Održana edukacija za sustav ”e-dozvole”

Gradonačelnik Roštaš otvorio manifestaciju ”Domaći za domaće”
19.05.2014.
Forum kazalište i Juicy radionica DND-a Slatina
20.05.2014.
Gradonačelnik Roštaš otvorio manifestaciju ”Domaći za domaće”
19.05.2014.
Forum kazalište i Juicy radionica DND-a Slatina
20.05.2014.

Održana edukacija za sustav ”e-dozvole”

U prostorima Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici održana je edukacija za sustav ”e-dozvole”. Edukacija je organizirana za djelatnike upravnih odjela jedinica lokalne i područne samouprave koji se bave izdavanjem dozvola.

Osnovne informacije o sustavu e-dozvole: Novim Zakonom o gradnji (NN 153/13) koji je stupio na snagu 1.siječnja 2014. propisano je da se za gradnju izdaje samo jedna dozvola, građevinska dozvola, a za uporabu građevine također se pribavlja samo jedna dozvola, uporabna dozvola. Složenost dokumentacije i postupak izdavanje građevinske dozvole ovise o složenosti građevine a za uporabnu dozvolu o vremena gradnje. Dozvole će se izdavati za područje cijele Hrvatske unutar jedinstvenog elektroničkog sustava što će pojednostaviti i ubrzati postupak, učiniti ga transparentnim i lako preglednim.

Sustavom e-dozvole stvaraju se preduvjeti za učinkovit hijerarhijski odnos i vezu između Ministarstva koje je središnje državno upravno tijelo odgovorno za stanje u području gradnje i lokalne i regionalne (područne) samouprave koja izdaje građevinske i uporabne dozvole jer će svaka dozvola koja se izda bilo gdje na teritoriju Hrvatske biti vidljiva i u Ministarstvu.
Ministarstvo smatra da će sustav e-dozvole pojednostaviti i ubrzati izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola čime se smanjuju i ukupni troškovi gradnje, a povećava se pravna sigurnost, povjerenje investitora, građana i drugih pravnih subjekata u sustav gradnje. (vpz.hr)

Skip to content