Održan znanstveni skup “Svećenik Julije Bürger (1885. – 1944.) i njegovo vrijeme”

Obilježeno Martinje na slatinskom vidikovcu
12.11.2016.
Odluka kojom se utvrđuje da nije potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš za Strategiju razvoja Grada Slatine 2016.-2020. godina
14.11.2016.
Obilježeno Martinje na slatinskom vidikovcu
12.11.2016.
Odluka kojom se utvrđuje da nije potrebno provesti stratešku procjenu utjecaja na okoliš za Strategiju razvoja Grada Slatine 2016.-2020. godina
14.11.2016.

Održan znanstveni skup “Svećenik Julije Bürger (1885. – 1944.) i njegovo vrijeme”

U subotu 12. studenog u hrvatskom domu u Slatini održan je znanstveni skup pod nazivom “Svećenik Julije Bürger (1885. – 1944.) i njegovo vrijeme”. Skup je organiziran od strane slatinskih župnika Dragana Hrgića i Nikole Jušića, te uz podršku Požeške biskupije, grada Slatine, Virovitičko-podravske županije, Zavičajnog muzeja Slatina i Matice hrvatske Ogranak Slatina.

Na početku skupa okupljenima se obratio župnik iz slatinske župe sv. Josipa Dragan Hrgić, koji je naglasio da je Slatina mali grad koji je kroz povijest iznjedrio osobe značajne veličine koje su se znale snažno založiti za opće dobro i dobro crkve te da su totalitarni sustavi spriječili da takve osobe vrednujemo prema njihovom objektivnom značenju i da su bile prepuštene zaboravu: „Želimo na takve ljudi upozoriti, želimo upoznati javnost sa njihovim djelima, zaslugama i veličinom. Jedan od tih velikih vjerodostojnih i vjernih velikana jest voćinski i slatinski župnik Julije  Bürger. Čovjek koji je svojim životom i djelovanjem zadužio ovaj grad i ovu župu“. – rekao je župnik Hrgić.

„Ja se nadam i očekujem da će nam današnji znanstveni skup dati odgovore, povijesne činjenice i saznanja na vrijeme  djelovanja našeg svećenika Julija Bürgera, ali isto tako očekujem da će ovaj znanstveni skup biti poticaj mnogim mladima, posebno povjesničarima da nastave istraživanje povijesnih činjenica vezanih za slatinski kraj i njegovo vrijeme“ – rekao je gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš.

Obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak istaknula  je da istine o  mučilištima hrvatskog naroda  izlaze na vidjelo te naglasila važnost znanstvenog skupa:  „Ovim znanstvenim skupom zaista možemo podići svijest o svim žrtvama autoritativnih sustava i onoga što se događalo u novijoj povijesti hrvatske države“.

Znanstveni skup je otvorio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević pritom se zahvalivši svima što su svoje vrijeme utrošili u organiziranje i sudjelovanje na ovom skupu: „Time činite posebno plemenito djelo jer na svoj način otimate od zaborava i poniženja jednog svećenika kojemu je partizansko-komunistička ideologija oduzela dostojanstvo kad ga je osudila na smrt i pogubila na slatinsko-drenovačkom stratištu. Njegovo ubojstvo nije tek neki usputni rijetki slučaj, nego sastavni dio programiranog sustava revolucionarne vlasti po kojem su na malom, ovom slatinsko-orahovačkom prostoru, u kratkom vremenskom razdoblju smaknuta trojica katoličkih svećenika.“

Moderator znanstvenog skupa bio je dr.sc. Oliver Jukić, obnašatelj dužnosti dekana Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici, dok su predavanja o političkom i javnom životu te o životu Julija Bürgera,  održali stručnjaci  sa različitih visokoobrazovnih institucija. Znanstveni skup je održan u dva dijela, a okupljeni su imali priliku u razgovoru sa predavačima saznati više o župniku Juliju Bürgeru.

Također, povodom blagdana sv. Josipa, zaštitnika župe i grada Slatine, izdat će se zbornik koji će sadržavati sve radove koji su na znanstvenom skupu u skraćenoj verziji prezentirani.

no images were found

Skip to content