Na koordinaciji Stožera civilne zaštite grada Slatine dogovoren plan sanacije štete nastale uslijed nevremena na širem slatinskom području

Obilje glazbene kulture pod dirigentskom palicom Glazbene škole Milka Kelemena Slatina
03.02.2023.
9. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine zakazana za petak, 10. veljače
06.02.2023.
Obilje glazbene kulture pod dirigentskom palicom Glazbene škole Milka Kelemena Slatina
03.02.2023.
9. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine zakazana za petak, 10. veljače
06.02.2023.

Na koordinaciji Stožera civilne zaštite grada Slatine dogovoren plan sanacije štete nastale uslijed nevremena na širem slatinskom području

Jutros je u prostoru Gradske uprave Grada Slatine održana koordinacija Stožera civilne zaštite grada Slatine na kojoj su dogovorene daljnje aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta uslijed nevremena uzrokovanog jakim do olujnim vjetrom koje je proteklog vikenda zahvatilo šire slatinsko područje.

V. d. zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Slatine Tomislav Uher na sastanku je iznio provedene aktivnosti vatrogasaca ovoga vikenda.

– Od subote od 9 sati na terenu je bilo angažirano ukupno 18 vatrogasaca sa 6 vozila i do danas su odrađene 54 intervencije.
Naš je centar zaprimio brojne pozive građana, te smo nastojali djelovati prema prioritetima tako da smo prije svega izlazili na teren kako bi otklonili prepreke i zapreke koje ugrožavaju ljudske živote, dok, npr. za samo nekoliko crijepova koji su pali s krovova nismo nadležni. Ukoliko i dalje ima situacija da neki objekt ugrožava živote ili sigurnost građana na privatnim ili javnim površinama neka se obrate vatrogascima koji će i tu opasnost otkloniti, – rekao je v. d. zapovjednika JVP Slatine Tomislav Uher.

Djelatnici Grada Slatine, Slatina koma i JVP grada Slatine koji su bili i najaktivniji tijekom vikenda i danas izlaze na teren, a o dogovorenim aktivnostima upoznao nas je gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

– Na današnjem je sastanku dogovoreno kako će se danas ići u Gornji Miholjac gdje nekoliko stabala prijeti da padne na zgradu Mjesnog doma, a jedno je i naslonjeno, te predstavlja opasnost po građane, tim više što se u toj zgradi nalazi i trgovina. Tako da će se tamo pokušati sanirati cijeli taj prostor što se tiče stabala i granja.
U isto vrijeme sanirat će se nastala šteta u gradskom Parku 136. slatinske brigade i parku prema Domu za starije Zdenka u Slatini gdje smo također imali rušenje stabala.
Nakon toga ćemo vidjeti što ćemo moći poduzeti sa stablima u EPIcentru Sequoia budući da su ona zaštićena. Danas ćemo provjeriti postupak kako bi bez kršenja određenih protokola mogli postupiti na pravi način i zbrinuti sva ta stabla.

Vozila Slatina koma će odvoziti granje, vatrogasci će odrađivati svoj dio posla, a jedan od prioriteta nam je i zgrada Pučkog otvorenog učilišta Slatina gdje je na krovištu nastala određena šteta. Budući da je za takav posao potrebna struka taj smo posao predvidjeli za sutra, te idemo korak po korak.

Molim građane da manje štete po svojim privatnim objektima pokušaju sami sanirati te jedni drugima priteknu u pomoć kako bi službe mogle odraditi intervencije većih razmjera, a koje ugrožavaju sigurnost građana, te zahvaljujem svima na strpljenju, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te dodao:

– Mi smo već, kao i prijašnje vlasti pokušali sanirati stabla po našim parkovima jer brojna su stabla dotrajala ili bolesna, a problematična je i njihova visina. To su ocijenile i nadležne institucije prilikom izlaska na teren u sklopu projekta revitalizacije središnjeg gradskog parka u Slatini. Projekt obuhvaća plan kako ta stabla zbrinuti odnosno park revitalizirati i obnoviti, te podsaditi s mnogim drugim stablima. Kada smo pokušali intervenirati te pojedina stabla skratiti ili ukloniti naišli smo na negativan odjek javnosti, a sada se sve to pokazalo opravdano budući da su dva stabla pala, treće prijeti da će pasti i to ćemo također morati sanirati. Ovo nam je dobra škola da zapravo takva stabla rješavamo odmah kako ne bi kasnije imali štetu, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić.

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Slatine Ilija Nikolić zahvalio se svim službama koje su izašle na teren i priskočile u pomoć građanima Slatine i prigradskih naselja.

– Hvala svima, od vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe, djelatnika Slatina koma i Grada Slatine koji su obavljali one najkritičnije poslove do slatinskog Radija čiji su djelatnici također s nama na terenu. Imali smo zatvaranje prometnica, a stabla su se izvalila i na automobile i objekte. Samo na užem području Slatine palo je oko stotinjak stabala, što u središnjem gradskom parku, gradskom groblju, oko škola te ostalim parkovima po gradu. Obišli smo i veći dio mjesnih odbora te su odrađene intervencije na svim kritičnim mjestima gdje je prijetila opasnost za sigurnost građana. Jučer smo prionuli čišćenju središta grada, a od danas nastavljamo s ciljanim akcijama čišćenja i otklanjanja posljedica olujnog vjetra, – rekao je Nikolić te zamolio građane za strpljenje te da ne alarmiraju vatrogasce i ostale službe ukoliko se zaista ne radi o velikim štetama koje nisu u mogućnosti sami sanirati.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content