”Rječnik ovisnosti” podijeljen profesorima i roditeljima učenika slatinskih srednjih škola
04.03.2014.
Mjera Investicije u vinarije i marketing vina
05.03.2014.
”Rječnik ovisnosti” podijeljen profesorima i roditeljima učenika slatinskih srednjih škola
04.03.2014.
Mjera Investicije u vinarije i marketing vina
05.03.2014.

Međugeneracijski susreti kroz projekt CK Slatina

Projekt ”Za bolje sutra i budućnost kakvu zaslužuju” provodi Crveni križ Slatina s partnerima od početka srpnja 2013. do konca listopada 2014. godine. Projekt je vrijedan 188.922 Eura i financiran je od EU pretpristupnih fondova IPA 4 u iznosu od 89,57%, odnosno 169.236 Eura. Bitne značajke ovog projekta je da obuhvaća pružanje usluga i poboljšanje života za oko 400 korisnika (uglavnom starih i nemoćnih osoba), educirano je za profesiju njegovateljice 15 dugotrajno nezaposlenih osoba i zapošljava 9 novih djelatnika. Kupljena je sva potrebna oprema, alati, odore i osigurano gorivo za sve aktivnosti putem postupaka javne nabave.

Na području svih 6 jedinica lokalne samouprave: grada Slatine, te općina Sopje, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica i Voćin provodi se ove aktivnosti : 3 djelatnika za „outdoor poslove“ rade usluge cijepanja i rezanja ogrjeva, košnju trave, sitne popravke, prijevoz korisnika liječniku po potrebi, prijevoz u Slatinu iz podpapučkih sela povratnike srpske nacionalne manjine i druge usluge. Zahvaljujući razumijevanju HŠ tijekom veljače 2014. pripremili su u šumi i besplatno dovezli u dvorišta i 47 m3 ogrjeva za 18 najsiromašnijih korisnika. Za oko 100 korisnika brine 6 geronto-domaćica pružajući usluge Pomoći u kući. Još dodatnih 60 toplih obroka besplatno se dijeli svaki dan na području 5 JLS slatinskog područja, punih 12 mjeseci.

Jedna novina ovog projekta su i 25 međugeneracijskih susreta učenika osnovnih škola u mjestima u kojima provodimo projekt i korisnika (uglavnom baka) usluga Pomoći u kući. Susreti su planirani tako da se transgeneracijsko znanje i iskustvo prenosi prigodom važnijih događaja koje zajednica obilježava već vijekovima. Tako je Crveni križ Slatina u prvom „krugu“ evocirao blagdan Božića, u drugom, ovih dana pokladno vrijeme, u trećem će običaje Uskrsa, četvrtom obilježiti Majčin dan i petom na jesen, Dane kruha. Na svakom susretu 20 do 25 učenika nižih ili viših razreda i 10 – 15 baka razmjenjuju iskustva svoga vremena vezana za spomenute blagdane ili spomen dane. Pomažu učiteljice, kuharice, roditelji, djelatnici na projektu dovoze bake i svima vrijeme prođe u ugodnom druženju i suradnji. Bake se vraćaju u škole nakon 60 i više godina, a djeca uče kako je to nekada bilo kad nije bilo sve ove tehnike, ali puno više veselja i spontanosti. Za sudionike su osigurane majice, kape i penkala s logom projekta, te osvježenje i mali pokloni.

Ovih dana pripremale su se maske, pekle krafne, pjevalo i plesalo, bake su prepričavale svoje uspomene iz djetinjstva. Vrijedna aktivnost koju slatinski Crveni križ namjerava nastaviti i kad projekt vremenski prođe jer donosi puno više rezultata nego što smo ih planirajući očekivali. (vj)

Skip to content