Niska otkupna cijena duhana i visoki troškovi proizvodnje razlog su smanjenja duhanske proizvodnje

Završio projekt “Niti zavičaja”
10.03.2016.
Gradonačelnik Ivan Roštaš primio slatinske umirovljenike
11.03.2016.

Niska otkupna cijena duhana i visoki troškovi proizvodnje razlog su smanjenja duhanske proizvodnje

Udruga hrvatskih proizvođača duhana Krupan list, u suradnji s Upravnim odjelom za gospodarstvo, poljoprivredu i europske poslove Virovitičko-podravske županije, organizirala je u petak, 11. ožujka u Virovitici sastanak s proizvođačima duhana na temu aktualnog stanja u duhanskoj proizvodnji.

Sastanku su, uz proizvođače duhana s područja županije, sudjelovali predsjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Ana-Marija Petin, zamjenik župana Zdravko Dijaković, zamjenik župana požeško-slavonskog Željko Jakopović, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske poslove Igor Andrović, predsjednik Udruge Krupan list Željko Aragović, predstavnici tvrtke Hrvatski duhani na čelu s direktorom Zlatkom Plešom te predstavnici tvrtke Agroduhan.

Glavni problem proizvođača duhana je, prema riječima Željka Aragovića, niska otkupna cijena, a visoki troškovi proizvodnje. Posljedica toga je da je u zadnjih nekoliko godina proizvodnja duhana drastično pala.

Osim niske otkupne cijene, objektivan problem s kojim se nose proizvođači duhana je i ukidanje poticaja u Europskoj uniji od 2017. godine. Sastanak je i iniciran s ciljem da proizvođači duhana iznesu svoj prijedlog, a to je da se poticaji produže do 2020. godine zbog prilagodbe europskom tržištu. Njihov prijedlog je podržan od strane lokalne i regionalne samouprave, kao i otkupljivača duhana koji kooperante nastoje stimulirati s oko 120 milijuna kuna godišnje za modernizaciju proizvodnje kako bi ista bila što kvalitetnija.

Proizvođači bi trebali krenuti u drugom smjeru. Trebali bismo imati svoje preradbene kapacitete kako bismo mogli izaći na tržište i konkurirati s cijenom te kako bi duhanska proizvodnja u konačnici opstala – dodao je Aragović.

no images were found

Skip to content