Niska otkupna cijena duhana i visoki troškovi proizvodnje razlog su smanjenja duhanske proizvodnje

Završio projekt “Niti zavičaja”
10.03.2016.
Gradonačelnik Ivan Roštaš primio slatinske umirovljenike
11.03.2016.
Završio projekt “Niti zavičaja”
10.03.2016.
Gradonačelnik Ivan Roštaš primio slatinske umirovljenike
11.03.2016.

Niska otkupna cijena duhana i visoki troškovi proizvodnje razlog su smanjenja duhanske proizvodnje

Udruga hrvatskih proizvođača duhana Krupan list, u suradnji s Upravnim odjelom za gospodarstvo, poljoprivredu i europske poslove Virovitičko-podravske županije, organizirala je u petak, 11. ožujka u Virovitici sastanak s proizvođačima duhana na temu aktualnog stanja u duhanskoj proizvodnji.

Sastanku su, uz proizvođače duhana s područja županije, sudjelovali predsjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Ana-Marija Petin, zamjenik župana Zdravko Dijaković, zamjenik župana požeško-slavonskog Željko Jakopović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske poslove Igor Andrović, predsjednik Udruge Krupan list Željko Aragović, predstavnici tvrtke Hrvatski duhani na čelu s direktorom Zlatkom Plešom te predstavnici tvrtke Agroduhan.

Glavni problem proizvođača duhana je, prema riječima Željka Aragovića, niska otkupna cijena, a visoki troškovi proizvodnje. Posljedica toga je da je u zadnjih nekoliko godina proizvodnja duhana drastično pala.

Osim niske otkupne cijene, objektivan problem s kojim se nose proizvođači duhana je i ukidanje poticaja u Europskoj uniji od 2017. godine. Sastanak je i iniciran s ciljem da proizvođači duhana iznesu svoj prijedlog, a to je da se poticaji produže do 2020. godine zbog prilagodbe europskom tržištu. Njihov prijedlog je podržan od strane lokalne i regionalne samouprave, kao i otkupljivača duhana koji kooperante nastoje stimulirati s oko 120 milijuna kuna godišnje za modernizaciju proizvodnje kako bi ista bila što kvalitetnija.

Proizvođači bi trebali krenuti u drugom smjeru. Trebali bismo imati svoje preradbene kapacitete kako bismo mogli izaći na tržište i konkurirati s cijenom te kako bi duhanska proizvodnja u konačnici opstala – dodao je Aragović.

no images were found

Skip to content