Održane informativne radionice u sklopu projekta SWEET – Strenghtening woman’s entrepreneurship

Gradi se kanalizacija u Mlinskoj ulici
19.08.2013.
Najviše potpora u sklopu B1 mjere Ministarstva poduzetništva i obrta dobili su poduzetnici s područja Virovitičko-podravske županije…
21.08.2013.

Održane informativne radionice u sklopu projekta SWEET – Strenghtening woman’s entrepreneurship

U sklopu projekta SWEET – Strenghtening woman’s entrepreneurship (Jačanje ženskog poduzetništva), ukupne vrijednosti 150.168,38 € koji Europska unija sufinancira u iznosu od gotovo 90% ukupne vrijednosti, 19.08.2013.g. održane su tri informativne radionice.

Na informativne radionice u Pitomači, Slatini i Orahovici Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Virovitica, pozvao je žene koje zadovoljavaju osnovne kriterije za odabir ciljne skupine, odnosno žene u dobi 25-49 godina, a koje su dugotrajno nezaposlene. Željka Andrić, stručna suradnica za razvoj EU projekata za ljudske resurse u VIDRA-i, predstavila je Razvojnu Agenciju VIDRA koja je nositelj projekta. Partneri na projektu su Poljoprivredna zadruga Ergela Višnjica, međimurska tvrtka Centar Balog d.o.o. i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. Projekt je u provedbi od 28. lipnja 2013., a trajat će 12 mjeseci odnosno do 27. lipnja 2014. godine. Voditeljica projekta Vedrana Mikić predstavila je ženama mogućnosti koje im se pružaju, te ih pozvala da se uključe u projekt čiji je cilj smanjiti nezaposlenost u Virovitičko-podravskoj županiji kroz povećanje zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih žena u dobi između 25 i 49 godina.

Projektom je predviđena edukacija sa ciljem poboljšanja tehničkih znanja i vještina o održivoj poljoprivredi (uzgoju slatkog krumpira – batata te buće, kamilice i starih sorta žitarica). Planira se provesti 6 dvodnevnih radionica na temu održive poljoprivrede, a koje će obuhvatiti cjelokupni ciklus proizvodnje batata, ali i ostalih kultura koje se izmjenjuju u četverogodišnjem plodoredu, odnosno od pripreme tla i sadnje, preko prihranjivanja i zaštite, do berbe i skladištenja. Stručna predavanja održat će profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku zajedno sa djelatnicima Centra Balog d.o.o., dok će PZ Ergela Višnjica osigurati prostor. Svaka teoretska radionica bit će popraćena i praktičnim radom na pokusnom polju od 12 hektara, koje će također osigurati PZ Ergela Višnjica.

Nakon ovih radionica ciljana skupina proći će još jednu trodnevnu radionicu na kojoj će učiti o tome kako pokrenuti vlastiti posao, te usvojiti komunikacijske i prodajne vještine važne za daljnji uspjeh u poslovnom svijetu. Osim radionica, predviđen je i posjet austrijskom imanju Hammer koje predstavlja primjer najekonomičnijeg i najučinkovitijeg ekološkog poljoprivrednog poslovanja te će iskustva s ovog studijskog posjeta ciljna skupina također moći koristiti u budućem privatnom poslovanju. Znanja i vještine stečene kroz spomenute aktivnosti bit će prednost koju će žene moći iskoristiti u budućem zapošljavanju ili samozapošljavanju.

Nakon održanih informativnih radionica slijede dobrovoljne prijave zainteresiranih žena te psihološko testiranje koje će odraditi psiholog Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Virovitica i selekcijski intervju sa nekim od članova projektnog tima, kako bi se formirala ciljna skupina od 40 žena. (ravidra.hr)

Skip to content