Novo pročelje zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

Energetska obnova zgrade uprave Grada Slatine uspješno ulazi u završnu fazu
20.12.2019.
Plan razvoja turizma Grada Slatine za razdoblje 2020. – 2027. godine
20.12.2019.

Novo pročelje zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

Toplo vrijeme tijekom studenog, a osobito mjeseca prosinca,  u sklopu projekta “Energetske obnove zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice Slatina na adresi Šetalište Julija Burgera 1 u Slatini”, omogućilo je dovršenje žbukanja završnog sloja na novom pročelju zgrade.

Kakvo je trenutno stanje na terenu, obilaskom zgrade i pregledom odrađenih radova, utvrdili su gradonačelnik Denis Ostrošić, u ime Grada Slatine kao nositelja investicije, i Marina Vujić, direktorica Hidro Eko Future d.o.o. iz Zagreba u ime izvođača radova.
U obilasku su sudjelovali i ostali voditelji na ovome projektu: pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić i voditeljica Vesna Klement te Damir Vujić i Darijo Ožegović iz Hidro Eko Future.

Zgrada je izgrađena 1950. godine, a kako bi se očuvao novouređeni interijer zgrade nužna je temeljita obnova, kojom su predviđeni vrlo obuhvatni građevinski i strojarski zahvati, nakon kojih se očekuju znatna poboljšanja, odnosno uštede toplinske energije od 80,97 % i toplinske primarne energije od 61,56 %, te ušteda u emisiji CO² od 60,83 %.

Projektni prijedlog za energetsku obnovu zgrade POU i Knjižnice, Grad Slatina je prijavio na Javni poziv „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” kojeg je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a svrha mu je poduprijeti provedbu mjera energetske obnove u zgradama javnog sektora koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje, odnosno hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije prije provedbe navedenih mjera i korištenje obnovljivih izvora energije, te u konačnici poboljšanjem energetskog razreda zgrade iz E u visoki B energetski razred.

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a ukupna vrijednost projekta je 5.459.931,88 kn. Iznos prihvatljiv za financiranje je 5.256.044,38 kn, te će od tog iznosa EU sredstvima biti financirano 3.174.617,87 kn, dok će razliku pokriti Grad Slatina vlastitim sredstvima.

Projekt energetske obnove čija će provedba trajati dvije godine, obuhvaćat će građevinske zahvate, odnosno zamjenu krovišta i vanjske stolarije, te postavljanje toplinske izolacije vanjskih zidova, stropova i podova prema negrijanom prostoru, te strojarske zahvate u sklopu kojih će se obaviti rekonstrukcija ventilacije s rekuperatorima zraka i djelomična rekonstrukcija plinskog sustava grijanja i hlađenja zgrade.

Ostvarenjem ušteda po završetku projekta osigurat će se sigurniji i kvalitetniji rad djelatnika kao i boravak korisnika zgrade.

Radovi, koji se provode iz Programa energetske obnove javnih zgrada iz EU sredstava, dobro napreduju te je ove jeseni obavljena zamjena crijepa i toplinska izolacija krovišta, ugrađeni su prozori i vanjska vrata, u suterenu u prostorima knjižnice obavljeno je betoniranje podne ploče, a trenutno se provodi injektiranje zidova za sprečavanje podizanja kapilarne vlage u učionicama Pučkog otvorenog učilišta. Na svim pročeljima je postavljena toplinska izolacija i završni sloj fasade.

U narednom razdoblju predstoje unutarnji građevinski radovi na postavljanju podova u knjižnici i učionicama, postavljanju rasvjete i radijatora, uređenju vjetrobrana na glavnom ulazu u knjižnicu i ostali završni radovi, a koji prema ugovoru trebaju biti gotovi do kraja svibnja iduće godine.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content