Na 27. DMK Klavirskom recitalu Konstantina Krasnitskog prisustvovao i skladatelj Davor Bobić

Asfalt stigao i u I odvojak Ulice Petra Preradovića
11.10.2021.
Gradonačelnik Slatine potpisao Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekata u vrijednosti od 868.065,51 kune
12.10.2021.
Asfalt stigao i u I odvojak Ulice Petra Preradovića
11.10.2021.
Gradonačelnik Slatine potpisao Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekata u vrijednosti od 868.065,51 kune
12.10.2021.

Na 27. DMK Klavirskom recitalu Konstantina Krasnitskog prisustvovao i skladatelj Davor Bobić

27. izdanje Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena ove godine u organizaciji Glazbene škole Milka Kelemena i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva kulture RH, Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine oplemenio je raznovrstan program koji je unatoč već viđenim gostima iznio krasne koncerte.

Jedan takav održan je sinoć u koncertnoj dvorani Glazbene škole Milka Kelemena u zgradi Hrvatskog doma u Slatini gdje je nastupio bjeloruski pijanist Konstantin Krasnitsky, inače profesor klavira u statusu docenta na Odsjeku za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku od 2007. godine. Diplomirao je i magistrirao na bjeloruskoj Državnoj glazbenoj akademiji. Osvojio je više prestižnih nagrada na natjecanjima te nastupao u brojnim poznatim dvoranama diljem svijeta.
Krasnitsky se bavi pedagoškim radom i aktivno koncertira, a mnogi njegovi učenici nagrađeni su na međunarodnim natjecanjima i festivalima.

Ovaj slavni pijanist 2013. godine imao je prigodu nastupiti u Slatini pred maestrom Kelemenom koji ga je tada pozvao na bis kako bi mu ponovno odsvirao njegov Tango, a koji se našao i na sinoćnjem repertoaru kao prva kompozicija koju su mogli čuti brojni posjetitelji ovog atraktivnog koncerta održanog uz posebno ugođene svjetlosne efekte za koje se pobrinuo Foto studio „Video Alfa“ Slatina vl. Roberta Puhanića.

Posebnost ovoga koncerta bila je i nazočnost prof. Davora Bobića čija je djela Krasnitsky zasvirao u nastavku koncerta, nakon izvedbe kompozicije Excursions op. 20 Samuela Barbera, uz asistenciju prof. Glazbene škole Milka Kelemena Slatina Josipa Jagušića.
Čuvši nježne tonove koji su se izmjenjivali s energičnom suvremenom glazbom koja je odzvanjala dvoranom dok je Krasnitsky virtuozno ispreplitao prste po tipkama klavira, prof. Bobić nije krio oduševljenje čarolijom koju je izveo ovaj vrhunski pijanist svirajući njegove skladbe Sonatinu (a.o.4), Hommage skrjabinu (a.o. 3), te Koncertne varijacije iz 1990. godine.

Za kraj je izveo i vrlo zahtjevno djelo Berislava Šipuša Les Nuits, 7 preludija za klavir, te Sonatu op.4 Josipa Štolcera Slavenskog, a nakon gromoglasnog pljeska kojim je nagrađen za izniman glazbeni doživljaj, odsvirao je na bis i skladbu Zvjezdano nebo Davora Bobića.

– Iznimna je čast i zadovoljstvo svirati pred autorom neke skladbe. To je jedna posebna atmosfera koja se ne da opisati riječima, no u svakom slučaju povećava odgovornost iznošenja tog djela prema publici u najboljem svijetlu, – rekao je Krasnitsky sažimajući dojmove sa sinoćnjeg koncerta, ali prisjećajući se i koncerta u Slatini u prisutnosti maestra Milka Kelemena.

– Još ni danas nisam shvatio do kraja što se točno desilo, ali to je u svakom slučaju ogromna pohvala jer Milko Kelemen je bio poznat, ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu. I kada te takav autor moli da još jednom odsviraš njegovo djelo te kaže kako nije znao da je takvu skladbu napisao, to me naravno oduševilo i ohrabrilo da nastavim dalje jer mi smo izvođači ponekad dosta skeptični radimo li u dobrom smjeru, – rekao je Konstantin Krasnitsky istaknuvši kako i inače prije svakog nastupa ima umjetničku tremu jer najbitnija mu je stvar u životu da sve ono što ima u glavi i drži pod prstima na najbolji način prenese publici.

Istaknuo je da unatoč ovogodišnjem repertoaru suvremene glazbe u Slatini inače svira i klasičnu glazbu, od bečkog klasicizma do ruskog i zapadnog romantizma, a posebna stranica u njegovoj umjetnosti je hrvatska glazba jer Hrvatska je jedna mala ali prelijepa zemlja koja mu se jako sviđa, osobito Slavonija i treba ju znati cijeniti jer nigdje u svijetu nije bolje. 

– Ako mi nećemo svirati hrvatsku muziku, tko će ju svirati, stoga sam uživao vježbajući note koje sam dobio od Milka Kelemena, a velika mi je čast u svoj repertoar uvrstiti što više skladbi svog glazbenog savjetnika Bobića i prodekana na Akademiji, – dodao je Krasnitsky istaknuvši kako je njemu osobno pri srcu najdraži ruski romantizam, odnosno Rahmanjinova muzika.

Na kraju je pohvalio Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena te zaželio organizatorima da ustraju i dalje kako bi festival opstao u ovim teškim vremenima koja su osobito zadesila glazbeni svijet.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content