Održana početna konferencija Projekta EPIcentar Sequoia Slatina

Po 11. put sastali se mladi matematičari u Slatini
04.12.2018.
Slatinska “kraljica kolača” Sandra Jadek posjetila slatinskog gradonačelnika
05.12.2018.
Po 11. put sastali se mladi matematičari u Slatini
04.12.2018.
Slatinska “kraljica kolača” Sandra Jadek posjetila slatinskog gradonačelnika
05.12.2018.

Održana početna konferencija Projekta EPIcentar Sequoia Slatina

Jučer je u Hrvatskom domu održana početna konferencija Projekta EPIcentar Sequoia Slatina, čiji je nositelj Grad Slatina, a partneri Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije i Turistička zajednica grada Slatine.

U ime svih vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine Daria Vrbaslije nazočne je na početku konferencije pozdravila njegova zamjenica Martina Tepeš te pohvalila projekt koji će zasigurno izmijeniti vizuru gradskog središta i dati mu novi sadržaj.
Brojne predstavnike institucija i tvrtki sa slatinskog područja kao i ostale goste među kojima je bio i direktor gospodarske komore Županijske komore Virovitica Milan Vanđura, pozdravio je i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je tom prigodom istaknuo važnost Projekta EPIcentar Sequoia koji će u konačnici predstavljati konkretni okvir za Strategiju razvoja turizma u Slatini, koja bi njegovom provedbom i povezivanjem svih potencijala u jednu cjelinu, postala ozbiljna kontinentalna destinacija, pametno i sinergijski uklopljena u širu turističku ponudu ovog dijela Slavonije.

Projekt koji je Grad Slatina prijavio na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga ,,Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”, kao i projektne aktivnosti predstavili su: u ime Grada Slatine pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić, te u ime partnera, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ Tatjana Arnold Sabo i direktorica Turističke zajednice Slatine Vanja Lazić.

Ukupna vrijednost projekta je 20.748.816,66 kuna, a bespovratna sredstava su u iznosu 16.454.065,49 kuna.
Prijavom na Javni poziv sa sufinanciranje projekata Europske unije pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobreno je dodatnih 3.256.673,62 kn, te će Grad Slatina sudjelovati u projektu s 1.038.077,55 kuna vlastitih sredstava.

Mamutovac koji se nalazi u samom centru Slatine, jedini je zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj te je među najstarijima u Europi, a zaštićen je kao spomenik prirode još od 1967. godine i uvršten je u Upisnik zaštićenih prirodnih vrijednosti Republike Hrvatske.

U EPIcentru sequoia bit će uređen hostel kapaciteta 32 ležaja, interpretacijski centar, konferencijska dvorana, dvorane za edukacije i prezentacije, suvenirnica i restoran, potom vidikovac/promatračnica, poučna staza u zaštićenom parku i oko mamutovca, te dječje igralište.

Pri razradi ovog projekta, svoj interes za suradnju iskazalo je više udruga i ustanova sa šireg slatinskog područja, a koje bi kroz održivo upravljanje javnom infrastrukturom taj prostor mogle koristiti na dobrobit cijele zajednice.

Na kraju početne konferencije u izjavi za medije gradonačelnik Ostrošić istaknuo je kako je cilj projekta, uz revitalizaciju zaštićene prirodne baštine, njezine zaštite i očuvanja iste, povećanje broja posjetitelja i turista te smještajnih kapaciteta, a njegovom realizacijom zaokružit će se turistička priča povezivanjem s Parkom prirode Papuk, Dravskom pričom, Izletištem Orah u Orahovici, te će se povećati potencijal cjelokupne destinacije i osigurati kapaciteti za privlačenje velikog broja posjetitelja i turista.
Uslijedio je prigodni domjenak za sve sudionike i goste početne konferencije.
(www.radioslatina.hr)

no images were found

 

Skip to content