Održana konferencija za medije na temu ”Promašene mjere ruralnog razvoja”: Ovako se ne smiju provoditi EU natječaji!

Javni radovi u Slatini
14.08.2015.
Mreža za održivi razvoj Hrvatske traži održavanje sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom vezano uz provedbu Mjere 4 PRR-a RH
14.08.2015.
Javni radovi u Slatini
14.08.2015.
Mreža za održivi razvoj Hrvatske traži održavanje sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom vezano uz provedbu Mjere 4 PRR-a RH
14.08.2015.

Održana konferencija za medije na temu ”Promašene mjere ruralnog razvoja”: Ovako se ne smiju provoditi EU natječaji!

U Virovitici održana konferencija za medije na temu ”Promašene mjere ruralnog razvoja”

Ovih dana Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Odluku o povećanju iznosa sredstava  na 50 do 55% vezano za 1. natječaj u okviru podmjera i operacija Mjere 4. unutar Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.

Mreža za održivi razvoj Hrvatske organizirala je stoga, zajedno s Udrugom OPGH Život i Udrugom prodavatelja poljoprivredne mehanizacije, u utorak, 11. kolovoza u velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije u Virovitici, konferenciju za medije pod naslovom “Promašene mjere ruralnog razvoja”. Na konferencije se govorilo o izrazito neodgovornim postupcima Ministarstva poljoprivrede vezano za provedbu ruralnog razvoja u Hrvatskoj, odnosno o štetnim posljedicama koje će po budućnost ruralnog razvoja RH izazvati postupci i odluke vezano za provedbu Mjere 4.

Naime, navedenom Odlukom o povećanju sredstava potpore, prema objavama Ministarstva poljoprivrede, odobriti će se ukupno 140 projekata vezano za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva. U ovih 140 projekata, velika većina su infrastrukturni projekti, odnosno projekti zajedničkih ulaganja. Tek neznatan dio odnosi se na projekti malih i srednjih poduzetnika, odnosno OPG-a, što svi prisutni smatraju neprihvatljivim.

Predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske, Tugomir Majdak, rekao je kako bi se sredstvima EU poreznih obveznika trebalo postupati transparentnije i odgovornije.

Smatramo kako je velika pogreška napravljena kada je ministar Jakovina definirao razinu potpore koja može biti i do 5 mil. EUR za projekt što je s obzirom na ograničena ukupno raspoloživa sredstva previsoko. Ministarstvo poljoprivrede radi suprotno zajedničkoj poljoprivrednoj politici, hrvatskim potrebama i razvoju ruralnih područja. Posljedica je to nekvalitetnog Programa i loše postavljenih kriterija koji su se mijenjali uoči, ali i tijekom samog natječaja. To je izrazito netransparentno i nepravilno te se tako ne bi smjeli provoditi EU natječaji. – naglasio je Tugomir Majdak

Miroslav Kovač iz Udruge OPGH Život u svojoj izjavi osvrnuo se, između ostaloga, na pogodovanje “velikima” i zanemarivanju OPG-ova.

Udruga Život naglašava kako ovim postupcima ministra Jakovine dolazi ponovo do pogodovanja velikim sustavima i time smanjenja konkurentnosti malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača. Scenarij kakav nam je već poznat i protiv kojeg se, u ime svih OPG-a Hrvatske nastojimo boriti – rekao je Miroslav Kovač.

Zdravko Podgajac iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije zbog loše postavljenih kriterija predlaže poništenje natječaja.

Od 1.100 prijava koje se odnose na kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme u funkciji modernizacije farmi, ne prolazi njih čak tisuću! To nam je apsolutno neprihvatljvo i predlažemo poništenje kompletnoga natječaja te raspisivanje novoga u rujnu ove godine. Jer su poljoprivrednici, naši kupci, pripremali programe, potrošili novac na njihovu izradu, a većina njih od toga neće imati nikakve koristi – dodao je Zdravko Podgajac. (www.vpz.hr)

Skip to content