Objavljen Poziv na nadmetanje za instalaciju sunčanih elektrana na obrazovnim ustanovama Virovitičko-podravske županije

Odana počast žrtvama povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara
18.11.2015.
U Osnovnoj školi Josipa Kozarca održano natjecanje “Josip Kozarac traži talent”
19.11.2015.
Odana počast žrtvama povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara
18.11.2015.
U Osnovnoj školi Josipa Kozarca održano natjecanje “Josip Kozarac traži talent”
19.11.2015.

Objavljen Poziv na nadmetanje za instalaciju sunčanih elektrana na obrazovnim ustanovama Virovitičko-podravske županije

Virovitičko-podravska županija u skladu sa sve snažnijim naglaskom na održivi razvoj, zaštitu okoliša i korištenje obnovljivih izvora energije nastavlja ulaganje u odgojno – obrazovne institucije i u energetsku učinkovitost. Na Javni natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje obnovljivih izvora energije VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama i Virovitičko-podravskom županijom, prijavila je ukupno šest projekata, a njih pet se na temelju Odluke Fonda o odabiru korisnika nalazi na listi za sufinanciranje.

Ukupno 5 odobrenih projektnih prijedloga uključuju instalaciju 9 sunčanih elektrana nazivne snage pojedine elektrane 30 kW na krovnim površinama škola i odgojno-obrazovnih institucija i to OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ Petra Preradovića Pitomača, OŠ Augusta Cesarca Špišić Bukovica, SŠ Marka Marulića Slatina i Učeničkog doma Virovitica. Prijavitelj i nositelj navedenih projekata je Virovitičko-podravska županija.

Na krovnim površinama OŠ Suhopolje, OŠ Gradina i OŠ Voćin bit će instalirane sunčane elektrane projektirane snage 170 kW, dok će na OŠ Davorin Trstenjak Čađavica biti instalirana sunčana elektrana snage 125 KW.

Ukupno vrijednost projekta prema rezultatima natječaja iznosi 9.066.278 kn, a koje sufinanciraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Virovitičko-podravska županija.

Unatrag nekoliko dana objavili smo desetak javnih nabava vezanih uz energetsku obnovu odgojno-obrazovnih ustanova i postavljanje sunčanih elektrana. Za te projekte su nam odobrena sredstva iz nacionalnih i iz EU fondova, a uskoro kreću u realizaciju. – istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Instalacijom solarnog fotonaponskog sustava na krovu zgrade omogućit će se uštede u potrošnji električne energije te će sredstva namijenjena za električnu energiju škola moći iskoristiti na neki drugi potrebit način za poboljšanje uvjeta školovanja čime će projekt indirektno utjecati na učenike i nastavnike škole.

Glavni cilj projekta je poboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgrada na području Virovitičko-podravske županije i doprinos smanjenju emisije stakleničkih plinova iz ustanova javnog sektora. (www.vpz.hr)

Skip to content