sobu.

Izložba je uređena u dogovoru s Udrugom roditeljima poginulih branitelja, samih branitelja, a prema idejnom rješenju arhitektice Snježane Stipeč. Grafičke poslove obavilo je poduzeće Grafoprojekt iz Virovitice, karte je izradio Radenko Pavić, a tekstovi koji se mogu pročitati u sobi su djelo ratnog dopisnika i izvjestitelja Dragutina Šantošia. Na multimediji se mogu pogledati filmovi koje je snimio studio Felbar iz tog vremena.

no images were found

Skip to content