Održana završna konferencija Erasmus+ projekta Grada Slatine Prvi koraci

Grad Slatina poziva na edukativno-informativnu radionicu o energetskoj obnovi obiteljskih kuća
23.01.2024.
Plan nabave za 2024. godinu
24.01.2024.
Grad Slatina poziva na edukativno-informativnu radionicu o energetskoj obnovi obiteljskih kuća
23.01.2024.
Plan nabave za 2024. godinu
24.01.2024.

Održana završna konferencija Erasmus+ projekta Grada Slatine Prvi koraci

Danas je u prostorijama EPIcentra Sequoia Slatina održana završna konferencija gradskog projekta Prvi koraci financiranog iz Erasmus+ programa, ključne aktivnosti 1.: Mobilnost u svrhu učenja za pojedince. Ugovor o dodjeli sredstava s Agencijom za mobilnost i programe EU potpisan je u srpnju 2022. godine te je Gradu dodijeljeno 28.133,33 EUR u 100% intenzitetu potpore. 

Projektni partneri Grada Slatine na ovom projektu koji je s provedbom započeo 1. listopada 2022. godine i trajat će do 31. siječnja 2024. godine su: Gradska razvojna agencija Slatine koja je sudjelovala i u pripremi projekta, Klub za mlade Youth Buzz Slatina, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Slatina, Hrvatsko kulturno – umjetničko društvo Dika Slatina, UZOOR – Udruga za obrazovanje i održivi razvoj Slatina, slatinska Udruga mladih KRIK i Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla.

Na samom početku voditeljica projekta Prvi koraci Marija Fumić pozdravila je sve nazočne, odnosno predsjednika slatinskog Gradskog vijeća Tomu Tomića, zamjenika gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Iliju Nikolića sa suradnicima, predstavnike gradskog Savjeta mladih predvođene predsjednikom Goranom Kizivatom, te predstavnike projektnih partnera među kojima i voditelja LAG-a Zagorje-Sutla Hrvoja Novaka, višu stručnu suradnicu za pripremu i provedbu projekata GRAS-a Mariju Boroša, predsjednika slatinske HVIDR-e Nenada Križića i potpredsjednika KRIK-a Mislava Šljivca, kao i predstavnike slatinskih škola te ostale sudionike.

Tom je prigodom podsjetila kako je opći cilj projekta okupiti mlade od 13 do 30 godina starosti i donositelje odluka na lokalnoj razini, dok su specifični ciljevi projekta motivirati mlade za uključivanje u rad lokalne zajednice, osvijestiti donositelje odluka o važnosti participativnog sudjelovanja mladih u donošenju odluka, te u konačnici donošenje novog Lokalnog programa za mlade Grada Slatine 2024.-2027.

S nekoliko prigodnih riječi sve nazočne je pozdravio i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić te se zahvalio svima uključenima u projekt na uspješnoj provedbi istoga.

– Drago mi je što smo kroz provedbu projekta Prvi koraci imali priliku čuti što mladi u našem gradu i prigradskim naseljima misle, te na koje probleme nailaze, a koje ćemo, nadam se zajedno pokušati riješiti.

Isto tako sam vrlo zadovoljan kada vidim da su naši mladi puni ideja što će u svakom slučaju doprinijeti razvoju našega grada, – istaknuo je Nikolić te dodao kako Grad Slatina neće stati na ovom projektu za mlade, a kroz provedbu Lokalnog programa za mlade, s područjima intervencije kao razrađenim mjerama i aktivnostima, Grad Slatina će se potruditi da još više poboljša svoje politike prema mladima.

S provedbom projekta nazočne je potom upoznala voditeljica Marija Fumić istaknuvši kako su glavne aktivnosti projekta bile ispitivanje mišljenja i stajališta o politikama mladih na lokalnom području pomoću anketa.

– Bila je to polazna točka, a potom smo dodatno ispitati mišljenja mladih na 12 fokus grupa održanih od prosinca 2022. godine do lipnja 2023. godine. Fokus grupama obuhvaćeni su mladi svih dobnih starosti, odnosno mladi od 13 do 30 godina, a iste su provedene u suradnji s projektnim partnerima.

Osim toga u sklopu projekta održan je i niz predavanja za mlade s tematikom vezanom uz poboljšanje participacije mladih u društvu, – istaknula je Fumić naglasivši kako se u provedbu ovoga projekta aktivno uključilo 144 mladih.

U nastavku završne konferencije predstavila je Lokalni program za mlade Grada Slatine 2024.-2027. godine koji ima 5 područja intervencije: Obrazovanje, znanost i cjeloživotno učenje, Zapošljavanje i poduzetništvo, Aktivno sudjelovanje mladih u društvu, Socijalna politika, zdravlje i sigurnost mladih, te Kultura, sport i slobodno vrijeme mladih.

Lokalni program sadrži ukupno 18 mjera, te 72 aktivnosti za poboljšanje politika mladih na lokalnom području.

– Isticanjem mladih kao ključnih dionika društva u sadašnjosti te komunikacija sa svim lokalnim dionicima bitnim za donošenje politika mladih stvaramo plodno tlo za buduće naraštaje ali i stvaranje društva koje je poduzetno, brine za marginalizirane skupine zajednice te svojim kreativnim idejama i zalaganjem doprinosi zajednici.

Ovaj Lokalni program označava samo početak promjena koje je potrebno napraviti na lokalnom području kako bi dali podršku mladima, zadržali ih u našoj lokalnoj zajednici, te u konačnici izbjegli starenje stanovništva ali i stvorili mjesta za napredak, – zaključila je voditeljica projekta Prvi koraci Marija Fumić.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

                 

 

Skip to content