„Manje oružja, manje tragedija“ – MUP provodi akciju dragovoljnog vraćanja nelegalnog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava

Savjetovanje s javnošću – Program mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Slatine za 2023. godinu
08.12.2022.
Gradonačelnik Ostrošić primio predstavnike tvrtke Koppom Maskin
09.12.2022.
Savjetovanje s javnošću – Program mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Slatine za 2023. godinu
08.12.2022.
Gradonačelnik Ostrošić primio predstavnike tvrtke Koppom Maskin
09.12.2022.

„Manje oružja, manje tragedija“ – MUP provodi akciju dragovoljnog vraćanja nelegalnog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava

Na području cijele Policijske uprave virovitičko-podravske danas je započela preventivna akcija „Manje oružja, manje tragedija“ u sklopu akcije „Mir i dobro“ čija će kampanja službeno započeti u ponedjeljak, 12. prosinca.

Kao što su to učinili i danas, tako će i sutra, 9. i u subotu, 10. prosinca policijski službenici od 10 do 12 sati na info-pultu na Trgu sv. Josipa u Slatini biti dostupni građanima za sve informacije vezane uz akciju „Manje oružja, manje tragedija“.

Ovom se akcijom građanima ponovno želi skrenuti pozornost na važnost dragovoljne predaje oružja, kao i na podizanje svijesti o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnom sredstvima.

Policijska uprava virovitičko-podravska u suradnji sa Zajednicom udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije, ostalim braniteljskim udrugama, te regionalnom i lokalnom samoupravom akciju provodi pod sloganom „Spriječite tragediju, budite odgovorni prema sebi i svojim bližnjima“, te podsjeća građane da oružje, municiju i minsko-eksplozivna sredstava mogu vratiti dragovoljno te da za isto neće biti nikakvih sankcija, odnosno protiv građana koji takvo oružje, streljivo i dr. ubojita sredstva prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak.

– Poštovani sugrađani, oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na mjesto događaja uputit će se posebno osposobljeni policijski službenici, koji će preuzeti oružje, a Vi ćete ostati anonimni, – poručili su slatinski kontakt policajci Stjepan Srednoselac i Željko Lukaček, te naglasili kako dragovoljna predaja oružja nije vremenski ograničena, te da se građani o svemu mogu i dodatno informirati putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Isto su tako naglasili da oružje i ubojita sredstva građani nikako ne odlažu i ne ostavljaju u kontejnerima za smeće ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi jer se na taj način ugrožavaju životi drugih ljudi.

Kao i u drugim gradovima na području Virovitičko-podravske županije tako su se i u Slatini građanima dijelili promo materijali, a info-pult je posjetio i slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić izrazivši potporu Grada Slatine ovoj akciji čije je intenziviranje apsolutno dobrodošlo s ciljem povećanja sigurnosti svih građana. 

– Doista mi je drago što se ova akcija provodi kontinuirano te nas sve upozorava da vodimo brigu jedni o drugima, a prije svega o našim bližnjima.
Ostavimo da o oružju brinu oni kojima je dozvoljeno njime rukovati, poput vojske i policije, a sve ostalo nije prihvatljivo, – rekao je dogradonačelnik Ilija Nikolić te u ime Grada Slatine, ali i Udruge HVIDR-a Slatina, čiji je potpredsjednik, pozvao građane koji još uvijek zaostalo oružje iz Domovinskog rata čuvaju kao suvenire ili iz nekih drugih razloga, isto dragovoljno predaju policiji na spomenuti siguran način kako isto ne bi izazvalo neželjenu tragediju, osobito da ne bi nastradalo neko dijete.
Dodao je kako će članovi slatinske HVIDR-e svakodnevno biti potpora policiji za vrijeme trajanja akcije „Manje oružja, manje tragedija“.
(www.radioslatina.hr)

MUP: PROMEMORIJA KAMPANJE
„MANJE ORUŽJA, MANJE TRAGEDIJA“
 
Oružje ima važnu ulogu u očuvanju sigurnosti pod uvjetom da se koristi u skladu sa zakonom te ljudskim pravima i međunarodnim zakonima. Niti u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti da oružje može uzrokovati smrt i višestruke razarajuće posljedice, kako za pojedinca, tako i za društvo.
 
„Manje oružja, manje tragedija“ – preventivna je kampanja u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija. Provodi se od 2007. godine, a modernizirana je kroz Fond Europske unije za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma“ kroz niz multimodularnih preventivnih alata, kako bi se potaknula svijest građana o važnosti dragovoljne predaje oružja.

  • Od 1. rujna 2007. do 30. prosinca 2020. u Republici Hrvatskoj građani su dragovoljno predali 345.594 komada zabranjenog vatrenog oružja „A“ kategorije( od toga 5.408 komada automatskog oružja),5.598.938 komada raznog streljiva i 5.512 kilograma eksploziva;
  • Modernizacijom kampanje uočena je povećana dragovoljna predaja oružja i eksplozivnih sredstava. Od 1. siječnja do 31. ožujak 2021. godine u sklopu kampanje je prikupljeno 2.777 komada vatrenog oružja (od toga 200 komada automatskog oružja), 126.615 komada raznog streljiva i 163,47 kilograma eksploziva.SPRIJEČITE TRAGEDIJU, BUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI I SVOJIM BLIŽNJIMA!!!

Skip to content