Obilježavanje Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske

Gimnazijalci iz 4.b posjetili Dječji vrtić Zeko
14.05.2014.
Objavljen natječaj za potpore za 2014. godinu
14.05.2014.
Gimnazijalci iz 4.b posjetili Dječji vrtić Zeko
14.05.2014.
Objavljen natječaj za potpore za 2014. godinu
14.05.2014.

Obilježavanje Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske

U Zavičajnom muzeju Slatine Nataša Rap, rukovoditeljica Odjela za ekologiju u Upravi šuma Našice, danas je otvorila dvije izložbe: 10. bjelovarski salon fotografije “Šuma okom šumara” i izložbu radova Grupe Provita Milenium, učenika Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina. Izložbe su postavljene u sklopu obilježavanja Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske, koji organizira Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskoga botaničkog društva.

Tijekom realizacije projekta obnove arboretuma Lisičine iz pretpristupnih fondova Europske Unije Nataša Rap bila je zadužena za provedbu projekta. Prema njezinim riječima, namjera je organizatora manifestacije da se podigne razina svijesti javnosti i institucija o botaničkim vrtovima i arboretumima, popularizacija i obnova botaničke i hortikulturne baštine. Osim što su iznimno važni za očuvanje bioraznovrsnosti, botanički vrtovi mogu se koristiti u znanstvene i obrazovne, ali i u turističke svrhe.

Postavljenu izložbu predstavio je predsjednik Hrvatskog šumarskog društva Ogranak Našice Darko Mikičić, koji je naglasio da je izložba 2011. godine postavljena u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, gdje je izloženo 50 odabranih fotografija isključivo hrvatskih autora, jer je ta gadina na inicijativu Republike Hrvatske proglažena Međunarodnom godinom šuma. Mikičić je naglasio da je izložba Šuma okom šumara jedan od najvećih promotora hrvatskog šumarstva i šumarske struke u zemlji i svijetu.

Ljubitelje prirode na otvorenju izložbi pozdravili su voditelj uprave Hrvatskih šupa Našice Vlatko Podnar, zamjenica virovitičko-podravskog župana Sanja Bošnjak i ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Ksenija Vujanović Juras. U organizaciji Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije održana su i dva predavanja: Natura 2000 u šumarstvu Republike Hrvatske i Kestenova osa šiškarica. Podsjećamo da je tijekom ovoga tjedna omogućen obilazak Arboretuma Lisičine uz stručno vodstvo. (radioslatina.hr, pž)

Skip to content