Međunarodni dan starijih osoba svečano obilježili i slatinski umirovljenici

V. Izmjena Dokumentacije o nabavi – Otvoreni postupak javne nabave „Radovi na uređenju EPIcentar Sequoia” EV. BROJ: 40/19.
01/10/2019
Maloj slatinskoj katedrali vraća se oslik iz 1913., obnovljena 4 vitraja
02/10/2019

Međunarodni dan starijih osoba svečano obilježili i slatinski umirovljenici

Prigodnom svečanošću jučer je u Hrvatskom domu u Slatini Udruga umirovljenika Slatina obilježila Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada koji se ove godine obilježava pod sloganom „Putovanje prema dobnoj jednakosti“.
Na taj je način ova udruga koja broji 250 članova željela skrenuti pozornost na osobe treće životne dobi i njihove potrebe u skladu s fizičkim i intelektualnim sposobnostima s ciljem aktivnog uključivanja u zajednicu te podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba poput njihovog doprinosa društvu, ali i procesa starenja.

Na samom početku slatinske umirovljenike i brojne goste pozdravio je predsjednik udruge Vladimir Domić koji je naglasio kako je 1. listopada Međunarodni dan starijih osoba vrlo važan za umirovljenike, osobito u manjim sredinama te istaknuo poteškoće s kojima se susreću ali i pohvalio izuzetnu suradnju s Gradom Slatinom te ostalim gradskim institucijama, udrugama, obrtnicima i poduzetnicima koji podupiru njihov rad i čine ovoj populaciji život lakšim.

Svoju potporu ovom su prigodom slatinskim umirovljenicima iskazali gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

– Drago mi je da zajednički možemo ostvarivati vaše zadane ciljeve kojih je zaista puno, znam da vodite brigu jedni o drugima, imate programe, izvrsnu suradnju s drugim udrugama i institucijama, da putujete i provodite vrijeme kreativno, a Grad Slatina će vam i dalje biti podrška kroz projekte, – naglasio je gradonačelnik Ostrošić te dodao kako je Slatina nedavno postala grad – prijatelj djece, ali da nema razloga da ne bude na jedan drugačiji, neformalni način i grad-prijatelj starijih osoba.

– Starenje ne znači izgubljena mladost već sigurno može biti prilika za nove izazove koje možete ostvariti među ostalim i uz pomoć županije, a sudeći prema brojnosti projekata i raznih aktivnosti mogu reći da ste vi mladost ove županije, ako ne po godinama, onda po energiji koju imate, – naglasio je župan Andrović.

Na svečanosti kojoj su uz brojne umirovljenike, predstavnike gradskih i županijskih ustanova i institucija, gospodarskih subjekata i udruga, te zdravstvenih djelatnika, nazočili i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok i župnik slatinske Župe sv. Josipa, vlč. Dragan Hrgić, kratak osvrt o brizi za starije osobe na području Slatine, županije, ali i cijele Hrvatske kroz nacionalne programe iznio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Miroslav Venus.

Prema recentnim demografskim pokazateljima evidentna je tendencija kontinuiranog porasta udjela starijeg pučanstva tako da je u Hrvatskoj u 2018. godini već svaka peta osoba starija od 65 godina. Na području Slatine prema podacima iz 2017. godine vitalni indeks je iznosio 48,1 s negativnim prirodnim prirastom od -94, što znači da je na 87 živorođenih bila evidentirana 181 umrla osoba, odnosno u prosjeku na jednog živorođenog, dvije osobe umru.

– Kao nacija imamo karakteristike zapadnoeuropskih zemalja, a to je općenito starenje populacije, a glavni uzroci obolijevanja i smrti su bolesti krvnih žila srca i mozga od kojih umire 50% našeg stanovništva. Dakle svaka druga osoba umre od srčanog infarkta ili moždanog udara. Ostalih 25 % umire od malignih bolesti, kod žena većinom od karcinoma dojke, a kod muškaraca bronha i pluća, dok je na drugom mjestu karcinom debelog crijeva u oba spola, – istaknuo je između ostaloga dr. Venus pozivajući nazočne i njima bliske osobe da se uključe u nacionalne programe ranog otkrivanja karcinoma dojke i debelog crijeva, te upozorio na rizične čimbenike kao što su pušenje, prekomjerno pijenje alkohola, nedovoljna tjelesna aktivnost, prekomjerna tjelesna težina i neodgovarajuća prehrana, a koji se mogu spriječiti i u trećoj životnoj dobi uz aktivno zdravo starenje.

Svečanost su prigodnim programom uljepšali polaznici Dječjeg vrtića Zeko Slatina, odgojnih skupina Jagodice i Jabučice, a potom i članovi literarne sekcije  slatinske Udruge umirovljenika koju vodi dr. Marija Turk Kuč.
Tako su se stihovima predstavili Marica Vodopija, Štefica Kata Straubing, Borislav Radanović i Slavica Hajek.
Isto tako u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba patronažne sestre pod vodstvom glavne sestre Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije i pomoćnice ravnatelja za sestrinska pitanja Višnje Kajzer, pripremile su akciju mjerenja tlaka i šećera u krvi.
(www.radioslatina.hr)