Održana prva kulturno-povijesna manifestacija „Pjenušac se vraća kući“

Povodom Dana grada simbolično otvorene gradske ustanove nakon obnove
02.09.2018.
Povodom Dana grada HVIDR-a organizirala Sportske susrete branitelja
02.09.2018.
Povodom Dana grada simbolično otvorene gradske ustanove nakon obnove
02.09.2018.
Povodom Dana grada HVIDR-a organizirala Sportske susrete branitelja
02.09.2018.

Održana prva kulturno-povijesna manifestacija „Pjenušac se vraća kući“

Nakon što je prigodom svečanog otvorenja nove Suvenirnice u Slatini započela jedna lijepa priča o pjenušcu, jučer je u Zavičajnom muzeju Slatina održana prva kulturno-povijesna manifestacija „Pjenušac se vraća kući“ u okviru Dana prvog hrvatskog pjenušca 31. kolovoza i Dana grada Slatine 1. rujna, a u organizaciji Grada Slatine, Turističke zajednice Grada Slatine i Zavičajnog muzeja Slatina.

U  razdoblju od 1864. do 1912. godine, u Starom podrumu je postojala tvornica pjenušavog vina kneza Schaumburg-Lippea. Pjenušac, bijele i roza boje, proizvodio se od grožđa sorte kadarke, proizvedenog na slatinskom području i to je bila prva tvornica pjenušca na  hrvatskom tlu. Od 1912. godine pa do danas pjenušac se nije proizvodio u komercijalne svrhe, prema saznanjima prodane su tek dvije boce u Viroviticu i jedna u Slatinu.“ – rekla je ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak, te dodala:
Pjenušac je bio jedan od prvih slatinskih izvoznih proizvoda koji se našao na stolovima širom Europe i nadamo se da će prema dosadašnjim uspješnim rezultatima koje je ovaj slatinski biser postigao na brojnim sajmovima, svoj put pronaći i šire, odnosno diljem svijeta, na stolovima onih koji znaju prepoznati vrhunsku kvalitetu. Iza takvih uspješnih priča uvijek stoji veliki rad, zalaganje i znanje, mnogih pojedinaca u vinogradarstvu i podrumarstvu, a napose znanje stručnjaka kakav je bio Otto Rockhror čija je praunuka Jasna Nosso obogatila Zavičajni muzej Slatina medaljama koje je njezin pradjed osvojio upravo za vrhunsku kvalitetu svog/slatinskog pjenušca, prvog koji je proizveden u Hrvatskoj.
Tako su Slatini vraćene tri medalje: Brončana, pozlaćena medalja s likom Leopolda I. koju je Otto Rockhror osvojio u Bruxellesu u Belgiji 1888. godine na „Natječaju u znanostima i industriji“, zatim  Brončana, pozlaćena medalja s likom Franje Josipa I. koju je osvojio 1890. godine na „Poljoprivrednoj i šumarskoj izložbi“ u austrijskom Beču, te srebrna medalja s likom Franz Ferdinanda koju mu je 1894. godine u Beču dodijelio Savez za promicanje poljoprivrednog znanja.“
– naglasila je ravnateljica Šuvak govoreći o povijesnim podatcima koji danas nude priliku i mogućnost za nastavak proizvodnje pjenušca na temeljima kulturne baštine.

Gospođa Jasna Nosso tom je prigodom podijelila svoja sjećanja koja je zapamtila iz obiteljskih priča istaknuvši kako su se medalje napokon vratile na mjesto kamo i pripadaju, u Slatinu.
Osim medalja ravnateljici Šuvak uručila je i fotografije na kojima je prvi upravitelj tvornice pjenušca Otto Rockhror, kao i njegovog nasljednika Ljudevita Kostantinovića koji je nastavio raditi kao upravitelj podruma, zatim spomenar bake gospođe Nosso i njezinu lepezu te zapise iz sjećanja.

O ovoj suradnji prve kontakte između gospođe Nosso i slatinskog muzeja uspostavila je gospođa Helena Hegediš čija obitelj već više od petnaest godina održava vezu s gospođom Nosso održavajući grob njezinih predaka na slatinskom groblju.

Gospođi Nosso u ime Grada Slatine na ovom povijesnom „povratku pjenušca kući“ zahvalio se gradonačelnik Denis Ostrošić uručivši joj cvijeće, te vlasnik slatinske vinarije Stari podrum Ivan Halas, poklonivši joj bocu pjenušca Slatinski biser čija je proizvodnja ponovno pokrenuta u Slatini.

Svečanost je nastavljena prigodnim domjenkom uz glazbeni ugođaj Dore Vestić i Georgea McGigia.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content