Novim zakonom uništavaju se male turističke zajednice

Agroexpo ove godine rekordan: Pristigla 94 uzorka meda za ocjenjivanje u sklopu ovogodišnjeg sajma
09.07.2015.
Za vikend održan streetball turnir
13.07.2015.
Agroexpo ove godine rekordan: Pristigla 94 uzorka meda za ocjenjivanje u sklopu ovogodišnjeg sajma
09.07.2015.
Za vikend održan streetball turnir
13.07.2015.

Novim zakonom uništavaju se male turističke zajednice

Novim zakonima ukidaju se male turističke zajednice, a sustav se centralizira dajući mogućnost netransparentnoj raspodjeli sredstava

Smrt kontinentalnog turizma – zajednički je stav župana Tomislava Tolušića i predstavnika turističkih zajednica koji su zajedno izrekli na konferenciji za novinare održanoj u prostorima Virovitičko-podravske županije u Virovitici. Uz župana Tolušića, konferenciji su nazočili direktorica Turističkog ureda Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić i pomoćnik direktorice Turističkog ureda Josip Mikolčić.

Nakon što je Ministarstvo turizma objavilo nacrte prijedloga tri zakona koji se odnose na značajne promjene rada turističkih zajednica, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije ovim putem informirala je javnost o načinu objave prijedloga, te sadržaju, karakteru i mogućim posljedicama promjena najavljenih nacrtima novih zakona. Nacrti prijedloga zakona stavljeni su u javnu raspravu tijekom noći na Dan državnosti, a planirano je da idu u žurnu proceduru te oni ne proizlaze iz Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020., nego se razilaze s njom.  Sadržaji zakona obiluju nizom nelogičnosti i kontradikcija temeljem kojih postoji velika mogućnost prestanka djelovanja brojnih turističkih zajednica, posebice na kontinentu (‘smrt kontinentalnog turizma’); na području Virovitičko-podravske županije bi se po novom modelu ugasile sve turističke zajednice, osim županijske.

Župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić između ostalog je rekao:

Ovom izmjenom zakona ministar Lorencin krade siromašnima i daje bogatima. Ukinut će se velik broj malih turističkih zajednica, većina kojih je na kontinentu. Ministar želi centralizirati sredstva i time Hrvatsku turističku zajednicu i Ministarstvo turizma pretvoriti u bankomat IDS-a za financiranje predizborne kampanje.

Prema riječima direktorice Turističkog ureda Martine Jakelić uništava se sustav turističkih zajednica koji je jedan od najkvalitetnijih sustava u RH i koji funkcionira već 24 godine.

Sporna je centralizacija novca, koja je u stvari izravna drska krađa prihoda ostvarenih u turizmu na kontinentu, a koji se usmjerava u turistički razvijena i bogata područja poput Istre! Istovremeno kao glavnu posljedicu jasno naziremo propast ruralnog turizma. – naglasila je Martina Jakelić.(www.vpz.hr)

Skip to content