Održana početna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade Gradske uprave“

II. IZMJENE I DOPUNE PLANA NABAVE 2019. – GRAD SLATINA
21.03.2019.
16. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine održat će se u petak 29. ožujka
22.03.2019.
II. IZMJENE I DOPUNE PLANA NABAVE 2019. – GRAD SLATINA
21.03.2019.
16. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine održat će se u petak 29. ožujka
22.03.2019.

Održana početna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade Gradske uprave“

Danas je u prostorijama UTZ Kontinental održana početna konferencija projekta „Energetske obnove zgrade uprave Grada Slatine“ na adresi Trg sv. Josipa 10 na kojoj su uz zamjenika gradonačelnika Grada Slatine Bojana Plantaka i pročelnike, Upravnog odjela za razvoj grada Marina Kokorića i Stručne službe Krunoslava Šaraboka sa suradnicima, prisustvovali predstavnici projektantske tvrtke, gradskih institucija i medija.

Nazočne je pozdravila i predstavila projekt Mirela Sabo, viša stručna suradnica za gospodarstvo, financijsko poslovanje i administraciju pri Gradskoj razvojnoj agenciji Slatine, koja je zadužena za upravljanje projektom i administraciju.

Upravna zgrada Grada Slatine građena je 1948./1949. godine. Tridesetak godina kasnije, 1982. godine uvedeno je centralno grijanje, a početkom 90-tih godina su obnovljene elektro i telefonske instalacije koje sad više ne zadovoljavaju potrebe suvremenog uredskog e-poslovanja. Plinska kotlovnica je izgrađena 80-ih, a plinski kotao je zamijenjen prije 10-tak godina.
Iz ovih je podataka očito da je nužna temeljita obnova zgrade, te su ovim projektom predviđeni vrlo obuhvatni građevinski i strojarski zahvati, nakon kojih se očekuju znatna poboljšanja, odnosno uštede toplinske energije od 63,67 % i toplinske primarne energije od 44,93 %, te ušteda u emisiji CO² od 48,78 %.

Projektni prijedlog za energetsku obnovu Upravne zgrade, Grad Slatina je prijavio na Javni poziv „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” kojeg je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a svrha mu je poduprijeti provedbu mjera energetske obnove u zgradama javnog sektora koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje, odnosno hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije prije provedbe navedenih mjera i korištenje obnovljivih izvora energije, te u konačnici poboljšanjem energetskog razreda zgrade iz F u visoki B energetski razred.

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a ukupna vrijednost projekta je 5.843.843,19 kn. Iznos prihvatljiv za financiranje je 4.391.198,19 kn, te će od tog iznosa EU sredstvima biti financirano 2.655.067,18 kn, dok će razliku pokriti Grad Slatina vlastitim sredstvima.

Projekt energetske obnove čija će provedba trajati dvije godine, obuhvaćat će građevinske zahvate, odnosno zamjenu vanjske stolarije i postavljanje toplinske izolacije vanjskih zidova, stropova i podova prema negrijanom prostoru, te strojarske zahvate u sklopu kojih će se obaviti rekonstrukcija sustava grijanja, uvesti sustav hlađenja zgrade dizalicom topline i ugraditi termostatski ventili.

Na kraju početne konferencije s nekoliko riječi potpore projektu obratio se dogradonačelnik Plantak koji se prije svega zahvalio djelatnicima slatinske Gradske uprave i GRAS-a koji su projekt pripremili.
„Ekološki i energetski naglasak je u ovom projektu najvažniji, no još je jedna komponenta jako bitna, što će zgrada Gradske uprave dobiti jedno novo lice jer je ta zgrada uz Pučko otvoreno učilište najdominantnija u vizuri grada, a ovom će obnovom Slatina dobiti jednu ljepšu sliku.“ – istaknuo je dogradonačelnik Plantak.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content