Izvođenje radova energetske obnove mjesnog doma u naselju Markovo
02.03.2015.
Grad Slatina na međunarodnom sajmu Viroexpo
02.03.2015.
Izvođenje radova energetske obnove mjesnog doma u naselju Markovo
02.03.2015.
Grad Slatina na međunarodnom sajmu Viroexpo
02.03.2015.

”Muka i smrt Isusa Krista” u crkvi bl Ivana Merza

U crkvi bl. Ivana Merza u Slatini održan je scenski prikaz „Muka i smrt Isusa Krista“. Pred prepunom crkvom vjernika izvelo ga je 40-ak članova dramske družbe „Sveti Vid mučenik“ iz Okučana, pripadnika istoimene župe i KUD-a „Tkanica“ iz Okučana. Ulogu Isusa Krista već niz godina veoma uvjerljivo glumi Mato Knežević – Maća. Ovaj scenski prikaz postavljen je prvi put prije 24 godine u župi Bosanska Dolina, a nakon toga kad su se kao izbjeglice iz Bosne stacionirali u Okučanima, nastavili su svake korizme davati ovu predstavu u nekome od gradova u Hrvatskoj.

Slatinska predstava je 61. scenski prikaz muke i smrti Isusa Krista ove kazališne družbe. U Kninu ih je gledali čak 5.000 osoba. Redatelj i scenograf predstave je Milorad Oršulić – Mican. U slatinsku župu bl. Ivana Merza došli su na poziv župnika Nikole Jušića, a sva prikupljena kolekta ostala je za dovršenje crkve. Vidljivo ganut na kraju se župnik Jušić zahvalio glumcima iz Okučana na predstavi koja je samo blijeda slika onoga što se stvarno događalo s Bogočovjekom Isusom u Jeruzalemu prije 2.000 godina.

Ovaj scenski prikaz dio je pasionske pobožnosti koja se već stoljećima uprizoruje u katoličkoj crkvi diljem svijeta s ciljem da vjernicima što zornije prikaže muku i smrt Isusa Krista, te da ih u vrijeme Korizme pozove na istinsko obraćenje i promjenu života. Rad na ovakvom zajedničkom projektu godinama osnažuje i povezuje ovu okučansku župsku zajednicu (od male djece od najstarijih) koja marljivo uvježbava uloge za predstavu. Nama gledateljima- vjernicima ovaj zorni prikaz muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista doziva u pamet kolika je bila cijena našeg otkupljenja, odnosno pomirenja i obnovljenog sinovstva/kćerinstva s Bogom. (vj)

no images were found

Skip to content