Drugi rok prijemnog ispita za upis u OGŠ Slatina
10.05.2013.
Održana manifestacija “zbogom školo do jeseni”
10.05.2013.
Drugi rok prijemnog ispita za upis u OGŠ Slatina
10.05.2013.
Održana manifestacija “zbogom školo do jeseni”
10.05.2013.

Likovne radionice za Dan Muzeja 2010.

Vrijeme održavanja: 22. svibnja, 12.00 do 18.00 sati. Sudionici: učenici Opće gimnazije S. Š. Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole Na muralu je sudjelovalo oko petnaest učenika, isto toliko i na skulpturi, a na slikarstvu njih 5. U plesno glazbenom programu sudjelovali su: DJ Milan Janković, plesna skupina Bandoleros, KUD Dika i slatinski skateri.
Likovne radionice osmišljene su tako da su se na njih prijavljivali zainteresirani učenici koji bi pod vodstvom umjetnika angažiranih od muzeja sudjelovali u nekoliko likovnih sekcija.

Kroz dva tjedna posjetili smo nekoliko razreda opće gimnazije S. Š. Marka Marulića i na satu likovne umjetnosti prof. Roberta Nikčevskog upoznali ih s idejom slikanja murala na zgradi udruge Krik, što će se od njih tražiti i kakav će biti njihov doprinos u cjelokupnom procesu. Isto tako i za skulpturu i slikarstvo. U strukovnoj školi obavijestili smo nekoliko profesora o događanju i zamolili ih da ideju predstave zainteresiranim srednjoškolcima. Kroz tri tjedna učenici su se imali priliku prijaviti na kontakt adresu muzeja ili putem svojih profesora.

Koncept radionica podrazumijevao je određen odmak od ustaljenih događaja s djecom, budući da smo za temu izabrali pojam ulične umjetnosti, koja se odnosi na pomalo provokativne i nekonvencionalne sadržaje i forme. Htjeli smo ih tim putem upoznati s relativno novom pojavom u suvremenoj hrvatskoj likovnoj praksi, a već sasvim legitimnom u svijetu, koja se odnosi na umjetničko oslikavanje i oblikovanje javnih površina (zgrada, parkova, paviljona) i koja pritom nipošto ne podrazumijeva vandalizam, već upravo suprotno, takvi radovi dosežu visok stupanj likovne kvalitete, i uglavnom su na zavidnoj umjetničkoj razini. Budući da se usporedno s ovom našom manifestacijom odvijalo u Zagrebu oslikavanje Branimirove ulice (kod Glavnog kolodvora) u organizaciji Muzeja ulične umjetnosti iz Zagreba (u čijem selektivnom povjerenstvu su između ostalih bili akad. kipar Ivan Kožarić, dizajner Mirko Ilić i druga velika imena suvremene hrvatske umjetnosti) pružili smo u muzeju Slatina priliku našim srednjoškolcima da budu dio tog trenda. Budući da su pokazali veliki interes (posebice upravo za mural) to nam je jasan pokazatelj da bi ovakvih radionica trebalo biti više i češće jer mlade zanima i ono što nije uvijek samo u knjigama, a to se posebice odnosi na likovne umjetnosti.

Rezultat cjelodnevnog angažmana učenika na ovim radionicama je pomalo subverzivan motiv na bočnom zidu Krika, nekonvencionalan i atipičan, a likovno veoma atraktivan, zanimljive forme od žičane konstrukcije i kaširanog novinskog papira, a predstavljaju dva ljudska lika u gotovo prirodnoj veličini, te jednog hiperdimenzioniranog crva, i nekoliko slikarskih radova. Skulpture će jedno vrijeme biti izložene u parku, a slike u hodniku Muzeja.

Skip to content