Održan 3. memorijalni maraton „Davor Šoploher – (ne) zaboravljeni heroj!“

Udruga mladih KRIK Slatina – projekt „Mladi za održivu zajednicu“
26.04.2019.
Uskršnja čestitka gradonačelnika
27.04.2019.
Udruga mladih KRIK Slatina – projekt „Mladi za održivu zajednicu“
26.04.2019.
Uskršnja čestitka gradonačelnika
27.04.2019.

Održan 3. memorijalni maraton „Davor Šoploher – (ne) zaboravljeni heroj!“

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ po 3. je puta, uz pokroviteljstvo Grada Slatine, organizirala memorijalni maraton od Seone kod Našica do Slatine, pod nazivom „Davor Šoploher – (ne) zaboravljeni heroj!“.

Maratonci su i ove godine trčali u spomen na Davora Šoplohera, ratnog zapovjednika specijalne postrojbe Policijske postaje Slatina koja je dala značajan doprinos u oslobođenju okupiranog brdskog dijela bivše općine Podravska Slatina i okupiranog Voćina. Davor Šoploher preminuo je od zloćudne bolesti 19. travnja 1999. godine. Od tada se na taj dan svake godine sastaju njegovi suborci, posjećuju njegov grob i odaju mu počast, a na inicijativu jednoga od njih, poznatog slatinskog ultramaratonca i člana Glasnika istine Gorana Drakslera.

Zbog uskrsnih blagdana ove je godine maraton pomaknut za tjedan dana, a na kojemu je sudjelovalo dvanaest trkača: počasni član Glasnika istine iz Zagreba Duško Štrbac, iz Osijeka Elvir Rakipović i Robert Kasumović te članovi Glasnika istine iz Virovitice, Nove Bukovice, Slatine i Podgorja.
Maratonci su se okupili u Seoni rodnom mjestu Davora Šoplohera ispred njegove rodne kuće od kuda su ih na maratonsku dionicu dugu gotovo 45 kilometara do Slatine, ispratili brojni mještani i članice Udruge žena Seone.

Na svom su putu maratonci zastali u Donjoj Motičini i Novoj Bukovici gdje su ih dočekali predstavnici Općine i braniteljskih udruga kako bi zajednički odali počast poginulim hrvatskim braniteljima, a u Kozicama članovi motoklubova Speed iz Slatine i Kumovi iz Virovitice koji su ih ispratili do slatinskog gradskog groblja gdje je održan komemorativni skup kod posljednjeg počivališta Davora Šoplohera. Maratoncima su se pridružile i mlade atletičarke, u Miklušu Ivona Koić i Sara Herceg, a u Kozicama Tanita Šantalab i Nives Halužan.

Predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ Pavo Tutenov i Davorova supruga Cvijeta, zahvalili su se svim sudionicima maratona i mnogobrojnim građanima što su svojim dolaskom dali svoju podršku Davorovim suborcima što je dokaz da će sjećanje na „Šefa“ živjeti zauvijek.

Paljenjem svijeća dužnu počast odali su njegova udovica Cvijeta Šoploher i suborci, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije „Barun“ Mirko Horvatin, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija u pratnji gradskog vijećnika Saše Matijevića, predstavnici Policijske postaje Slatina, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni predsjednikom ZUiČ HVIDR-a VPŽ i predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje Matom Bubašem, članovi Udruge maratonaca VPŽ ”Glasnici istine”, članovi obitelji Davora Šoplohera, te predstavnici Moto kluba Speed i Moto kluba Kumovi.

Molitvu za preminulog Davora Šoplohera, kao i sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, predvodio je župnik slatinske Župe bl. Ivana Merza vlč. Nikola Jušić.

Nakon komemoracije obilježavanje sjećanja na Davora Šoplohera nastavljeno je u prostorijama slatinskog Moto kluba Speed na nogometnom stadionu Antuna Tone Butorca, gdje je za sve sudionike maratona upriličen svečani domjenak, te su uručene zahvalnice sudionicima i zaslužnima za obilježavanje obljetnice.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content