Nastup Kvarteta Rucner na 27. Danima Milka Kelemena obogatili njihovi gosti Ana i Mario Rucner te Veronika Brzica i Ena Knežević

Gradonačelnik Denis Ostrošić govornik na Svjetskom forumu gradova posrednika u organizaciji UCLG
09.10.2021.
Asfalt stigao i u I odvojak Ulice Petra Preradovića
11.10.2021.
Gradonačelnik Denis Ostrošić govornik na Svjetskom forumu gradova posrednika u organizaciji UCLG
09.10.2021.
Asfalt stigao i u I odvojak Ulice Petra Preradovića
11.10.2021.

Nastup Kvarteta Rucner na 27. Danima Milka Kelemena obogatili njihovi gosti Ana i Mario Rucner te Veronika Brzica i Ena Knežević

Program 27. međunarodnog festivala Dani Milka Kelemena nastavlja se izvrsnim koncertima, a upravo jedan takav održan je sinoć u crkvi bl. Ivana Merza u Slatini.

Iako je Gudački kvartet Rucner redoviti gost Dana Milka Kelemena te se u Slatinu vraća iz godine u godinu, njihov se koncert nikako ne propušta.
To su dokazali brojni posjetitelji koji su bili oduševljeni odabranim repertoarom i virtuoznim muziciranjem ovih glazbenika koji su prije tri godine imali prigodu nastupiti kao prvi izvođači u sklopu Dana Milka Kelemena u ovoj mladoj prelijepo akustičnoj slatinskoj crkvi. Te im je godine bio i prvi nastup u Slatini uz Marija i Anu Rucner, a u njihovom zajedničkom nastupu mogli smo uživati i ove godine. 

Podsjetimo, Ana Rucner, megapopularna violončelistica, jedna je od najinovativnijih predstavnica klasične glazbe u Hrvatskoj s osvojenih 30 domaćih te međunarodnih priznanja i nagrada. Sa snimljenih više od 30 promotivnih videa nastupala je preko 1000 puta u više od 30 zemalja svijeta, a snimila je i 4 albuma, te osvojila tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za turističke videospotove, zbog čega je često nazivaju ambasadoricom hrvatskog turizma. Osvojila je i titulu počasne ambasadorice grada Pekinga 2011. godine.

Mario Rucner je violist koji je u svojoj glazbenoj karijeri održao veliki broj koncerata i solističkih nastupa širom Hrvatske i inozemstva, a nastupao je i s mnogim poznatim imenima te kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Revijskog i Tamburaškog orkestra HRT-a.
Osim ljubavi prema glazbi pokazao je i iznimnu strast prema motociklima te je odlučio spojiti te dvije velike strasti – violu i motocikl. Kreator je jedinstvenog stila u svijetu: akrobatskog sviranja viole na motociklu za vrijeme vožnje, a svoju ljubav prema tradicionalnoj glazbi suvremenim je klupskim obradama, približio tu vrstu glazbe svim generacijama.

Inače dvije su posebnosti obilježile jučerašnji koncert.
Prva je izbor gostiju jer su uz Anu i Marija gošće Gudačkog kvarteta Rucner bile i bivše učenice Glazbene škole Milka Kelemena Slatina kojima je mentor bio prof. Ivan Manjkas, Veronika Brzica i Ena Knežević, a druga su posebnost bile čak dvije praizvedbe.

Gudački kvartet Rucner, u kojemu uz bračni par Snježanu i Dragana Rucner sviraju i Ivana Penić Defar, prva violina i Ana Paula Knapić Franković, druga violina, na početku je izveo skladbu za kvartet W. A. Mozarta (Disonant) KV.465 Adagio-Allegro, dok je ostale svoje izvedbe isprepleo s gostima. Tako su samostalno izveli i djela Astora Piazzolle Simple i Stjepana Šuleka Andantino iz 3. kvarteta.

Uz Anu su izveli djelo Tomasa Albinonia Adagio, zatim Elegiju i Humoresku za violončelo i gudače Rudolfa Matza, te praizvedbu djela Mateja Meštrovića DolCello MediterrAna koje je napisao upravo za Anu Rucner.

Uz Veroniku Brzica iz Nove Bukovice sinoć su u Slatini izveli djelo Astora Piazzolle Oblivion.
Ova mlada glazbenica, trenutačno studentica prve godine saksofona na Muzičkoj akademiji u Zagrebu koja iza sebe ima zapažene nastupe na nekoliko natjecanja i smotri, a već neko vrijeme ima prigodu nastupati s Kvartetom Rucner s kojim smo je već vidjeli na Danima Milka Kelemena, ali i na drugim njihovim koncertima među kojima se našao i nedavni koncert u maloj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu gdje su odsvirali Jesen u sklopu njihovog tradicionalnog ciklusa koncerata komorne glazbe pod nazivom Četiri godišnja doba.
Pred Veronikom je jedna lijepa glazbena budućnost, što se vidi i iz suradnje s Gudačkim kvartetom Rucner koji je poznat po tome da pomaže mladim hrvatskim glazbenicima, a pod svoje okrilje primili su i mladu Slatinčanku Enu Knežević učenicu trećeg razreda Glazbene škole u Varaždinu koja se također istaknula na raznim smotrama i natjecanjima od kojih je posljednje u ožujku 2021. godine PaMus Flow Global Music Competition gdje je osvajila II. nagradu.

Veronika i Ena sinoć su na Danima Milka Kelemena imale prigodu uz Gudački kvartet Rucner praizvesti skladbu za gudački kvartet i dva saksofona Marijana Makara pod nazivom Igra.

Koncert je nastavljen izvedbom Rumunjske tradicionalne skladbe za violu i gudački kvartet Kao lijepi san koju je s Kvartetom Rucner izveo Mario Rucner, da bi im se u samoj završnici pridružila i Ana gdje su svi zajedno publici pružili pravi spektakl izvedbom skladbe Arana Hačaturjana Ples sa sabljama i na kraju Male slavonske rapsodije koju je Tomislav Uhlik skladao za obitelj Rucner koja je na to osobito ponosna te ju proglasila svojom himnom bez koje nema gotovo ni jednog njihovog nastupa, osobito u Slavoniji.

– Zbilja dugo dolazimo i rado dolazimo u Slatinu i svaki puta nam je lijepo ovdje. Znate kad ima mjesto koje vas privlači i stalno zove natrag, eto to je za nas Slatina. Osjećamo se jako dobro svaki puta, s veseljem sviramo, publika je prekrasna i naša iskustva, još od doba kada smo krenuli dolaziti i ovdje sretali maestra Milka Kelemena i Jadranku Srdoč kojih na žalost više nema, su izvrsna, ali sada su nova vremena i naša suradnja s festivalom se nastavlja, – rekao je na kraju koncerta Dragan Rucner te dodao kako mu je izuzetno drago što su i ove godine imali priliku dovesti Anu i Marija te da su im takve prigode zajedničkog muziciranja neprocjenjive.

– Uz našu djecu doveli smo i ove mlade snage Veroniku i Enu što mi je posebno drago. Nastupile su i na našem koncertu u Zagrebu te se nadam da će kada jednom postanu popularne i dalje htjeti s nama svirati, – našalio se Dragan Rucner.

Bila je to večer za pamćenje i to ne samo za publiku prisutnu u crkvi bl. Ivana Merza koja je izvođače nakon svake izvedbe nagradila gromoglasnim pljeskom, već i za sve one koji su izravan prijenos pratili putem live prijenosa na stream kanalu Radio Slatine pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Slatine.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content