Osječki Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Slatini upriličio svečani prijam za studente prve godine izvanrednog Sveučilišnog studija Ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja u akademskoj 2023./24. godini

Javno savjetovanje o nacrtu Pravilnika o upravljanju i korištenju društvenih domova u vlasništvu Grada Slatine
06.10.2023.
2. Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Slatine za 2023. godinu
13.10.2023.
Javno savjetovanje o nacrtu Pravilnika o upravljanju i korištenju društvenih domova u vlasništvu Grada Slatine
06.10.2023.
2. Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Slatine za 2023. godinu
13.10.2023.

Osječki Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Slatini upriličio svečani prijam za studente prve godine izvanrednog Sveučilišnog studija Ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja u akademskoj 2023./24. godini

Jučer je u holu Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina održan svečani prijam studenata prve godine Sveučilišnog prijediplomskog studija Ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja, dislociranog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Slatini u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u akademskoj 2023./24. godini.

Svečanost je započela himnom RH Lijepa naša domovino, a završila sveučilišnom himnom Gaudeamus.

Na samom početku studente, profesore i zaposlenike Fakulteta, kao i nazočne goste pozdravila je dr. sc. Ružica Tokić Zec, voditeljica prve godine izvanrednih studenata u Slatini, a potom je riječ prepustila prof. dr. sc. Irelli Bogut, voditeljici studijskog programa u Slatini koja je prenijela pozdrave dekanice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti prof. dr. sc. Emine Berbić Kolar i pročitala njezin svečani govor.

U svom je govoru dekanica poručila studentima prve godine u Slatini kako ju veseli što su uspjeli postati studenti njihovog fakulteta i na taj način ostvariti svoje želje, nade i odluku da svoje umne i fizičke snage usmjere u ono najdragocjenije – u odgoj i obrazovanje.
Istaknula je kako na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku studira gotovo 1000 studenata na 4 studijska programa koji pružaju široku naobrazbu, a posebno se njeguje jezična, informatička i umjetnička komunikacija te inkluzivno društvo. Fakultet je ujedno i središte znanstvenog, nastavnog i stručnog rada potrebnog regiji i državi.

– Uvjerena sam da ste tijekom dosadašnjeg školovanja, svladavajući sve ono što su vaši dosadašnji učitelji i profesori od vas tražili, intelektualno ojačali i da ćemo se tijekom vašega studiranja na ovom Fakultetu svakim danom sve više i bolje razumjeti.
Zato, iskoristite to blago u godinama koje vam predstoje, na svoju dobrobit, dobrobit svoje obitelji koja će vas podržavati tijekom studiranja, a sve to, na radost nas – vaših profesora, – stoji na kraju govora dekanice Berbić Kolar.

Studentima je dobrodošlicu zaželio i prodekan za poslovne odnose i međunarodnu suradnju, izv. prof. dr. sc. Vjekoslav Galzina koji im je predstavio način studiranja te govorio o nastavi, učioničkim prostorima i aktivnostima koje ih očekuju tijekom studija.

Studentima i predstavnicima osječkog Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, potom je srdačnu dobrodošlicu zaželio zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić zahvalivši se što su prepoznali Slatinu pravim mjestom za svoj dislocirani studij.

– Prije tri godine sam imao tu čast svečano otvoriti Fakultet u Slatini i drago mi je što unatoč poteškoćama, ponajviše s prostorom, ovaj studij raste. Zahvaljujem se ravnateljici Majhen na ustupljenom prostoru u kojemu će tijekom ove akademske godine nastavu pohađati sve generacije studenata budući da još uvijek nismo u mogućnosti nastavu održavati u planiranom studentskom kampusu iako je spreman. Nadam se da će i to jednoga dana zaživjeti što će dakako omogućiti realizaciju i nekih drugih studijskih programa u Slatini.
Sretan sam i zadovoljan što je i ove godine upisan zavidan broj studenata i što je prolaznost jako dobra te se nadam da ćemo nastaviti i dalje suradnju na zadovoljstvo svih nas, – rekao je dogradonačelnik Nikolić ujedno prenijevši pozdrave gradonačelnika Ostrošića.

Na kraju se voditeljica studijskog programa u Slatini Irella Bogut zahvalila na podršci slatinskom dogradonačelniku Iliji Nikoliću na izvrsnoj suradnji te ga zamolila da riječi hvale prenese i gradonačelniku Denisu Ostrošiću.

– Bez potpore Grada Slatine ovoga studija ne bi bilo u Slatini. Bez dobre komunikacije ne bismo imali treću generaciju polaznika prve godine Ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja što je veliko bogatstvo ne samo za Slatinu već i naš Fakultet, – naglasila je prof. dr. sc. Bogut, te dodala kako je izvanredni Sveučilišni studij Ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Slatini narastao te ukupno broji 113 studenata. U prvu godinu upisana su 33 nova studenta, koliko ih je i na trećoj godini budući da su dvije studentice zbog privatnih obveza stavile godinu u mirovanje, dok drugu godinu pohađa 47 studenata.

U skladu s tim dosadašnji prostor u kojemu se održavala nastava postao je premali te će se od ove akademske godine za sve tri generacije studenata nastava odvijati u prostoru Osnovne škole Eugena Kumičića u Slatini, a na raspolaganju će im biti tri velike potpuno opremljene učionice, te mala i velika sportska dvorana.
Tom se prigodom zahvalila ravnateljici Božici Majhen na domaćinstvu koje je od iznimnog značaja jer će se na hodnicima ove škole susretati studenti svih godina što će biti idealna prilika za međusobno druženje i razmjenu iskustava.

Ravnateljica Majhen također je zaželjela dobrodošlicu profesorima i studentima prisjetivši se pritom kako je i sama gotovo deset godina provela u ranom i predškolskom odgoju, a jedan mandat i na mjestu ravnateljice Dječjeg vrtića Zeko u Slatini koji se upravo tih godina otvorio prema lokalnoj zajednici. Tom se prigodom s nostalgijom prisjetila brojnih programa i različitih aktivnosti vrtića koji je tada bio središte gotovo svih zbivanja i manifestacija za djecu Slatine. Na kraju je studentima zaželjela puno uspjeha, kreativnosti i izvrsnosti tijekom studija.

Nastava će se odvijati četvrtkom i petkom poslijepodne, te subotom tijekom cijeloga dana, a na dispoziciji profesorima i studentima bit će dva domara koji će se brinuti da im boravak u ovoj školi bude što ugodniji.

Prijamu je nazočila i doc. dr. sc. Zvjezdana Penava Brekalo, voditeljica stručnih praksi na drugoj i trećoj godini studija, dok je redovna profesorica umjetnosti na Fakultetu Mira Perić za to vrijeme studentima druge godine predavala dramski odgoj.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content